Løkke er en konge, der længes efter sit folk

Løkkes ’undskyldning’ var måske mest af alt et udtryk for en længsel efter at kunne være en ligefrem, elsket og folkelig statsminister, som bare vil alle det bedste, og som alle holder af, fordi de kan se, at han handler helt uden bagtanker
Man kan mene, at det er synd for Løkke, og at man bør huske på, at det også kan være svært at være statsminister, som Dan Turèll ville have sagt det.

Man kan mene, at det er synd for Løkke, og at man bør huske på, at det også kan være svært at være statsminister, som Dan Turèll ville have sagt det.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. februar 2018

Det var rørende, faktisk, at se Lars Løkke Rasmussen kæmpe med at holde tårerne tilbage under den tale ved nytårsstævnet i Thyborøn, som for nylig blev vist på bl.a. ekstrabladet.dk. Løkke ville undskylde til sin nye bedste ven, skibsreder John-Anker Hametner Larsen, og lagde muntert ud med at kalde sig selv en torsk, men gik straks efter i stå.

»Ja … Jeg skal lige finde mig selv her,« som han sagde. Og sekunderne tikkede, latteren forstummede, og man må have følt med manden, hvis man var til stede i salen. »Jeg er faktisk lidt ked af, oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig,« sagde han.

Som Ekstra Bladet temmelig nøgternt har konstateret i sin leder, var det dog en mærkværdig undskyldning, Løkke kom med. For samtidig med at undskylde for fiskeentreprenørens strabadser, fastholdt Løkke i interviews både før og efter, at han ikke selv havde gjort noget forkert, og at det i øvrigt ikke lå til ham at fortryde, hvad han gør i sit liv.

Det, han undskyldte for, var med andre ord ikke sine egne handlinger, men mediernes og oppositionens i sagen om de såkaldte kvotekonger. Det overhovedet at tale om ’en relation’ til kvotekongerne var for Løkke så forargeligt, »ulækkert« endda, at han røg helt op i det røde felt under et samråd. Logikken i undskyldningen synes således at være noget i retning af:

»Jeg er oprigtigt ked af, kære ven, at nogen kan være så ulækre at påstå, at du er min ven.«

Allerede denne mærkelige benægtelse antyder jo en vis følelsesmæssig konflikt. Og i et af de interviews, Løkke gav i Thyborøn, kom måske lidt mere af forklaringen på, hvad der bragte ham ud af fatning: Han havde i Thyborøn de seneste år, forklarede han, fået mulighed for at mødes med nogle helt almindelige vestjyske fiskere, der bare gerne vil snakke lidt og hygge sig. Man spiste god fisk og samlede ind til det helt apolitiske formål, Løkkefonden, som alle syntes rigtig godt om. Det virker, som om Løkke ville ønske, at han bare kunne være en almindelig mand, som en flok fiskere godt kunne lide at hænge ud med. Og i Thyborøn fik han mulighed for at føle sig lidt sådan.

Korruption

Situationen minder lidt om prinsen, der ønsker at være inkognito for at sikre sig, at hans udkårne ikke kun falder for ham på grund af hans rigdom og det halve kongerige, bortset fra at Løkke ikke er inkognito. Det er umuligt for ham at skjule, at han er statsminister. Selvom alle virker glade og åbenhjertige, er det uomgængeligt, at hvert eneste smil og hvert eneste håndtryk samtidig også er led i en (indirekte) politisk forhandling.

Vel at mærke en sådan, der ser uheldig ud, når man husker, at Løkkes mærkværdige håndlanger Esben Lunde Larsen for bare et halvt års tid siden måtte flyttes fra Fiskeriministeriet, fordi han havde tilbageholdt oplysninger om, hvordan man kunne begrænse kvotekongernes monopoldannelse. Var det sket i lande, vi normalt ikke sammenligner os med, ville vi kalde det korruption.

Den sørgelige sandhed om mødet med de hjertevarme fiskere er naturligvis, at Løkke ikke er en helt almindelig mand, og at de formentlig ikke gad hænge ud med ham, hvis ikke han havde direkte indflydelse på deres livsbetingelser. Og det er endda værre endnu: Mange af de »helt almindelige fiskere« – ikke mindst Hametner-Larsen – er slet ikke helt almindelige fiskere, men særdeles velhavende forretningsmænd, der har tjent kassen på privatiseringen af fiskerettighederne; nærmere spekulanter end fiskere.

Løkkes rørelse minder derfor i virkeligheden en hel del om melankoli, der ifølge Freud er en længsel efter noget, man aldrig rigtig har haft eller ikke helt ved, hvad er.

Ulækkert

Løkkes ’undskyldning’ var således måske mest af alt et udtryk for en længsel efter at kunne være en ligefrem, elsket og folkelig statsminister, som bare vil alle det bedste, og som alle holder af, fordi de kan se, at han handler helt uden bagtanker.

Det ’ulækre’ i at insinuere, at Løkke skulle have ’relationer’ til kvotespekulanter, består i at besudle denne melankolske fantasi. Måske er dette udtryk netop nøglen til Løkkes ubehag. Betegnende nok gik det nemlig igen, da Claus Hjort Frederiksen forsøgte på at komme Løkke til undsætning: Her har vi en statsminister, der så gerne vil møde alle mulige mennesker, og så kan man simpelthen ikke være bekendt at insinuere, »at der er ét eller andet ulækkert samspil«, som forsvarsministeren sagde det. Det er ikke nemt at besvare kritik med argumenter, når det handler om at beskytte ens fantasi.

Man kan mene, at det er synd for Løkke, og at man bør huske på, at det også kan være svært at være statsminister, som Dan Turèll ville have sagt det. Men så er der jo heldigvis også så meget andet, man kan være.

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006. CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Fremragende analyse af Løkke :-)

Egon Stich, Arne Lund, Katrine Damm, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Man kan vel også sige at kunsten er gået glib af en god skuespiller .

Fx spillede han ganske godt sin ofrerolle ved Samrådets begyndelse og da han så at den fungerede godt så undlod han helt at svare og bare komme med lovprisninger over hans oprettede fond med hans hustru og ikke kone som bestyrelsesformand (så mere "folkelig" føler han sig ikke) - samt om hans RET til et privatliv (i modsætning til en kontantshjælpsmodtager og også en der får dagpenge) - samt brugte han ordet ikke styret af , hvorimod han ikke ville taget sætningen, ikke påvirkning af i sin mund.

Helle Walther, Lis djørup, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Janus Agerbo, Peter Wulff, Benny Larsen, Katrine Damm, Anders Graae, lars søgaard-jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

It's good to be the king..

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Odin Rasmussen

"Løkke er ren"....

lars søgaard-jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Lars Løkke er, som alle kyniske magtmennesker, drivende sentimental.
Det er, som Georg Metz engang har skrevet, deres "erstatning for følelser".
De lange pauser i ovennævnte tale skyldtes udelukkende, at den kalkulerede tåre var lidt længe om at falde.

Helle Walther, Mette Møhl, Jens Høeg, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov, Vibeke Hansen, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tino Rozzo,
Så der var slet ingen klumpfisk i statsministerens hals?
Du skuffer mig med dine 'ulækre' anklager ;-)

Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Kære Eva S.
Det er jeg ked af. Men sandheden må jo frem, selvom den måske vil skuffe nogen, ikke?
*ss*
Kh. Tino

Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tino Rozzo,
Den grædende klumpfisk?
Jeg synes vi har fået analyseret os frem til statsministerens inkarnation.
Så det skal du bestemt ikke være ked af ;-)

Michael Svennevig, Frede Jørgensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Ja Løkke vil være en konge fra middelalderen

Nette Skov, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kjeld Jensen,
Det tror jeg faktisk du har ret i :-)

Kim Houmøller

Er det en speciel Venstre disciplin at græde krokodilletårer på kommando? Peter Brixtofte kunne det samme.

Lillian Larsen, kjeld jensen, Nette Skov, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kim Houmøller,
Brixtofte? Græd han nogensinde?
Kan overhovedet ikke genkalde mig det.
Syntes han bare holdt fast i at han gjorde et godt job.
Men jeg kan tage fejl?

Mikkel Kristensen

Venstre er med den altid sandfærdige Claus Hjort og Lars Løkke ved roret blevet et ubehageligt parti, der er ingen grænser for hvor langt noget må skride, bare det kan forsvares, opposition og pressen stivner begge i duellen - vælgerene sidder måbende tilbage og ser pengene fosse ud på en solgt Vaccinefabrik, DONG, snart vandværkerne åbenbart noget alle har og er indblandet i for alle holder kaje - Robinson, Paradise og alle de platugle programmer, hvor spillet er vigtigt for at vinde - har desværre sejret i form af mislykket kommentatori der udnævner Løkke til den store sejreherre. det er muligt, men ærligt, der er kun tabere i dette såkaldte spil..og det er faktisk dig og mig og alle andre der bor i Danmark // (det gør kommentatorene også det har de bare glemt)

Egon Stich, Bjarne Andersen, Jens Høeg, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Nette Skov, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mikkel Kristensen,
Ja, det har du ret i.
Alle sælger ud af vores fælles arvegods - DF har været og er med hele vejen - så vi skal åbenbart blot læne os tilbage i vores allesammens lamborghinier og lade os flyde med strømmen over den ufærdige Storestrømsbro.

Bjarne Andersen, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Mikkel Kristensen, kjeld jensen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

Yes Eva - eller se andre køre og smadre rundt i de Lamborghinier vi har betalt...

Daniel Joelsen

Statsradiofoniens skarpeste journalist har lige vist at han også kan lappe en cykkel. Det må da tælle noge!

Et stunt, hvor en journalist uden videre dumper ned i en statsministers kontor udenom livvagter, osv, hvad skal de så til for, g siger gider du lige lappe min cykel, så venter jeg her, Det mangle på respekt for embedet, det gør ikke Løkke mere spiselig, det var ikke smart lavet, det virkede plat.