Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Kan jeg lade mit barn passe af en strejkebryder?

Far, København
Moderne Tider
10. marts 2018

Min søn har en yndlingspædagog i sin børnehave. Da jeg afleverede ham til hende forleden, talte vi lidt om den forestående storkonflikt, og hun fortalte så, at hun under ingen omstændigheder kommer til at strejke, da hun er medlem af en gul fagforening.

Det er sgu lidt af et dilemma. Jeg holder med de offentligt ansatte og vil støtte dem i en konflikt. Men er det i orden at lade sit barn passe af en uorganiseret – eller er det reelt skruebrækkeri?

Svar I:

Nej, det er ikke i orden, men du bliver sandsynligvis slet ikke tvunget til at afsløre, om du virkelig er solidarisk, eller om du bare lader som om. Den gule pædagog vil nok ikke kunne komme ind på sin arbejdsplads, fordi hendes strejkende (eller nu lockout’ede) kolleger vil opholde hende med kaffe og insisterende skilte lige uden for matriklen.

Det er pissebesværligt og upraktisk for dig, det ved jeg. Men det er ligesom pointen.

Hvis principper var nemme at leve efter, var der ingen grund til at have en sondring mellem princip og praksis. Hvis du virkelig mener, at du holder med de offentligt ansatte, så hold fri med dit barn, og bag kage til de demonstrerende pædagoger uden for børnehaven. Det kan jo være, at han så lærer noget om, at solidaritet og principfasthed også er værdier, der er relevante, når man vælger sine yndlingspersoner.

— Anita Brask Rasmussen

Svar II:

Du har på en måde selv svaret.

»Jeg holder med de offentligt ansatte og vil støtte dem i en konflikt.«

Selvfølgelig skal du ikke lade dit barn passe af en uorganiseret, når du har det sådan, hvis det kommer til en konflikt. Institutionen vil i øvrigt formentlig blive blokeret af forældrene, som der er tradition for i København, hvis det skulle komme dertil, at nogen forsøger at holde den åben ved hjælp af skruebrækkeri.

Så længe der ikke er konflikt, kan du selvfølgelig med god samvittighed lade dit barn passe af den uorganiserede. På arbejdsmarkedet har du både retten til at organisere dig samt retten til at stå udenfor. Begge friheder følger af foreningsfriheden og nævnes f.eks. i ILO’s konventioner.

God faglig kamp!

— Morten Frich

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til det er der kun eet korrekt svar:

Hvis dit barn skal passes af strejkebrydere, skal du købe 5 Red Bull. Hver morgen, umiddelbart før ungen skal ind på gul stue, får hen lov til at drikke en eller to af stadset. Du må også gerne give de andre unger en dåse.

Så kan de lære det....

Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
margit johansen

måske skulle du snakke med ynglingspædagogen om hvorfor det er en dårlig ide at være i en gul fagforeningen og hun skal skifte hurtigst muligt

Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Flemming Berger og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lad os antage at du er venstrefløjtenist og spørger Information om råd - er det enten for at starte en debat eller at fortælle at det emne er uddebatteret hos dig selv med et stor - NEJ,for fanden.

"Men er det i orden at lade sit barn passe af en uorganiseret – eller er det reelt skruebrækkeri?"

Sandsynligheden for at dit og andre børn bliver passet af uorganiserede er i forvejen stor, eftersom jobcenteret sender ledige ud i "praktik" i børnehaver. Her arbejder de uden overenskomst (social dumping). Desuden er de muligvis heller ikke uddannede til at passe børn.

Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, det først og fremmest er dem, der udfører strejke- og blokaderamt arbejde, der har et problem. Og jeg håber, at et rigelig stort antal blokadevagter hindrer dem i at komme på arbejde.

Men kommunerne påtager sig faktisk at passe børn på en ordentlig, saglig og professionel måde - og i øvrigt mod betaling. Og det kan ikke være hverken forældrenes eller barnets problem, at kommunerne lockouter sine egne ansatte, så kommunerne ikke er i stand til at udføre dette job. Og herved kan kommunerne ikke yde den servide, som de tager penge for, hvilket er kontaktbrud.

Med dette in mente, ved jeg også, at nogle borgere i andre lande er kørt hen til kommunekontoret, og har afleveret børnene - også blebørn i receptionen - og i øvrigt i ganske stort antal. Samt at kommunerne derefter har kontaktet forældrene, og forgæves bedt dem om hente børnene.

Men jeg ved også, at trods kommunerne selv har lockoutet de fagligt uddannede medarbejdere, der
er de eneste kompetente til at passe børnene, og trods kommunerne bryder indgået aftale om børne pasning. Så er det ganske vanskeligt i Danmark at få erstatninger af kommunerne for det bevidste kontraktbrud.

Derfor, når lovgiverne laver den planlagte Mette Frederiksen-lov 409, så håber jeg virkelig, at der bliver generalstrejke over hele linjen.

Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

til far. du skal ikke under nogen omstændigheder lade dit barn passe af en gul. Du vil i så fald lære dit barn, at det er ok. at være usolidarisk, lade andre tage kampen om bedre arbejdsforhold og ordnede lønforhold, mens hun selv kører på frihjul og skummer fløden af andres risiko og arbejde.

Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

til far. du skal ikke under nogen omstændigheder lade dit barn passe af en gul. Du vil i så fald lære dit barn, at det er ok. at være usolidarisk, lade andre tage kampen om bedre arbejdsforhold og ordnede lønforhold, mens hun selv kører på frihjul og skummer fløden af andres risiko og arbejde.

Helle Walther

De gule fagforeninger er lovlige, men i min optik burde de ikke være det. De nyder godt af overenskomstaftalerne, men yder ikke det samme som nu f.eks, hvor der kommer en konflikt, de har kun goderne ikke ulemperne. Jeg synes, den far eller mor, bør passe sit barn selv, tage det med på job eller få familiens bedsteforældre eller andre til at passe barnet. evt. aftale en ordning med andre forældre på skift. Hvis forældrene er imod den danske model, så sig det åbent i stedet for, og så tag konsekvensen af det valg. Kan slet ikke forstå vedkommende spørger. Nej dit barn skal ikke passes af omtalte pædagog, hvis du selv er tilhænger af den danske model.

christian christensen

Nej, sådan noget kan man da virkelig ikke. Tænk dog på det stakkels barn, hvad er det for et upædagogisk signal at sende? At lade et barn vokse op blandt gule lønmodtagere, vil da forkvakle dets menneskesyn og efterlade det med ulægelige sår på sjælen.

Mads Jakobsen

Spørgsmålet er ikke relevant. For forældre der ser på institutioner udefra kan det virke som et muligt problem, men selv hvis halvdelen af en institutions personale ikke er medlemmer af en fagforening bliver den stadig nød til at lukke under en konflikt. Der ville ikke være personale nok til at drive institutionen forsvarligt med fuldt børnetal og ledelsen har ikke ret til at sortere børnene og lade nogen komme ind og afvise andre.