Satire
Læsetid: 4 min.

’Efter Lolland’ – og fem andre bøger om verden efter dommedag

Hvad skal der ske efter verdens undergang? Bøgerne om det vælter frem.

Hvad skal der ske efter verdens undergang? Bøgerne om det vælter frem.

Jesse Jacob

Moderne Tider
3. februar 2018

’Efter Europa’, ’Hvordan demokratier dør’ og ’End of liberalism’ ... listen over nye bogudgivelser, der kredser om undergang, afslutning og godnathuestemning hitter.

Ikke bare i Danmark, men også ude i den store verden beskæftiger fag- og debatlitteraturen sig i stigende grad med, hvad der kommer efter dommedag, og hvad vi gør, når vores sunde naturlige pessimisme har fået definitivt ret.

Det er ikke en tendens, Moderne Tider vil ignorere. Vi gør avisens legendariske Ejvind Larsens berømte mundheld til vores eget:

»Det hele går ad helvede til – og i morgen bliver det værre.«

Her er seks bøger, som vi glæder os til at se på boghylderne – en gang med tiden.

’Efter Lolland’

Udkommer 2033

Som havene stiger, bliver det nødvendigt at vælge, hvilke egne der skal have diger, og hvilke der må drukne.

I Efter Lolland tegner Informations eneste tilbageværende fastansatte journalist, Jørgen Steen Nielsen, et billede af et Danmark stillet over for svære beslutninger med store omkostninger – ikke mindst for Lolland.

Femern-forbindelsen bliver forlænget op til Køge, og Sydsjælland oplever et voldsomt overskud af keramikværksteder og glaspusterier, når de lollandske klimaflygtninge slår sig ned i nærområderne.

I bogens afsluttende kapitel tager Jørgen Steen Nielsen iført vaders ud på den oversvømmede ø, hvorfra han nøgternt og patosfrit beskriver de konkrete biologiske effekter af de klimaforandringer, han i årtier har beskæftiget sig med og advaret om.

Det sidste måltid: Gopler på 100 måder

Udkommer 2055

På en klode med 15 milliarder menneske, hvor selv den mindste melorm og møllarve for længst er fortæret, er der stadig masser af muligheder for kødspiserne.

100 muligheder for at være helt præcis. Claus Meyers barnebarn, stjernekokken Izabella Meyer, præsenterer nytænkninger som gople-pølse i tang-skind, Meyers Gople Whopper samt den mexicansk inspirerede brandmandstaco med ekstra aggressive goplearter.

Bogen er en opfølger til succesudgivelserne Kat på grillen fra 2046 og Spis bladlus! fra 2047.

Slut med samtalen

Udkommer 2028

Som udløber af identitetspolitikkens popularisering og militarisering står vi over for en verden, hvor ingen har ret til at fortælle andre noget som helst, da alles baggrund, kønsidentitet, racesammensætning, musikalitet, fingerlængde, opvækst, læsefærdigheder, hårfarve eller i det mindste gensammensætning (enæggede tvillinger undtaget) er forskellig, og du derfor umuligt kan sætte dig i andres sted og kommunikere på en fordomsfri måde.

Bogen består derfor kun af blanke sider i hver sin unikke pantonefarve.

Slut for samtalen er udgivet af et kollektivt ukønnet ’vi’, og overskuddet fra salget går ubeskåret til Henrik Marstal Museet i Kolding.

Københavns undergang

Udkommer 2035

»Strået, der fik hovedstandskamelens ryg til at knække.«

Sådan beskriver rektor på Struer Universitet, Lykke Friis, den udflytningsrunde, som regeringen Lars Løkke Rasmussen VII gennemførte i 2032. Også indførelsen af ’jydepligten’ – kravet om, at alle danskere mellem 14 og 27 år skal bosætte sig mindst to år i en by med under 30.000 indbyggere, spillede ifølge Lykke Friis en central rolle i bestræbelserne på at skabe et mere lige land.

Tiltagene var en succes. Men gik vi for vidt? Spørger Lykke Friis i denne højaktuelle debatbog.

Boligpriserne i København er styrtdykket i takt med stigningerne i arbejdsløsheden. Københavns overborgmester Johanne Schmidt-Nielsen har netop for tredje gang på to år anmodet om økonomisk hjælp hos Folketinget i Viborg. Og reklamemanden Frederik Preisler er sat til at lave en brandingstrategi, som skal få folk til at flytte tilbage til Vesterbro.

End of X Factor

Udkommer 2022

Efter X Factor lukkede på DR1 og flyttede til TV 2, oplevede programmet en voldsom nedtur med svindende seertal. Nu er X Factor kommet ind i det, som Politikens tv-anmelder Henrik Palle kalder ’en regulær dødsspiral’.

Fokus er skiftet fra musik til intriger og sexskandaler blandt deltagere og dommere, der gennem hele programmet er spærret inde på et videoovervåget mellemklassehotel i Mamaris.

Værst gik det, da programmet midt i 2020-sæsonen skiftede fra TV 2 til TV3. Meldingen om, at næste sæson bliver sendt på Kanal 4 og har Remee som både vært, kapelmester og ’tre i en-dommer’, får Henrik Palle til at afsige en egentlig dødsdom over det engang så folkekære tv-format.

I et eftertænksomt sidste kapitel åbner Palle dog for en reel redning: Måske er X Factor den chance for et folkeligt comeback, som DR så desperat har brug for efter medieforliget i 2018.

Muhammedtegningsdebattens endeligt

Udkommer 2168

Over 500 sider forklarer Carsten Jensens tipoldebarn – bedre kendt som Carsten Jensen den Fjerde – hvorfor høvisk tale og respekt er demokratiets og frihedens fundament.

Samtidig sviner han alle, der måtte mene noget andet med beskyldninger om inkompetence, dumhed og overdreven svedlugt.

Dermed burde debatten om Muhammedtegningerne endegyldigt være fortid, konkluderer Carsten Jensen den Fjerde. Mod Jensens forventning sætter bogen imidlertid ikke et punktum for debatten, da de mennesker, som forsvarer retten til at fornærme, selv føler sig fornærmede og udgiver en sky af bøger, der forsvarer Jensens ret til at krænke, samtidig med de beder ham lukke røven.

Muhammedtegningsdebattens endeligt skulle egentlig være udkommet på Lindhardt og Ringhof, som gennem de seneste 150 år har udgivet Jensen-familiens bøger. Men forfatteren ragede uklar med forlagsdirektøren og besluttede sig for at udgive på eget forlag i stedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

LOL ... Og så siger i Informstion ikke har humor !

Jan Henrik Wegener

Hvorfor ikke se endeligheden også fra den lyse side? Er der ikke meget man bestemt ikke skal begræde hvis det forsvinder, og gerne hurtigt? Tit kommer det jo rigtig nok an på hvad der måtte komme i stedet, men mon ikke mange mennesker kunne opstille en liste med alt det hvortil udbruddet "good ridance" (jeg kommer ikke lige på et tilsvarende dansk) føles berettiget?
For nogle: "kapitalismen", for andre "marxismen" - måske for nogle begge dele. Eller hvad med "Vesten" eller "ideen" om samme? EU? feminismen eller "patriarkatet" (hvad det så ellers er).
De andre? De ældre? De unge? De kristne? Muslimerne? Ateisterne? Konservatismen? Progressivismen (eller pseudo-samme - "pseugressivismen")?

Grethe Preisler

På en skala fra et til fem:
TI SØSTJERNER