Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg vælge en ung eller en gammel læge?

Vores læge stopper. Derfor skal vi finde en ny. Min kone vil have en som ham: en på vores alder med en livserfaring, der kan håndtere et par halvgamle som os. Jeg synes, vi skal have en ung, som er fremadrettet, med på alt det nye – og som vi kan have vores tid ud. Hvad gør vi?
Moderne Tider
31. marts 2018

Vores læge stopper. Det er en katastrofe. Han har taget sig af os, vores børn og senest vores børnebørn i en menneskealder – han er familiens livlæge. Men han siger, han også vil have et liv efter arbejdslivet.

Det betyder, at vi skal have en ny. Min kone vil have en som ham: en på vores alder med en livserfaring, der kan håndtere et par halvgamle som os. Jeg synes, vi skal have en ung, som er fremadrettet, med på alt det nye – og som vi kan have vores tid ud.

Har I et godt råd?

Svar I:

Hjemme hos os har vi altid haft forskellige læger, fordi vi kan ikke blive enige om, hvem det skal være, eller hvor langt der skal være derhen. Men I lyder som et fasttømret godt par, der sagtens kan bære at prøve noget nyt. Og måske kan I endda få noget spændende ud af at dyrke jeres uenigheder (det princip går jeg faktisk ind for, det er sjovere). Altså, få hver jeres læge. Så kan I også dele informationer og tips. Og hvem siger i øvrigt, at en ældre læge ikke kan være med på alt det nye, mens den unge hænger lidt i bremserne.

– Mette-Line Thorup

Svar II:

En praktiserende læge skal helst kunne to ting: Hjælpe os med at finde ud af, hvad der er galt med os, og hjælpe os med at forstå, når der ikke er noget galt med os. Og i begge tilfælde formidle det på en måde, som gør, at vi føler os trygge.

Evnen til at gøre det har ikke nødvendigvis noget at gøre med lægens alder.

Uanset om I vælger den yngre model eller en med lidt mere »livserfaring«, må det vigtigste trods alt være, at I får en læge, som I har tillid til, og som I føler jer godt behandlet af. Men hvis det er vigtigt for jer, at I kan beholde den samme læge livet ud, er det selvfølgelig en god ide at vælge en, der ikke er alt for tæt på pensionsalderen.

Bare I husker, at med alder kommer ikke nødvendigvis visdom og livserfaring. Og med ungdom følger ikke nødvendigvis progressivitet og visioner. Det kan lige så godt være omvendt.

– Sebastian Abrahamsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Spørgeren (og de, der svarer) bor næppe hverken i København eller på Frederiksberg, hvor der ikke sådan kan vælges læge. For nylig konstaterede jeg, at det kun var muligt at vælge mellem hhv. 6 og 2 læger ud af flere hundrede. I Lorrys reportage forleden om manglen på praktiserende læger var tallene hhv. 2 og 1, der havde åbent for tilgang.

Alle andre har lukket for tilgang. Så, lidt af et luksusproblem. Ovenstående!

Jakob Venning

Yngre praktiserende læger bør altid have en erfaren praktiserende læge, de kan spørge til råds, om de milliarder af praktiske detaljer, erfaringer med lægemidler osv osv man ikke meningsfyldt kan undervise i på Panum eller i praktikken.
Altså: sørg for at din unge læge har en læge med solid erfaring at læne op ad;)

Søren Jensen

Bare vær glad og taknemmelig, hvis du får en læge.

Søren Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Når man som jeg har skiftet læge flere gange (flytning) ved man at lægens aldern er ligegyldig. Det vigtigste er om man har en god kommunikation med lægen, og det ved man ikke før man har besøgt lægen med noget alvorligt.

Anders Sørensen

Det vigtiste er at have den dygtigste læge muligt. Og det afhænger ikke af alder. Kommunikation med lægen er væsentlig i den forstand, at man naturligvis skal være på bølgelængde i en grad, så man kan gøre sig forstået/forståelig.

Basically er det et spil i lotteriet,med alder som en af de mindst vigtige faktorer.