Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg blande mig i en konflikt mellem teenagere?

Min teenagedatter på 13 er blevet rivende uvenner med sin bedste veninde. Hun er knust. Skal jeg blande mig via forældrene?
17. marts 2018

Min teenagedatter på 13 er blevet rivende uvenner med sin bedste veninde. Hun er knust. Skal jeg blande mig via forældrene?

Da hun var mindre, havde jeg gode erfaringer med det. Men jeg er mere i tvivl, nu hvor hun er i den vanskelige alder.

Svar I:

Helt kort: Nej. Nej, nej, nej.

Din datter er ikke bare i den vanskelige alder, hun er også i den alder, hvor hun skal lære at tage ansvar for sit eget (sociale) liv – og løse konflikter på egen hånd. Det er en alder, der varer resten af livet. Selv i det usandsynlige tilfælde, at hun (og veninden!) ikke oplever det som enormt pinligt og indgribende, at du taler med forældrene, så er det på længere sigt det bedste, at du lader hende klare situationen selv. De knubs, hun får, er vigtige erfaringer, som hun får brug for i voksenlivet, når mor ikke længere er der til at agere fredsmægler.

Det betyder ikke, at du ikke kan lytte til hende. Og rådgive hende. Det må du endelig blive ved med at gøre, så længe hun vil tale med dig om sine problemer. En teenagers fortrolighed må forvaltes med både omhu og omsorg. Hvis du misbruger den til at handle på hendes vegne, risikerer du også, at hun aldrig vil tale med dig om sine problemer igen. Sådan ved jeg i hvert fald, at jeg selv ville have reageret, da jeg var i den vanskelige alder.

— Mikka Tecza

Svar II:

For Guds skyld nej, nej, nej. Når man er teenager, har man mange komplicerede relationer med dem, man føler noget dybt for: nære venner og kærester. Tit ender det med at gå totalt i kludder. Men intet, du kan gøre, vil lette noget som helst.

Tværtom vil din datter føle sig behandlet som et barn.

Man kunne selvfølgelig forestille sig den mulighed, at din datter gerne så, at du optrådte som mægler. Men så skulle det komme som en umisforståelig anmodning fra hende. Det vil også være påtrængende, hvis du fisker efter, om din datter har brug for diplomatisk virksomhed fra din side.

Selv kan jeg stadig gå og tænke på nogle af de forkludrede forhold, jeg havde, da jeg var teenager. Det er jo år, hvor alt, hvad der overgår én, brænder sig ind i sindet. Men lige så meget, som jeg i min modne alder kan ærgre mig over, hvad der blev følgerne af ungdommelig forvirring, er der én ting, jeg sikker på: Intet af det, der gik galt, kunne være gået godt, hvis mine forældre havde blandet sig. Det kunne derimod være gået meget værre.

— David Rehling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu