Interview
Læsetid: 4 min.

’Jeg tror, mange vælger værnepligten som et betalt højskoleophold’

Det bør være et krav for kvinder at komme ind og trække et nummer. Og piger bliver dårligere informeret om mulighederne for at komme i militæret end drenge. Det skal der rettes op på mener Katrine Olsen, der mandag påbegynder fire måneders frivillig værnepligt
Moderne Tider
3. februar 2018
Jeg tror, at så længe mennesket lever, vil der altid være krig og konflikt. Men jeg tror, at krigene ændrer form, siger Katrine Olsen, der mandag begynder at aftjene fire måneders frivillig værnepligt.

Jeg tror, at så længe mennesket lever, vil der altid være krig og konflikt. Men jeg tror, at krigene ændrer form, siger Katrine Olsen, der mandag begynder at aftjene fire måneders frivillig værnepligt.

Privatfoto

Hvorfor vil du gerne være soldat?

»Det har i mange år været noget, jeg har haft lyst til at gøre. Militæret er en verden for sig, og den har jeg lyst til at opleve. Jeg søgte studie i sommer, men kom ikke ind. Jeg har arbejdet i Imerco i fire et halvt år, og det blev bare for meget. Jeg gør det for at udfordre mig selv og for at afprøve mine grænser.«

Hvorfor lige garderhusarregimentet?

»Det var lidt tilfældigt. Slagelse ligger i en overkommelig afstand til mit hjem. Jeg kender også en anden, der skal være der, så det taler også for. Jeg tror også, at jeg får en masse praktisk militærtræning, man kan bruge i frontlinjen. Det der med heste er i hvert fald slet ikke mig.«

Hvad skal Danmark med et forsvar i dag?

»Vi skal skabe sikkerhed mod terror, som vi ser det inde ved den jødiske synagoge i København. Og så skal vi være klar, hvis eksempelvis Donald Trump vælger at sende missiler. Og så skal vi sikre os mod cyberangreb. Det ved jeg godt, at vi som soldater ikke kan stille så meget op imod, men det er alligevel også en del af missionen i Estland, hvor soldaterne skal være varsomme med, hvordan de bruger sociale medier. Når det kommer til cybersikkerhed, tror jeg, Forsvaret kommer til at spille en stor rolle.«

Ser du et behov for nedrustning eller oprustning?

»Jeg synes bestemt ikke, at vi skal nedruste. Jeg har været kæreste med en soldat, og jeg har hørt hans mening om, at udstyret godt kan være lidt skrabet. Udstyret må aldrig være dårligt, for de kæmper med deres liv som indsats. Så forsvaret skal ikke have færre penge. Samtidig tror jeg dog, at der er mange kommende værnepligtige, der bare tænker, at de lige skal tjene nogle hurtige penge i deres sabbatår. Jeg tror, mange vælger værnepligten som et betalt højskoleophold – det kan jeg også læse på debatfora på nettet. Selvfølgelig skal man tage det som en oplevelse, men vi skal også huske, at vi kan blive indkaldt en dag.«

Går vi mere fredelige tider i møde?

»Jeg tror, at så længe mennesket lever, vil der altid være krig og konflikt. Men jeg tror, at krigene ændrer form. Det bliver mere omkring cybersikkerhed og at løse andre militære opgaver, som vi også ser i Afghanistan. Men der vil altid være konflikter mellem religioner og mellem lande om landegrænser og penge for den sags skyld.«

Regeringen vil øge antallet af værnepligtige med 500 personer og målrette værnepligtsuddannelsen til kriser og krig. Hvad tænker du om det?

»Det er lidt ambitiøst, men jeg synes, det er meget fair, at vi i højere grad kræver, at de værnepligtige skal være klar til at forsvare Danmark, hvis det kommer så vidt. I hvert fald i dag, når vi ved, at så mange melder sig af egen fri vilje – så kan man selvfølgelig diskutere, om de, der bliver tvunget ind ved lodtrækning, også skal i kamp. Men i udgangspunktet synes jeg, det er helt fair, at vi skal fokusere på mobilisering, for værnepligten er jo et aktivt valg – i hvert fald for os kvinder.«

Hvad tænker du om sandsynligheden for at blive indkaldt en dag?

»Selvfølgelig tænker jeg lidt over det. Tanken er lidt skræmmende, men samtidig mener jeg, at forsvaret er robust nok til at sørge for, at vi får så tilpas meget læring til, at vi vil føle os klar, hvis der skulle udbryde krig. Jeg tror ikke, at de ville sende os i kamp, hvis vi ikke var uddannet godt nok.«

Hvad er det største udfordring i verden i dag?

»Det er jo nok meget personligt, men terrorisme er skræmmende. Man ved aldrig, hvor, hvornår eller hvordan det rammer. Det er ikke noget, jeg tænker over til daglig, men en gang imellem, når jeg f.eks. er i København og står på Nørreport station. Jeg vil ikke kalde det en frygt, men en tanke.«

Hvad tænker du om USA og Rusland?

»Jeg bliver bekymret over begge lande. Men jeg frygter egentlig mest Nordkorea med alle deres missiler. Jeg ved godt, at NATO rykker ud, hvis de skulle angribe, men det skræmmer mig, at jeg ikke ved, hvor stor skade landet kan gøre. Jeg tænker slet ikke, at USA og Rusland kan gøre skade på samme måde.«

Hvad svarer du, når folk spørger om, hvad en kvinde dog skal i militæret?

»At jeg skal være med til at skabe sikkerhed ligesom mændene. Forsvaret er selvfølgelig en mandsdomineret verden, men jeg tror på, at mændene kan give ét og kvinderne noget andet. Og tilsammen kan det blive meget godt. Mænd er selvfølgelig stærkere, men vi kvinde kan skabe mere tryghed og bedre bevare roen.«

Burde værnepligt og session være obligatorisk for unge kvinder, ligesom det er for unge mænd?

»Jeg mener også, det bør være et krav for kvinder at komme ind og trække et nummer. Vi har set den feministiske bevægelse, der kæmper mod kvinders undertrykkelse og gå op i ligestilling – derfor vil det også være helt fair, at der er ligestilling på det her område. Ikke at der behøver at være ligeså mange piger som drenge – det skal være en lodtrækning. Jeg mener også, at piger bliver dårligere informeret om mulighederne for at komme i militæret end drenge. Det skal der også rettes op på.«

Hvad er din ynglings krigsfilm?

»Jeg kan godt lide Under Sandet. Den rørte mit hjerte.«

Hvorfor?

»Den fortæller, at selv om tyskerne var nogle røvhuller, var det nogle små tyske drenge, som ikke var røvhuller, men som i sidste ende skulle lade livet på bekostning af andre menneskers fejltagelser. Filmen viser, at den onde fjende i sidste ende bare er et menneske. Måske er løsningen ikke altid bare at skyde løs og nedkæmpe fjenden – måske er der andre måde at løse konflikterne på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der vil altid være krig, så længe der er soldater.