Læsetid: 4 min.

I dag producerer vi faktisk værdi, mens vi sover – vi nyder bare ikke selv godt af den

Hvor meget merværdi har du produceret, mens du sov?
Tidligere tjente kapitalismen på, at vi mødte veludhvilede på arbejde. Nu er søvnen i sig selv også blevet en kilde til værditilegenelse.

Tidligere tjente kapitalismen på, at vi mødte veludhvilede på arbejde. Nu er søvnen i sig selv også blevet en kilde til værditilegenelse.

Sofie Amalie Klougart

10. februar 2018

Der findes rigeligt med dem. Gadgets, som sælges med løftet om, at de vil kunne hjælpe os til at sove godt igen. Senge hvis hårdhed kan reguleres med en smartphone. Dimser, der leverer baggrundsstøj, som overdøver anden baggrundsstøj. Såkaldte wearables, der måske ikke garanterer, at man kan falde lettere i søvn, men som til gengæld lover at opsamle data, som efterfølgende kan fortælle, om man har sovet godt.

I en første betragtning synes dette fænomen at være et godt eksempel på det, som Slavoj Zizek med vanlig humor har beskrevet som den pseudohegelianske forening af modsætninger, f.eks. i et produkt som ’chokoladelaksativer’. Her falder aktion og modaktion, sygdom og kur, sammen til ét. Hvis man har forstoppelse som følge af, at man spiser for meget chokolade, så skal man bare spise mere chokolade, men med tilsatte laksativer, så vil forstoppelsen hurtigt fortabe sig.

Parallellen til gadgets, der hjælper os til at sove, skulle være klar, al den stund vi ofte taler om, at det netop er vores mange gadgets, som gør, at vi har svært ved at sove. Løsningen er simpel: Køb endnu flere gadgets, som monitorerer og fremskynder søvnen!

Marx

At der i forhold til problemet med søvn måske er mere på færde end som så, kan vi blive opmærksomme på ved at læse en enkelt sentens fra Marx’ Kapitalen: »At tilegne sig arbejde i alle døgnets 24 timer er den kapitalistiske produktions immanente drift.« Som den russiske filosof Alexei Penzin har bemærket, er dette en ganske profetisk pointe, vi måske først i dag kan fornemme perspektivet i.

I kapitalismens tid er søvn en mærkværdig anomali. Hvor værdi bestemmes af udvekslinger, er søvn en nærmest skandaløs tilstand, hvor subjektet hverken producerer noget, som kan udveksles, eller konsumerer noget, der er blevet udvekslet. Det virker på en måde næsten fjollet, at de fleste af os bruger op imod en tredjedel af livet på slet ikke at lave noget, men bare sådan ligger ned helt stille.

Marx var naturligvis klar over, at kapitalen havde blik for, at der er grænser for, hvor meget søvnen kan annulleres. Han bemærker, at kapitalisten modvilligt må acceptere, at arbejdsdagen kun kan vare så mange timer, at arbejderen kan få søvn nok til, at han ikke absolut modsætter sig arbejde den følgende dag. Arbejdskraften skal kunne nå at reproducere sig.

I dag har vi for længst fået lovfæstet en lang række reguleringer, som sikrer arbejdere retten til både fritid og ferie med løn og alle mulige andre goder. Men i forbindelse hermed er det væsentligt at bemærke, for det første, at denne udvikling ikke er sket uden kamp, tværtimod; og for det andet, at driften mod at tilegne sig så mange af dagens 24 timer som muligt stadig består for kapitalismen.

Data

Det er vel netop her vores forhold til søvn i dag kommer ind i billedet. For er det ikke netop et karaktertræk ved vores nutidige arbejdsmarked, at arbejdet på forskellig vis breder sig ud over sine grænser? Vores gadgets sørger ikke bare for at holde os vågne, de sætter os også konstant i potentiel kontakt med arbejdsgivere.

Forholdet mellem elektronik og søvn er ikke tilstrækkeligt fanget af, at søvnen udfordres af vores gadgets. Tværtimod, så er det interessante ved de fleste af de gadgets, som kan hjælpe os med at sove, at de samtidig kan indsamle data om, hvordan vi sover. Det sker ikke blot for vores egen skyld, men tillige for at de kan samles i store datasæt, hvilket er stedet, hvor den informationsteknologiske kapitalisme finder sin egentlige værdi.

På den måde synes Silicon Valley endelig at have løst den knude, som kapitalismen har bakset med, siden før Marx skrev om den i sit hovedværk: Hvordan kan man udvinde værdi af mennesker, mens de spilder tiden på søvn?

En ting, som vi alle sammen i dag kan producere uden ophør, er data. Det kræver blot at vi selv er villige til at opstille apparater, der kan indsamle dem. Og det er vi i høj grad. Hvis ikke vi køber søvnfremmende gadget, så kan både Google og Facebook og mange andre ganske let regne ud, hvornår vi sover og er vågne (hvad er det sidste, vi gør, inden vi går i seng, og det første, vi gør, når vi vågner?).

Når Google og Facebook stiller deres services gratis til rådighed for os alle sammen, er pointen naturligvis, at vi, der bruger dem, netop ikke er kunder hos disse firmaer. Vi er derimod varerne! Vore dages kapitalisme har således løst industrikapitalismens problemer med arbejderne, deres behov for søvn, og tabet af produktivitet, som følger deraf. I dag producerer vi rent faktisk værdi døgnets 24 timer. Som sædvanlig i kapitalismen, er det dog ikke os, der nyder godt af den værdi, vi producerer.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • odd bjertnes
  • Jørn Andersen
  • Sebastian Sylvester Rosenberg
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
odd bjertnes, Jørn Andersen, Sebastian Sylvester Rosenberg, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu