Læsetid: 4 min.

I retten: ’Jeg er sikker på, jeg ikke skar min hals over’

I retssal 12 i Københavns Byret var en 25-årig mand for nylig tiltalt for at have truet sin ekskæreste
I retssal 12 i Københavns Byret var en 25-årig mand for nylig tiltalt for at have truet sin ekskæreste

Mia Mottelson

3. februar 2018

N er mødt op i retssalen i god tid og taler med sin forsvarer, der tager sit overtøj af. De griner lidt. Han virker lige så afslappet som sin påklædning: morgenhår, joggingbukser og en hættetrøje.

Da han sætter sig ved vidneskranken, er hans ryg rank, hagen let løftet og fødderne roligt plantet i gulvet. Han svarer mildt og høfligt, at han »ja, selvfølgelig«, med tryk på selvfølgelig, vil tale sandt i dag.

N er i dag i retten, fordi han opførte sig aggressivt for et år siden. Han er tiltalt efter paragraf 266 for at have truet sin ekskæreste ved at mime: »Du er færdig,« mens han trak sin finger hen over sin hals. Det skete i Københavns Byret, hvor ekskæresten var blevet frifundet for en anklage om at have bortført deres fælles barn.

Anklageren argumenterer for, at tiltalte bevidst førte sin finger over sin hals for at true sin ekskæreste.

Mia Mottelson
N husker at have mimet til ekskæresten.

»Men jeg skar ikke min hals over, og jeg sagde heller ikke, at hun var færdig. Jeg gjorde bare sådan her …« N prikker sig et par gange i tindingen med sin pegefinger.

»Mimede du også med munden?« spørger anklageren.

»Ja, jeg sagde ’du er ikke rigtig klog’, eller ’du er helt væk’ eller sådan noget. Jeg kan ikke helt huske det.«

N havde lyst til at sige noget til hende på grund af en episode kort forinden på Baresso. Her havde han siddet med en veninde og drukket varm kakao, da hans ekskæreste og hendes mor troppede op og råbte ad dem. Det endte med, at ekskæresten tømte den nyindkøbte, varme kakao udover N’s veninde.

»Da vi var i retssalen, og vi fik øjenkontakt, mimede jeg til hende, fordi jeg var rasende over, at hun smed brandvarm kakao ud over min veninde,« siger han.

Anklageren spørger, om det kan tænkes, at han var så vred, at han truede hende med at skære hendes hals over.

»Jeg er sikker på, jeg ikke skar min hals over.«

Bange for N

Et par minutter senere brager en pige ind i salen. Hun er i 20’erne og har tynde ben, buttet mave, sorte negle med plastikdiamanter, uendeligt lange øjenvipper og sortfarvet hår med lilla spidser.

»Undskyld, undskyld!!!« siger hun og peger på døren:

»Der står klokken 13.15. Jeg troede, det var 13.30. Det står på mit papir,« siger hun. Hun vifter med sin smartphone.

Ingen i retssalen forklarer, at sagen gik i gang kl. 13.15, men at hun først skulle møde som vidne klokken 13.30. N er færdig med at afgive forklaring, og retsformanden beder pigen sætte sig i vidneskranken og fortælle, hvad hun hedder. Betina, siger pigen. Hun er N’s eks. Både hun og N har blikket rettet mod retsformanden.

§ 266

Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

Betina har været bange for N efter situationen sidste år, siger hun.

»Han gjorde sådan her …« Hun trækker fingeren fra det ene øre og hen over halsen til det andet og mimer med store mundbevægelser: DU ER FÆRDIG.

Retsformanden spørger afklarende:

»Han mimede kun og sagde ikke noget højt med ord?«

Betina nikker. Han mimede kun.

Forsvareren afviser, at der er bevis for, at tiltalte har ført sin finger henover halsen.

Mia Mottelson
Anklageren spørger til deres forhold forud for episoden. Betina siger, at N har opsøgt hende på hendes bopæl, hvor hun ikke kunne få ham til at gå. Hverken forsvareren, anklageren eller retsformanden spørger, hvad hun oplevede, at han ville, eller om han er troppet op efter episoden sidste år. Der er heller ingen, der spørger Betina om kakaoepisoden, N lige har fortalt om.

Ud ad bagdør

Der er til gengæld en anden, der oplevede hændelsen i retssalen sidste år. Det er Sanne, der førte protokol i sagen. Hun fortæller, at hun altid bliver i lokalet som den sidste, så hun kan lukke ned.

»Det var der, jeg så, at Betina blev i salen som en af de sidste, mens N var på vej ud. Og jeg så, at N kiggede på hende og trak sin finger langs sin hals, mens han mimede noget,« siger hun.

»Kan du huske, hvilken hånd han brugte?« spørger N’s forsvarer, Lone Margrethe Falkenberg.

»Jeg mener, det var venstre.«

»Hvilken retning gik N for at komme ud af lokalet?«

»… øhm … jeg stod i højre side, så han gik ud i venstre.«

»Så du kunne faktisk ikke med sikkerhed se, om han trak venstre hånd langs halsen eller pegede mod sin tinding, fordi hånden var væk fra dig?« spørger anklageren konstaterende.

Der er stille et par sekunder.

»Jeg er ret sikker på, hvad jeg så den dag,« siger Sanne og forklarer, at hun ud fra situationen besluttede at hjælpe Betina ud fra retsbygningen via en bagdør.

Griner ad forslag til dom

Anklageren sammenligner dagens sag med en tidligere, hvor en mand med plettet straffeattest blev dømt for råbende at have kaldt sin ekskæreste en klam so, »der kunne vente sig«. Han fik 20 dages fængsel. Anklageren ser ligheder med N’s sag, selv om N ikke er tidligere straffet, er under uddannelse og har forældremyndigheden over parrets barn.

Der føres to vidner: Betina, tiltaltes ekskæreste – og Sanne, protokolfører i Byretten.

Mia Mottelson
N har været rolig og høflig indtil nu, men da anklageren afslutter med at foreslå en dom på 14 til 20 dage, kan N ikke holde et grin tilbage.

Retsformanden mener heller ikke, der er grundlag for at give N den dom. I stedet bliver N frifundet.

Betina hvisker vildt højt »HVAD?!« og lægger telefonen, hun har siddet og været på snapchat med, ned i skødet. Retsformanden sender hende et strengt blik og siger, at hun skal tie stille.

Så forklarer retsformanden, at anklageren ikke har formået at bevise, at N virkelig truede med at skære halsen over på sin ekskæreste, og at der skulle være nogen begrundet frygt for det.

Med et »tsshhh« forlader Betina salen, uden at hun og N ser på hinanden.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Er det første gang du skal stemme til et folketingsvalg?
Vi giver alle førstegangsvælgere gratis digitalt abonnement under valget.

Tilmeld dig

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu