Læsetid: 4 min.

Hvad er korruption?

Vi er helt ærligt i tvivl: Hvad er det?
Vi er helt ærligt i tvivl: Hvad er det?

Ritzau Scanpix

24. februar 2018

I den danske offentlighed synes to forestillinger at eksistere side om side, på trods af at de er hinandens modsætninger.

På den ene side hersker der en udbredt opfattelse af, at man her til lands har elimineret korruption.

På den anden side findes en strøm af sager i selv samme offentlighed, som på alle tænkelige måder minder om korruption, og som i hvert eneste enkelte tilfælde vækker behørig forargelse og skandale.

For nylig kom det frem, at Sundhedsplatformen – det nye IT-system i Region Hovedstaden og Region Sjælland – blev valgt i en udbudsrunde, der bestemt ikke ser køn ud i tilbageblik. To tidligere chefer i Region Hovedstaden (Jan Kold og Claus Balslev) er i dag ansat i et af firmaerne bag Sundhedsplatformen, og undervejs i processen (efter at de enkelte bud var blevet åbnet) blev udbudsreglerne ændret på en måde, der tydeligt faldt ud til Sundhedsplatformens fordel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Maiken Guttorm
 • Bjarne Andersen
 • Olaf Tehrani
 • Benno Hansen
 • Ejvind Larsen
 • Katrine Damm
 • Finn Årup Nielsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Toke Andersen
 • Espen Bøgh
 • Anne Eriksen
 • Erik Feenstra
 • Maria Francisca Torrezão
 • Eva Schwanenflügel
 • Troels Ken Pedersen
 • Svend Elming
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Kurt Nielsen
 • Kurt Svennevig Christensen
 • Lillian Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Thomas Olsen
Maiken Guttorm, Bjarne Andersen, Olaf Tehrani, Benno Hansen, Ejvind Larsen, Katrine Damm, Finn Årup Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Toke Andersen, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Erik Feenstra, Maria Francisca Torrezão, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Svend Elming, Maj-Britt Kent Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Kurt Nielsen, Kurt Svennevig Christensen, Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Thomas Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, vi er jo et samfund baseret på tillid snarere end uafhængige kontrolmekanismer. Og dermed er vi sårbare, hvis magtfulde personer svigter denne tillid.

Bjarne Andersen, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Nikolai Beier, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Center for vild analyse :
Jeg tror tilliden er brudt sammen. Beklageligt nok.
Når man hele tiden siger ét og udfører et andet glider tiltroen til det retfærdige samfund ud.
Så bliver det alles kamp mod alle.
Der er folk der er så fattige, at de skal tigge på Facebook, eller lade deres børn få morgenmad og madpakker på frivillige sociale steder.
Det er især enlige forældre det går ud over.
Deres børn får ikke adgang til de samme goder.
Og derfor kommer de med stor sandsynlighed til at ligge samfundet til last senere hen.
Hvis man griber problemet før det bliver et egentligt problem, bliver der sparet oceaner af penge.
Og der bliver især ingen traumatiske hændelser.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Martin Madsen, Bjarne Andersen, Mikkel Kristensen, Helene Kristensen, Karsten Lundsby og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi har ikke en regering der overholder love og regler.
Der tales usandt, lovene brydes, og mørklægningsloven udlægges over alt.
Forfordeling foregår på politisk basis; skattelettelser skal undergrave lønforhandling.
Hvorfor skal de offentligt ansatte spare op til skattelettelser?

Egon Stich, Bjarne Andersen, kjeld jensen, Thorkil Søe, Karsten Lundsby, Anne Eriksen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Stor tilslutning, få bemærkninger?
Nej, tilliden er der ikke og har manglet i lang tid efterhånden. Det er ret åbenbart og ligetil - men erkendelsen af, at der er meget korruption på trods af de roser, man åbent tager imod fra udlandet, synes at mangle? Hvorfor?
Er vi så småborgerlige og naive, at man ikke opfatter de ret tydelige "overskridelser" af nævnte normer i forhold til det øvrige udland? Denne ros for retslig orden og manglende korruption, er den virkelig rigtig?
Ikke i min verden - er det det enfoldige paradis, vi er vidner til?

Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne Eriksen,
Kejserens nye klæder, tror jeg retteligt beskrivelsen må være.

Bjarne Andersen, Thorkil Søe og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

For nylig så jeg en Tv-udsendelse om Madagaskar hvor den omrejsende nåede til den konklusion, - " at fattigdom skaber korruption"(?), - og det er jeg ikke helt enig i, da det må være korruption skaber og fastholder fattigdom.

Med økonomisk fattigdom skabes også åndelig fattigdom, som gør der lettere for herskerne at fastholde korruptionen og samtidig friholde den fra anklager om korruption, - det kan være gratis leje af sommerhus, bil osv., osv., og ender som regel med militært beskyttet korruption, sådan som vi ofte ser og har set det i Afrika.

Desværre ødelægger det også mulighederne for Afrika at udvikle sig, på trods af de mange råstoffer der findes, - og som vestlige firmaer står for brydningen af, og transport ud af landene, og gerne med en væsentlig skattefordel bogføringsmæssigt anlagt

Bjarne Andersen, David Zennaro, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er en misforståelse fra starten, disse bureauer undersøger byer men ikke mennesker. Når man se de danske byer finder der ikke noget i vejen, Jeg har selv hørt i udlandet at folk står ved rødt lys også når der ikke nogle biler: Men det er ikke altid rigtig, folk passer på men går også over rødt. Tilliden er noget som alle mennesker søger, og når det mangle skaber uorden i samfundet. Vi lever i den samme verden og alle mennesker er mere eller mindre ens. Rene byer er godt men det er ikke det samme som "rene" mennesker.

Lise Lotte Rahbek

Problemet er ikke, at vi godt ved at der er masser af korruption i Dk. Det ved størstedelen af befolkningen, men vi gør ikke noget ved det.
Vi ved bare ikke hvad vi skal sætte i stedet for, bagefter.

Søren Bro, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Hvad korruption er? Bare se til Venstre.

Egon Stich, Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Martin Madsen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, olivier goulin, Mikkel Kristensen, Helene Kristensen, kjeld jensen, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Maria Francisca Torrezão

”»Vi er hinsides korruption« – uanset hvor meget man stirrer korruption lige i øjnene.”
En mulig forklaring kunne være: Når et samfunds tankegang gradvis korrumperes af en overdreven fokus på materialisme, bliver det svært for befolkningen at erkende korruption og den forargelse som flygtigt udtrykkes i forbindelse med de enkelte tilfælde, som opdages, kan meget vel være et misundelsestegn snarere end tegn på en dybfølt retfærdighedssans. Med tiden relativeres begrebet korruption og hvad det ansås som korrupt i går bliver almindelig accepteret praksis i morgen. En selvforstærkende proces som allernådigst anerkendes, hvis det passer dårlig med en gennem tiderne vedtaget forestilling om, at der ikke findes korruption i det land man lever i.

Der findes et par forklaringer til at DK ligger så højt på listen:

1) Offentlighedsloven/Mørkelægningsloven
2) Manglen på en forfatningsdomstol
3) Sammenblanding af Lovgivende - Dømmende - Udøvende - magter
4) Politisk pression mod "Den fjerde Statsmagt"

Eva Schwanenflügel

Brian Jensen,
Netop disse tegn på afmonteret demokrati er interessant at diskutere.
Der vil altid være filosofier der har den ene eller anden litteratur som baggrundsviden.

Jeg mener vi skal have en forfatningsdomstol.
Fordi vores forfatningsmæssige muligheder for at sige stop for statens muligheder for grænseoverskridende samarbejde med kommunerne.

Niels Duus Nielsen

Okay så, nu har jeg selv fundet ud af det.

De to mænd på billedet er "The Italian President of the Council Alcide De Gasperi shaking the hand of the American Secretary of State James F. Byrnes. Washington, January 1947"

Jeg troede det var en eller anden dansk sognerådsformand, der fik en lokumsaftale i stand med den lokale degn om at de i fællesskab delte indholdet af kirkebøssen under bordet, men det var det så ikke.

Tak til Tineye Reverse Image Search: https://tineye.com/

Mit næste spørgsmål til billedredaktionen er: Hvad har de to mænd med korruption at gøre?

De Gaspieri sikrede et lån på 100 mio. dollars til den italienske statskasse, hvilket skaffede ham megen politisk goodwill i hjemlandet, men han beholdt tilsyneladende ikke nogen af pengene selv. og da han af Truman blev beordret til at udelukke socialister og kommunister fra sin regering, nægtede han og blev fyret som italiensk regeringschef af amerikanerne. Hvilket da tyder på en vis ubestikkelighed, og ikke på korruption?

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar