Læsetid: 4 min.

I retten: ’Det var kun for at tage røven på hende. Det erkender jeg’

I retssal 16 i Københavns Byret var en 48-årig mand i denne uge tiltalt for adskillige tilfælde af bedrageri
I retssal 16 i Københavns Byret var en 48-årig mand i denne uge tiltalt for adskillige tilfælde af bedrageri
10. februar 2018

Det er mandag i retssal 16 i Københavns Byret, og M sidder tilbagelænet i stolen foran dommeren. Han er asiatisk af udseende og iført mørke jeans og en tætsiddende lys striktrøje. Det sorte hår er tætklippet, og de muskuløse arme ligger over kors.

48-årige M har prøvet det før. For 23 år siden fik den tømreruddannede sin første dom for bedrageri, og siden er det blevet til ti domme og sammenlagt 13 års fængsel for adskillige former for fup og svindel. I sommer blev han igen efterlyst, og nu har han siddet varetægtsfængslet, siden politiet anholdt ham i oktober.

»Det er en lang sigtelse, vi skal igennem i dag,« konstaterer dommeren, inden anklageren begynder at læse tiltalen op, forhold for forhold.

Denne gang er M tiltalt for hele 37 forhold om bedrageri, dokumentfalsk og tyveri for mere end 400.000 kroner i perioden 2015-2017. Han er tiltalt for at have snydt blandt andet kvinder, banker, bilforhandlere og teleselskaber. For at have oprettet mobilepaykonti, bankkonti, mobilabonnementer og bil-leasingaftaler i andres navn. Og for at have udgivet sig for at være både virksomhedsindehaver, bodyguard og politibetjent.

Møder kvinder gennem netdating

Flere af ofrene er kvinder, som han har mødt gennem netdating og forskellige datingapps. Nogle har han været i forhold med. Andre har han skullet giftes med. Og nogle har han bare kendt kort. I den sidste kategori er en aarhusiansk kvinde, hvis dankort han er tiltalt for at have stjålet og efterfølgende misbrugt for 30.213 kroner.

»Hvem var kvinden?« spørger anklageren bag de adskillige mapper med sagens akter og bilag, der har tårnet sig op på hendes bord.

»Det var en, jeg mødte på nettet. Det var kun for at tage røven på hende. Det erkender jeg,« siger M.

Han forklarer, at han overnattede hos kvinden i to dage og så tilbød at tage ud for at købe noget mad. Han havde sagt til hende, at han ikke havde nogen penge, så hun gav ham sit dankort.

»Så tager jeg ud og køber noget tøj, tager en taxa og tager hjem,« siger han.

»Og så var det farvel og tak?« vil dommeren vide.

»Ja, og så var det farvel og tak,« siger M.

På samme måde erkender M stort set alle de 37 forhold, han er tiltalt for, i løbet af den to og en halv times lange afhøring. Han svarer roligt på anklagerens spørgsmål og forklarer, hvordan han har mødt de involverede, og hvordan han har snydt dem.

Blandt andet hvordan han for 21.824 kroner snød en dørmand, som han kendte fra et diskotek i Ringsted. Det var under påskud af, at han ville ansætte ham som bodyguard.

»Jeg sagde til ham, at jeg ville lave et firma, og at han kunne være med,« siger M, der bad dørmanden overføre penge for bodyguardkurser. Men der var hverken noget firma eller nogen bodyguardkurser.

»Så overførte han pengene, og så hævede jeg dem.«

M sagde også til dørmanden, at han skulle bruge dankort- og mastercardoplysninger til at oprette en lønkonto – kortoplysningerne brugte han kun til at lave 27 transaktioner til sig selv.

Traumatisk barndom

Det er blevet tirsdag i Københavns Byret, og i dag skal der afsiges dom i sagen mod M.

Han bliver ført ind i retslokale 14 af to betjente og sætter sig på en stol foran dommeren.

Han sidder tilbagelænet og fortrækker ikke en mine, mens anklageren begynder sin procedure.

»Det er en ualmindelig grov sag. Det er sjældent, at en person har så lang en straffeattest,« siger hun, og understreger, at M har været dømt for præcis samme forhold før. Endda jævnligt siden sin debut i 1994.

Netop på grund af sagens »serielle præg« kræver hun en fængselsstraf på tre år og seks måneder, en straf der er inklusive en reststraf på 492 dage for en tidligere bedragerisag.

»Han har tilrettelagt sit liv efter kriminalitet og ernæret sig ved det. Det har været planlagt, og der er tale om ofre, som han har opbygget tillid og et forhold til.«

Den udlægning er M’s forsvarer, Helle Lokdam, ikke enig i. Hun lægger vægt på, at en hård barndom er skyld i M’s kriminelle løbebane.

»Han har haft en traumatiserende opvækst. Der er nogle ting fra hans barndom, der er ubehandlede, og som gør, at han falder for fristelsen,« procederer Helle Lokdam, der vil have straffen til at lyde på halvandet års fængsel, og at reststraffen ikke skal udløses.

Vil gøre rent bord

Da M selv får ordet, siger han, at han gerne vil gøre rent bord. Han vil gerne have psykologhjælp til at komme ud af kriminaliteten og begynde et nyt liv i Tyskland, hvor han op til anholdelsen boede sammen med sin kæreste og havde arbejdede som dørmand.

»Jeg har det godt i Tyskland, og der kan jeg begynde på en frisk. Det kan jeg ikke i Danmark på grund af min kriminelle fortid.«

»Da jeg blev anholdt i 2015, bad jeg om psykologisk hjælp, men jeg blev bare løsladt. Vi kunne have undgået halvdelen af de her sager, hvis ikke man havde løsladt mig, men i stedet givet mig noget hjælp.«

Dommeren beslutter, at M skal idømmes fængsel i to år og ni måneder – det er inklusive reststraffen fra den tidligere bedragerisag – og så skal han betale mere end 400.000 kroner i erstatning til de mange ofre.

Han nikker, mens straffen bliver læst op.

M har flere gange i løbet af retsmødet understreget, at han gerne tager den straf, han får:

»Jeg erkender det, jeg har gjort, og jeg er ked af, at jeg har såret andre mennesker. Jeg er klar til at tage min straf og gør det også med oprejst pande.«

Han giver forsvareren hånden til farvel, inden betjentene fører ham ud af lokalet og tilbage til fængslet.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer