Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hun er vild med mig. Udnytter jeg hende?

I min parallelklasse er der en pige, som er lidt gladere for mig, end jeg er for hende. På et tidspunkt fik jeg lokket hende ind i et klasseværelse
17. februar 2018

I min parallelklasse er der en pige, som er lidt gladere for mig, end jeg er for hende. På et tidspunkt fik jeg lokket hende ind i et klasseværelse, hvor jeg tog på hende og også tog lidt af hendes tøj af. Det var noget med at kilde, fjolle og flirte, men det gik over grænsen. Og det er fortsat over et par år. Hun er mere vild med mig, end jeg er med hende. For mig er det hele drevet af lyst og ikke andet.

Udnytter jeg hende, når jeg ved, at hun måske har sex, fordi hun ønsker noget mere? Har jeg et ansvar for at stoppe det for at passe på hendes følelser?

Mand, 16 år.

Svar I:

Jeg læser brevet med tårer i øjnene. For historien om pigen, som er forelsket, og fyren, som bare vil have hendes krop, er lige så gammel som verden selv. Og den gælder også min første forelskelse, hvor jeg følte det var ’for evigt’, og han ville bare kysse og rage på mig. Og den 15-årige mig får lyst til at svare: Ja, for fanden, du udnytter hende.

Men den dobbelt så gamle mig har lyst til at svare: Hver gang vi ser en kvinde gøre noget, hvor man synes, hun fortjener bedre, antager vi, at hun nok er blevet forført, overbevist og bedraget. At hun aldrig helt har lyst til de ’forkerte’ ting og mangler handlekraft og er et objekt og et redskab for mænds begær og lyst. Og det vil jeg tage afstand fra.

Jeg ville gøre følgende: tage mod til mig og fortælle hende, at et parforhold ikke er på din dagsorden. Og at det ikke udelukker, at jeres forhold kan være behageligt og fyldt med respekt og bevidsthed om hinandens ønsker, og at i begge kan få noget ud af det. For hvad end for en beslutning, hun tager, så er i det mindste på lige fod.

–  Ekaterina Andersen

Svar II

Ingen har sagt det smukkere end teologen K.E. Løgstrup: »Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.« Så ja: Du har et ansvar for din venindes følelser. Hvis du tror, du er i færd med at gøre hende ondt, skal du styre dine lyster og stoppe forholdet. Også for din egen skyld. Det giver en grim selvfølelse at udnytte andre, og samvittighedsnag er langtidsholdbart.

Men hov, dit spørgsmål er grumset: Ved du, eller tror du bare, at pigen vil ’noget mere’ end at have sex med dig? Hvis I har leget med hinanden i et par år – altså fra I var meget unge – er der jo oplagt mulighed for, at hun har det med dig, som du har det med hende: Hun synes, at sex er sjovt, men ser ikke noget kærestepotentiale i dig. (Hvordan vil dit selvbillede have det med den erkendelse?)

Derfor bliver du nødt til at tale med hende om jeres forventninger til forholdet. Din samvittighed lader dig tydeligvis ikke i ro. Og det skal du kun være glad for!

– Pia Fris Laneth

Serie

Grænseland – samtaler med mænd om sex

I serien ’Grænseland’ taler vi med mænd om, hvad der sker, når seksuelle grænser overskrides. Vi møder dem, der vedkender sig, at de har været – eller er – en del af problemet, men som nu ønsker at blive en del af løsningen.

Grænseland er også udgivet som podcast i fem afsnit. Projektet er støttet af Foreningen Roskilde Festival.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Mand, 16 år ;)

Thank heaven for little boys
for little boys grow bigger every day
Thank heaven for little boys
for they grow up i such a charming way.
Those little eyes so helpless and appealing
will some day wake you up
and send you through the ceiling.
Thank heaven for little boys
thank heaven for them all
no matter where no matter who
- without them what woulld little girls do?

Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Randi Christiansen og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar

Tror nærmere de udnytter hinanden. I teenage årenes ugentlige forelskelser er det vidst usandsynligt at nogen bare render hinanden i røven i to år af ren besættelse.

Steffen Gliese

#MeToo er nøjagtigt, hvad dette handler om: behovet for at tale sammen, om at lade være med at opbygge en masse forestillinger og forventninger, som man i princippet ikke er berettiget til.
Der er jo ingen, der siger, at begge parter skal søge og have det samme ud af relationen. Sålænge den tilfredsstiller behov hos begge parter.

Grethe Preisler

Steffen Gliese,

Mit 'behov' for det, du kalder 'kulturel appropriation,' forsvandt som dug for solen efter en samtale under fire øjne i slutningen af nittenundredeoghalvfjerdserne med en kær, men nu desværre afdød, veninde, om hvem jeg vidste, at hun var lesbisk, mens hun vidste, at jeg var til mænd.

Den forløb efter følgende opskrift:

Jeg: "Sommetider ville jeg nu ønske, at jeg var lesbisk."
Hun: "Hvorfor dog det?"
Jeg: "Fordi det så ville være lettere at finde en kæreste, der også var til at holde ud at dele køkken, bad og økonomi med til dagligbrug."

Hvorpå hun tog en slurk af sin evindelige whisky, et hiv på sin evindelige cerut og en dyb indånding, før hun så mig dybt ind i øjnene og sagde: "Jamen kæreste ven, hvem i alverden har dog bundet dig den åndssvage skrøne på ærmet?"

Jens J. Pedersen, Martin Madsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar