Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er det usolidarisk at fraskrive sig børn?

Kan man skrive, at man ikke vil have børn under ’familiære forhold’ i en jobansøgning? Min veninde mener, det er dybt usolidarisk
3. marts 2018

Jeg skriver for tiden en del jobansøgninger. Det anbefales, at man i sit CV også nævner civilstand, børn etc. Og det er lidt problematisk.

Hvis min far f.eks. skriver, at han har to voksne udeboende børn, viser han noget om livserfaring – og at der ikke er barns første sygedag i farvandet. Men hvis jeg skriver, ’kvinde’, ’30 år’ og ’ingen børn’, så antyder jeg, at jeg kunne finde på at gå på barsel inden længe. Måske flere gange. Det er dyrt og besværligt for virksomheden. Og det vil kunne påvirke min mulighed for ansættelse.

Men jeg skal ikke have børn, det har jeg vidst, siden jeg var lille. Kan man skrive det i en ansøgning under ’familiære forhold’? Min veninde mener, det er dybt usolidarisk, fordi jeg dermed anerkender, at kvinder kan blive valgt fra på grund af køn og alder. Min kæreste, som ellers er ræverød, kan ikke se noget problem.

Hvad mener I?

(Forkortet af redaktionen)

Svar I:

Lidt usolidarisk er man vel altid i konkurrencestaten. Når vi søger job, siger vi: Tag mig! Ikke hende! Vi skriver, at vi løber maraton, fordi vi gerne vil fortælle, at vi ikke er dovne, og vi skriver, at vi er gift for at bevise, at der er minimum ét andet menneske, der kan holde os ud.

Du skriver, at du ikke vil have børn, for at lokke med, at du ikke kommer til at koste barsel. Men ville du også skrive »mit kolesteroltal er perfekt«, eller »jeg har ingen psykiske diagnoser« – så ingen risiko for sygemelding her? Hvor går grænsen?

Jeg synes ikke, du skal skrive det. Ikke af solidaritetshensyn, men fordi du implicit anklager din potentielle arbejdsgiver for diskrimination ved at understrege dine manglende babydrømme. Og det, tror jeg ikke, vil gavne dine chancer for en ansættelse.

Det kan godt være, at de kunne finde på at diskriminere. Men det betyder ikke, at de kan lide at blive konfronteret – og hjulpet – med det. Og hvis de kan: Har du så lyst til at arbejde der?

— Mikka Tecza

Svar II:

At søge job er ikke en holdsport. Det er som regel et usolidarisk nulsumsspil, hvor vinderen løber med det hele, og den flotte nr. 2 får en lang næse.

Du er ikke i en position til at gøre verden til et bedre sted ved at handle solidarisk og lade, som om at din alder, dit køn og din civilstand ikke allerede vil afføde de tanker hos ansættelsespanelet, som du forsøger at imødegå. Selv om jeg aldrig selv ville lade det være definerende, om en ansøger kan tænkes at ville have børn og gå på orlov (det gør mænd jo også), er jeg overbevist om, at det forholder sig anderledes andre steder.

Det næste spørgsmål er så, hvilket signal du sender til ansættelsespanelet ved at skrive, at du ikke vil have børn. Det er en beslutning, som mange finder super provokerende, ved jeg fra private samtaler. Så måske det bedste – for dig og alle andre ansøgere i den forældredygtige alder – er, at lade det forblive en privatsag.

— Emil Rottbøll

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu