Læsetid: 3 min.

Ghettoen er blevet et symptom, som Støjberg og Løkke hopper rundt og hvæser navnet på

Er der kommet for stor ulighed på boligmarkedet? Jamen, så må vi da have sat straffen op!
Måske er regeringens plan, at de fattige bare må tage sig sammen og blive rige og købe sig nogle bedre beliggende lejligheder tættere på byen.

Måske er regeringens plan, at de fattige bare må tage sig sammen og blive rige og købe sig nogle bedre beliggende lejligheder tættere på byen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

10. marts 2018

Den amerikanske lingvist og politiske aktivist Noam Chomsky havde på et tidspunkt som en slags motto, at det er relativt nemt at stoppe terrorisme – man skal bare lade være med at deltage i den.

Pointen var naturligvis, at den enorme politiske mobilisering i USA til ’kampen mod terror’ i starten af dette århundrede overså den ret grundlæggende pointe, at terrorismen rundt omkring i verden som regel enten har været reaktioner på amerikansk støttede interventioner eller regimer eller direkte foranlediget af USA og dets allierede selv.

Bare for at illustrere synspunktet kunne man jo forestille sig, hvor meget mindre vi havde set til den ekstreme bevægelse Islamisk Stat, hvis ikke Bush og Blair og Fogh havde begået deres terroristiske overgreb på Irak i 2003.

Riv ghettoen ned!

Chomskys pointe kan være nyttig at genkalde sig, når man betragter Lars Løkke-regeringens heltemodige erklæringer om nu at være gået til kamp mod ghettoerne: Måske ville den allermest effektive indsats imod ghettodannelse simpelthen være endelig at holde op med at bidrage til den.

Allerede selve betegnelsen ’ghetto’ som beskrivelse af bestemte boligområder i Danmark rummer et gran af denne sandhed: Hvis man bliver ved med at omtale bestemte byområder som ghettoer, ender det såmænd nok med, at beboerne i dem begynder at identificere sig med betegnelsen.

Det er bemærkelsesværdigt, at selv samme Fogh Rasmussen, der også fandt det betimeligt at invadere Irak, mente, at det var rimeligt at gentage den nazistiske gestus fra 1930’erne og udnævne forskellige boligområder til ’ghettoer’. Tænk engang, at man simpelthen ikke kunne komme på et mindre belastet udtryk.

De boligområder, der nu er en trussel mod danskheden, var oprindeligt store, rationelle velfærdsstatsprojekter tilbage fra 1960’erne og 1970’erne, hvor der skulle skabes gode boliger til middelklassen i et miljø af funktionelle bygninger med lys og plads til alle.

I takt med, at byernes centrer blev renoveret og siden gentrificeret, dvs. overtaget af den øvre middelklasse og dens kaffebarer, rullekufferter og skovmandsskjorter, blev de store projektbyggerier dog mindre og mindre attraktive. Til sidst blev de simpelthen til de steder, hvor man sendte lavindkomstgrupper hen: kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister, flygtninge og indvandrere. Og hvis nogen havde forudsagt, at med koncentration af fattige og marginaliserede grupper følger også lejlighedsvis social uro, havde de ikke af den grund vundet Nobelprisen i økonomi.

Ved den symbolladede præsentation af ’ghettopakken’ i Mjølnerparken sagde Lars Løkke Rasmussen, at man nu ville gøre op med årtiers svigt. Det kunne for så vidt have været en udmærket overskrift på et opgør med en skævvreden social- og boligpolitik, men utroligt nok lykkedes det i stedet at præsentere pakken som et tiltrængt opgør med muslimer og deres trang til at oprette parallelsamfund og indføre sharialovgivning. Nu skal der rives ned og straffes hårdere. Så skal problemerne nok gå væk.

Symptomer

Jacques Lacan sagde om symptomer, at de er gådefulde beskeder, som subjektet tror kommer fra det Reelle i stedet for at genkende dem som sine egne beskeder. Det passer ret godt med Løkke-regeringens fuldstændige eksternalisering af ansvaret for skabelsen af ’ghettoer’.

Ghettopakken fremsættes, som om man pludselig har hørt beskeden fra det Reelle; som om ghettoerne for årtier siden er landet i vores baghaver fra en fjern galakse for straks at gå i gang med at gro en helt bestemt kultur. Ghettoen er blevet et rent symptom, som Støjberg og Løkke hopper rundt og hvæser navnet på, næsten ligesom Smeagol hvæser »GOLLUM!« i Ringenes Herre.

Men hvis der er ét punkt i ghettopakken, der mere end noget andet viser, at regeringen har tænkt sig at fortsætte med at skabe sine egne symptomer (og frasige sig ansvaret for dem), er det ikke engang den nedladende retorik mod indvandrere og især muslimer. Det er snarere, at det er lejerne selv, der skal betale hele gildet – eftersom det planlægges at ekspropriere 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden for at finansiere pakken.

Når en fortrængning skaber et symptom, som man ikke længere kan genkende sig selv i, er en strategi jo simpelthen at intensivere fortrængningen. Anderledes kan det næsten ikke forstås, at de, der skal betale for opgøret med ’ghettoiseringen’ er dem, der helt generelt er blevet mere og mere marginaliseret på boligmarkedet, i takt med at brokvartererne er blevet omdannet til investeringsobjekter.

Måske er planen, at de fattige bare må tage sig sammen og blive rige og købe sig nogle bedre beliggende lejligheder tættere på byen.

Serie

Center for Vild Analyse

Center for Vild Analyse har eksisteret som sted for tænkning siden august 2006.

CVA analyserer kulturelle og politiske fænomener under parolen ’hvis du vil vide det modsatte’, ofte med inspiration fra psykoanalysen

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Flemming Berger
 • Jesper Eskelund
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Steen Bahnsen
 • Leif Høybye
 • Elisabeth Andersen
 • Frede Jørgensen
 • Britta Hansen
 • Katrine Damm
 • Jens Frederiksen
 • Michael Svennevig
 • Anders Graae
 • Elisabeth From
 • Carsten Munk
 • Søren Veje
 • Peter Tagesen
 • Kenneth Jacobsen
 • Arne Albatros Olsen
 • Torben Skov
 • Niels Duus Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ib Christensen
 • Bjarne Andersen
 • Grethe Preisler
 • Hans Larsen
 • Vivi Rindom
 • Ole Frank
 • Steffen Gliese
 • Torben K L Jensen
 • Jan Pedersen
 • Dorte Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Lise Lotte Rahbek
 • Kurt Nielsen
 • Maria Francisca Torrezão
Flemming Berger, Jesper Eskelund, Anne-Marie Krogsbøll, Steen Bahnsen, Leif Høybye, Elisabeth Andersen, Frede Jørgensen, Britta Hansen, Katrine Damm, Jens Frederiksen, Michael Svennevig, Anders Graae, Elisabeth From, Carsten Munk, Søren Veje, Peter Tagesen, Kenneth Jacobsen, Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Grethe Preisler, Hans Larsen, Vivi Rindom, Ole Frank, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Jan Pedersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Pragtfuld analyse :

"Ghettopakken fremsættes, som om man pludselig har hørt beskeden fra det Reelle; som om ghettoerne for årtier siden er landet i vores baghaver fra en fjern galakse for straks at gå i gang med at gro en helt bestemt kultur. Ghettoen er blevet et rent symptom, som Støjberg og Løkke hopper rundt og hvæser navnet på, næsten ligesom Smeagol hvæser »GOLLUM!« i Ringenes Herre."

Johanna Haas, Anne-Marie Krogsbøll, Leif Høybye, Elisabeth Andersen, Marlene Bogs, Kirsten Lindemark, Ken Sass, Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Anders Graae, Elisabeth From, Marianne Stockmarr, Rikke Nielsen, Connie Brask, Lise Lotte Rahbek, Anna Sørensen, Heidi Larsen, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Ole Frank, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. "The One Ring" kan sammenlignes med nøglerne til Statsministeriet, der begæres for enhver
pris ;-)

Anne-Marie Krogsbøll, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Jan Nielsen, Anna Sørensen, Henriette Bøhne, Torben K L Jensen, Jan Pedersen, Karsten Aaen, Kim Folke Knudsen og Maria Francisca Torrezão anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

De bedre beliggende lejligheder i nabolaget til de udsatte boligområder koster minimum 3 mio.kr.. Jeg tvivler på bankens velvilje til at finansiere SOSU assistenten, Politimanden, rengøringsassistentens køb af en 2-4 værelsers lejlighed. Så må du alternativt håbe på en hjælpende hånd udefra. Det bliver godt nok lidt af en udfordring at spare 3 mio.kr. op med 0% i bankrente og en lavine af bankgebyrer.

De samme personalegrupper og andre der ikke er født med en guldske i munden kan alternativt leje en 2 Værelses lejlighed for i gennemsnit +11.032 DKK pr. måned eksklusiv varme.

Således kan de omtalte personalegrupper nu se sig henvist til almennyttige boliger, hvor de anbefales at gå udenom de områder, som Regeringen på en af deres dårlige dage truer med at rive ned.

Ventetiden på en almen bolig er ikke tilpasset pludselige ønsker om at skifte bolig f.eks, hvis du skifter job

For dem som er udenfor arbejdsmarkedet og henvist til VLAK Marionet Teaterets og DF´s nådesbrød af offentlig forsørgelse. Der hedder parolen i MATADOR SPILLET. Ryk direkte til arbejdslejren eller bosæt dig i en papkasse ude i en skov, hvor du ikke bliver opdaget for tiggeri. Husk få endelig ikke Børn, for de bliver fjernet af myndighederne på grund af et omsorgssvigt udløst af de selv samme myndigheder.

Hvornår er der nogen som gør oprør mod denne komplet asociale boligpolitik, som intet har med en velfærdsstat at gøre ?

flemming finkas, Egon Stich, Flemming Berger, Johanna Haas, Anders Reinholdt, Anne-Marie Krogsbøll, Leif Høybye, Elisabeth Andersen, Marlene Bogs, Ken Sass, Anne Eriksen, Sven Christensen, Henrik L Nielsen, Anders Graae, Elisabeth From, Marianne Stockmarr, Rikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, Anna Sørensen, Heidi Larsen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Jonna Jensen, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

I min barndom i 50'erne og 60' ernes Herning havde vi også en slags ghetto. Det var Korsørgården, nogle almene boligkarreer, som kommunen havde anvisningsret til. Det lå lige op til det villa- og parcelhus kvarter, jeg selv boede i og lige over for H.C. Ørstedsparken, et virkeligt godt eksempel på 60'ernes alment boligbyggeri, når det var bedst. Her flyttede middelklassen glade og gerne ind, og det generede dem ikke, at Korsørgården med dens mindre lejligheder og mildt sagt uopfindsomme arkitektur i modsætning til H.C. Ørstedsparken lækre do.
Man mødtes på samme butikstorv lige op til, fik klippet hår samme steds og gik i Herningsholmskolen sammen. Men fordi kommunen havde anvisningsret og byens familier med underskud på den sociale konto blev placeret her sammen med familier, der var lavindkomstfamilier p.g.a . en invalid forsørger, kronisk sygdom, ledighed (dengang som regel kortvarig og så flyttede de), blev de sidste grupper uskyldigt puttet i samme gryde som den første, der vitterligt havde en højere frekvens af kontakt med politiet - som regel med absolut begrundet mistanke - og sociale myndigheder. Og en god del af byens ballademagere i nattelivet kom derfra. Så det at have adresse i Korsørgården var som at gå rundt med et usynligt minustegn på tøjet. Hvilket vi børn i tilspidsede situationer i skolegården var hurtige til infamt at gøre opmærksom på, for små gryder har som bekendt også ører.
Men det var ikke noget, der virkeligt ophidsede folk, for der var en afslappet opfattelse af, at der altid er nogen, der er "utilbens" som man sagde. Og det overlevede både de og vi sgu nok.

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Marianne Stockmarr, Anna Sørensen, Arne Albatros Olsen, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Lad os allesammen også erindre, at Ishøjs, Brøndbys, Odense, Aarhus' og måske også Københavns Kommunes borgmestre, alle råbte og skreg sådan cirka på indvandrere, eller gæstearbejdere, som vi kaldte dem i 1970erne til at komme og bo i deres fine nye lejligheder, i de fine nye lyse 4-5 værelses lejligheder i bl.a. Ishøj, Odense og Brøndby Kommuner, som oprindeligt var skabt til den danske arbejderklasse. Socialdemokratiets politik i 1960erne, og i 1970erne, var nemlig den, at den danske arbejderklasse skal have det godt, så de bygger de her byer i byen, f.eks. Vollsmose i Odense, Gellerup i Aarhus og Mjølnerparken i København, hvor alt er indenfor rækkevidde, f.eks. børnehaver, vuggestuer, købmand, store flotte legepladser, hvor børnene kan lege sammen mm.

Men det viste sig, at arbejderklassen, og den lavere middelklasse hellere ville bo i forstæderne, i de parcelhuse, der skød op i 1970erne; dette blev så også muliggjort af, at arbejderklassen fik bedre adgang til at købe biler, så de kunne køre fra forstaden ind til deres arbejde i f.eks. Aarhus eller København. Bl.a. derfor indsatte Ishøj Kommune med borgmester Per Madsen i spidsen annoncer i tyrkiske aviser for at lokke, ja lokke, tyrkiske gæstearbejdere til DK, ligesom han nedsatte både indskud og husleje i lejlighederne i de almene sociale boligbyggerier i Ishøj.

Pointen er altså den her: Det er aldeles ikke de fremmedes skyld, at vi er der, hvor vi er nu - det er ene og alene de ansvarlige politikeres skyld. Og det er det fordi, det er politikere fra både Socialdemokratiet og Venstre, der har ført en politik, der i 40 år eller mere, har tilgodeset boligejerne af det her land. Pointen er også den her: Klumper man folk som lider af traumer, angst, ptsd, og som er fattige, sammen med danskere, som er narkomaner, lider af vrangforestillinger, skizofreni, eller er alkoholikere, og som også er fattige, ja så skal det altså gå galt; fattige mennesker ved vi er mere kriminelle end andre, sådan at forstå, at de oftere begår berigelses-forbrydelser, altså tyveri mod de bedrestillede mennesker i samfundet. Forklaring er dette - ikke et forsvar.

Og i den forbindelse hjælper det, at regeringen vil destruere og ødelægge folks hjem altså stort set ingenting - især fordi de her mennesker ikke har udsigt til have nogle andre steder at gå hen og få sig et et nyt hjem...undtagen gaden måske :(

Kjeld Hansen, Flemming Berger, Johanna Haas, Anders Reinholdt, Anne-Marie Krogsbøll, Elisabeth Andersen, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Britta Hansen, Martin Madsen, Sven Christensen, Henrik L Nielsen, Marianne Stockmarr, Michael W Pedersen, Rikke Nielsen, Carsten Munk, Connie Brask, Lise Lotte Rahbek, Margit Tang, Peter Tagesen, Anna Sørensen, Klaus Ipsen, Arne Albatros Olsen, Heidi Larsen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Henriette Bøhne, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Steffen Gliese, Michael Borregaard, Karsten Lundsby og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Jeg bliver så sørgmodig og på samme tid meget vred, når jeg hører politikerne omtale boligområder som Ghettoer. Det forekommer mig at være umenneskeligt, uanstændigt. Jeg har meget svært ved at forholde mig de nuværende ministre som samfundets tjenere!

Flemming Berger, Johanna Haas, Anders Reinholdt, Peter Tagesen, Anne-Marie Krogsbøll, Leif Høybye, Elisabeth Andersen, Marlene Bogs, Ken Sass, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Jan Weber Fritsbøger, Helle Walther, Henrik L Nielsen, Marie Lauridsen, Anders Graae, Elisabeth From, Marianne Stockmarr, Rikke Nielsen, Carsten Munk, Connie Brask, Anna Sørensen, Britta Dueholm, Torben Skov, Ib Christensen, Bjarne Andersen, Henriette Bøhne, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

I tilknytning til Karsten Aaens kommentar -
for mig at se er et af socialdemokratiets største svigt fra midten af 60'erne og frem , at man svækkede tilskyndelsen til det almene boligbyggeri, gerne i så mangfoldige udgaver som muligt tilpasset lokale forhold. I stedet hoppede man med på vognen om parcelhuset som den eneste virkelige opfyldelse af kernefamiliens lykkelige hjemmeliv - i et så lille land som Danmark, hvor er i forvejen ikke er uanede mængder af natur. For det er ikke parcelhuset an sich, der sluger mere natur end rækkehuse og lejligheder, det kræver også en helvedes masse gader, veje og deraf følgende biltransport. Og hver pendler der pendler pr. bil ind til byen for at arbejde, skal have asfalt at køre på og parkeringspladser. Parcelhuset er også rent varme energimæssig idiotisk i et så relativt koldt land som Danmark. Men i 60'erne var olien billig, forurening endnu ikke opfundet, bilen den store frihedsdrøm i garagen i parcelhuset - og man så ikke det store problem i at låne masser af penge i banken og gældsætte sig i årtier frem, for der var jo arbejde nok. Og det faldt ikke et sekund socialdemokratiet ind, at parcelhusejeren alt andet lige tilskyndes at være sig selv nok mere end at være solidarisk med andre og bo under samme overordnede tag med andre og lære at leve med deres særheder.
Nu har en del af forudsætningerne fra dengang ret så anderledes - og alligevel ønsker folk som lemminge at gældsætte sig for at bo i eget hus. Begrundelsen er ofte, at så har man bl.a. jo egen have, selv om de fleste ikkebruger den halvdelen af ret eller udnytter den som køkkenhave.
Til gengæld står folk med fletningerne i den økonomiske post kasse i tilfælde af sygdom, ledighed og skilsmisse.

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Henrik L Nielsen, Michael W Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Søren Peter Langkjær Bojsen, Ib Christensen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

P.s. Jeg er så gammel at jeg kan mindes at man i Tyskland kaldte jødiske boligområder for ghettoer, og udryddede dem med "hård" hånd, jeg er sørgmodig over at mine danske politikere tænker i samme baner som de tyske politikere i 30erne.

Egon Stich, Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Leif Høybye, Marlene Bogs, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Helle Walther, Henrik L Nielsen, Marie Lauridsen, Elisabeth From, Marianne Stockmarr, Rikke Nielsen, Connie Brask, Mogens Holme, Anna Sørensen, Klaus Ipsen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, Jonna Jensen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Holger Madsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eskil Nielsen

Notorisk meget langt ude at sammenligne en vel i hvert fald velment indsats i belastede boligområder med Holocaust. En lille studie i forkvaklethed.

Michael Borregaard

Kan kun anbefale at du/i læser følgende artikel ”Parallelsamfund er noget, politierne har opfundet” offentliggjort 20 februar 2018 på Videnskab.dk.

https://videnskab.dk/kultur-samfund/parallelsamfund-er-noget-politikerne...

I artiklen står blandt andet som konklusion, at der siden ordet ”parallelsamfund” blev introduceret af Mogens Camre i 1998, så man op igennem 00’erne en eksplosion i anvendelsen.

Jens Østergaard Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Marlene Bogs, Britta Hansen, Anne Eriksen, Rasmus Knus, Henrik L Nielsen, Marianne Stockmarr, Connie Brask, Mogens Holme, Anna Sørensen, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Ghettoen er blevet et symptom på regeringens magtesløshed. Regeringen er bange for sin egen skygge, men det har den også grund til, fordi det er skyggen som har overtaget magten: Tænk hvis skyggen ikke længere vil være regeringsgrundlag for regeringen, så er den ude i kulden.

Magten er vanedannende. Den bedste metode til at hjælpe regeringen med dens problem er en kold tyrker; send dem på magtafvænning. Derudover skal alle de liberale sociopater i lederstillinger fyres uden vederlag og især Modernitetsstyrelsen nedlægges.

Har denne frygtelige pestilens af en regering ingen magt til at begrænse dens egen grådighed? Alle penge skal fjernes fra de socialt udsatte. Ghettoen er blevet et symptom på den fattigdom som politikerne gennem massive sociale nedskæringer selv har skabt, derfor skal bygningerne tromles ned. Det er af afgørende betydning at fortynde beboer demokratiske foreningers magt og indflydelse.

Det suverænt vigtigste problem i Danmark i øjeblikket er den fattigdom som regeringen selv har skabt. Men dette er regeringen ikke i stand til at erkende, da regeringen lever i en magtesløs skyggetilværelse. Regeringens frygt forhindrer den i at føre rationel politik.

Alle minoriteter skal undertrykkes pga. regeringens frygt, og landets moral er lammet af 16 års krig. Regeringen sidder i mørket og udtænker ineffektive planer på, hvordan den kan knægte endnu en minoritet, den sorte regering mørkelægger alle politiske processer. Alle sociale institutioner skal ødelægges. Danmark er nu fuld på højde med de lande som vi ikke ønsker os at sammenligne os med.

Den sorte regering føler had ud over alle grænser for enhver som ikke har samme holdninger eller livsstil: Disse dårlige mennesker, der er værre end slaver for det tyranniske erhvervsliv, der ejer landet, tvinger arbejdstagerne på overarbejde uden løn, samt stresser alle ihjel, 55 milliarder koster stress hvert år; dette er et reelt problem, en sund normal regering ville se dette. Men lige siden kampen mod de fattige og kampen for alle pengene blev det vigtigste, har korruptionens rolle været undervurderet.

Skyggen tror at denne følelse af had eksisterer i andre skabninger end dem selv. Hver gang skyggen snubler over en fiktiv trussel mod dens politiske kontrol, føler den en tilbøjelighed til at manipulere omstændighederne, for at hævde sin stilling som ond overhund. Det er en grim ting, når skyggen begynder at føle had mod os andre dødelige, for denne følelse kan manifestere sig i ondskab, der skaber fjender og mareridt alle vegne, følgen er straf og grusomheder, som regeringen påfører socialt udsatte.

Egon Stich, Vivi Rindom, Steffen Gliese, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Martin Madsen, Anders Graae, Marianne Stockmarr, Jan Weber Fritsbøger, Arne Albatros Olsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Først er man medvirkende til at skabe problemet, bla. ved at tale det op i et helt urealistisk niveau,
Bad Cop,

bagefter kommer man som den frelsende engel med den hårde "retfærdige" hånd, der lige samtidig sjæler 12 milliarder fra lejerne i de almene boliger til løse samme problem. " Good Cop ".

Venstre regeringen i en nøddeskal.

Johanna Haas, Anders Reinholdt, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Ken Sass, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Rikke Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Generelt kan man vel sige at regeringens politik over en bred front i den grad frembringer et stærkt ønske om at leve et parallel samfund, hvor tilliden mellem mennesker er i højsædet, og hvor etikken ligeledes har en fremtrædende plads sammen med empatien og det social udsyn.

Ole Frank, Flemming Berger, Johanna Haas, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Jan Weber Fritsbøger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Ghetto-ordet siger det hele!!! Super klar og god artikel, jeg håber mange politikere og ikke mindst journalister ved DR læser den...! For medierne har jo en kæmpe-andel i hele denne problematik, bla. ved at bruge det groft misvisende ord...

Medierne er blevet virksomheder, der skal overleve og ser ud til at have frasagt sig et medansvar fra det vi taler om, det 'man siger', det ' jeg har hørt', tidsånd, tidens strømninger... Når man fx med det samme også bruger det totalt misvisende og helt overdrevne ord 'dræber-snegl', som jo egner sig vældig godt til at hidse tilhørerne op, fange opmærksomheden og 'give mange likes'..., så er sansen for helheden, for mediernes hovedopgave = folkeoplysning og folkesundhed, vel nærmest væk...??

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Kære Center for Vild Analyse:
Jeg savner -vildt - meget at have et navn at forholde mig til, som artiklens forfatter?? Det er så rigtig skrevet og argumenterne holder, men jeg vil også gerne have en kilde at forholde mig til. ;o)

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Rikke Nielsen og Margit Tang anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Ordet ghetto giver et lille kick når man siger det, dels fordi det klinger interessant fonetisk og ford nok så vigtigt fordi det for ikke så lang tid tilbage i historien var synonym med de tyske koncentrationslejre under nazismen.
Så altså selv om man måske ikke altid skylder de der i dag bor i områder med mange udlændinge af primært muslimsk oprindelse, at tale pænt om deres hjem, hvis de fx.ikke tager hand om udearealer, vedligeholder og rydder op, er det nok en god idé at gøre det alligevel. Det koster i hvert fald ikke noget.
For ikke så længe siden var nodging det nye buzzword, det her med på subtile måder, fx. skiltning, at bringe folk til at gøre noget positivt, de måske ikke ellers ville have gjort. Hvad blev der egentlig af det og hvilken rolle spiller et ord som ghetto mon i den sammenhæng? Virker det fremmende på integration, medborgerskab og mellemfolkeligt samvirke eller modsat?

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det handler ikke om "ulighed på boligmarkedet". Det handler om nogle befolkningsgrupper af anden etnisk oprindelse end dansk ikke har særlig meget respekt for politiet eller for den private ejendomsret.

Ulighed er også et begreb, nogle "hopper rundt og hvæser navnet på". Begrebet bruges sjovt nok mest af højtuddannede med gode indkomster samt studerende på videregående uddannelser. Det er stadig forkert, når øget friværdi sidestilles med indkomst, bare fordi friværdi kan belånes til lave renter, og fordi forældre med gode formuer tilsyneladende nødig deler sine formuer med sine børn. De penge, der ikke bruges på bl.a. boligudgifter, må være dem, der kan bruges på noget andet. Når friværdi belånes, øges boligudgifterne, fordi der mindst skal betales renter på lånene. Det er ikke godt, økonomer og undervisere ikke ved det, men bruger sin energi på motivation til kamp.

En anden udfordring med de boligområder, der kaldes ghettoer, er, at de har egne butikker, hvoraf nogle er drevet af indvandrere, og egne skoler, daginstitutioner og andre offentlige services. På den måde er behovet for kontakt med det øvrige samfund begrænset.

Et spørgsmål er, om landets universiteter ikke også er parallelsamfund med et meget teoretisk forhold til det omgivne samfund, og det derfor er et alvorligt problem, at mange folketingsmedlemmer og alle embedsmænd har universiteter som sin primære baggrund, og mange af pressens kilder også er uddannede og i mange tilfælde stadig ansat på universiteter.

Rikke Nielsen

Sådan! De fleste der bor i de såkaldte ghettoer er henvist, men propagandaen virker og borgerne hopper glædeligt på limpinden.
Men fedt for underklassen, at der er kommet en under-under klasse at sparke ned på.
Inden jublen bliver for høj, skal man bare huske på, at alle de "dejlige" begrænsninger overfor muslimer rammer endnu flere etniske danskere. Og mon ikke det er den virkelige politiske hensigt.

Lise Lotte Rahbek, Vivi Rindom, Karsten Lundsby, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Marlene Bogs, Britta Hansen, Anne Eriksen, Sven Christensen, Jan Weber Fritsbøger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

God artikel med mange gode pointer. Men der mangler alligevel en grundigere forståelse af sammenhængen mellem almene boligers økonomiske forhold og deres manglende konkurrenceevne på boligmarkedet.

Lejernes betaling til lån og finansiering er helt anderledes end noget andet på boligmarkedet, og har i årtier ikke været konkurrencedygtig. Forestil dig, at du ikke kan omlægge dit boliglån når renten falder drastisk, og at når du endelig er færdig med at betale lånet af, skal forsætte uendeligt med at betale låneydelsen som en særskat til Landsbyggefonden. Der er mange boliger fra først i 80'erne der betaler 25% af en høj husleje i denne særskat, og aldrig får en krone tilbage i støtte fra Landsbyggefonden.

Lovgivningen omkring almene boligers finansiering er den væsentligste årsag til manglende konkurrencedygtighed, og stærkt medvirkende til den sociale sortering på boligmarkedet. Læg dertil stive og dårligt gennemtænkte og administrerede udlejningsregler, så er skævhederne ikke bare forudsigelige, men en direkte logisk selvfølge.

Almene boliger kan ikke drives som en fornuftig kollektiv forretning, og bliver det heller ikke ret mange steder. I stedet er hele branchen i internt slagsmål om at få fat i Landsbyggefondens milliarder, og det gøres bedst ved at køre boligafdelingerne økonomisk og socialt i sænk. Der er ingen fordele for de involverede "professionelle" til at tage forretningsmæssigt ansvar for boligafdelingerne, tværtimod bliver administratorerne belønnet økonomisk og politisk når de får tildelt disse store ombygnings- og nedrivningsprojekter.

Det er en grotesk verden hvor vi ender med at rive gode boliger ned, bare fordi vi som samfund ikke har givet dem ordentlige finansielle vilkår, og derefter har brugt disse økonomisk overbelastede boliger, til at huse vores økonomisk svage i samfundet.

Vores almene boligsektor trænger til en grundig analyse af samspillet mellem finansiering, husleje og huslejetilskud, herunder ikke mindst statens mange forskellige måder til at stikke snablen i dette økonomiske cirkus, både i forbindelse med finansieringen, og efterfølgende via Landsbyggefonden.

Steffen Gliese, Flemming Berger, Leo Nygaard, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Anne Eriksen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Rikke Nielsen: "Og mon ikke det er den virkelige politiske hensigt."

Nej, jeg tror faktisk, at regeringen gerne ville ramme muslimerne, og kun muslimerne, hvis den kunne, og at sådan nogen som mig blot bliver ramt af kollaterale skadevirkninger.

Men da det nu ikke kan være anderledes, synes tankegangen at være, er det helt i orden, at det er de fattige generelt, der bliver ramt.

Det er forbudt at diskriminere ud fra hudfarve, men ikke ud fra pengepungens indhold eller mangel på samme, og at diskriminere mod de fattige har altid været en del af højrefløjens DNA, blot har de i mange år underspillet denne trang til forskelsbehandling på grundlag af formue - primært af taktiske årsager, da selv den dummeste politiker godt ved, at de fleste danskere går ind for hjælp til de fattige og lige rettigheder til alle.

Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Karsten Lundsby, Johanna Haas, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Anne Eriksen, Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Sven Christensen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

tjah når man i forvejen er hadefuld, og fjendtlig overfor det anderledes, kan dæmoniseringskampagner let blive forvekslet med virkelighed, og så er alle andre forklaringer som ikke kan gøde hadet helt forkerte, og når DF i årtier har ført en massiv dæmoniseringskampagne med løgne, fordrejelser, og konklusioner som er helt i hampen, er det vel ikke egentlig underligt at der er grobund for regeringens klapjagt på de svage, dette er tydeligt i Børge rahbech´s indlæg, men der er da heldigvis et flertal som kan se det forkerte i ghettoudspillet, hvis denne tråd er retvisende for folks holdninger.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Marlene Bogs, Britta Hansen og Sven Christensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Men hvordan forklarer Chomsky så at man i Sverige har endnu større problemer med udsatte boligområder, helt uden at politikere så meget som hvisker "Ghetto" ?

det samme gælder i Tyskland Englang Belgien og Frankrig.

Virkeligheden er jo nok den at virkeligheden er mere kompliceret end "smarte" unuancerede begrundelser.

Britta Hansen

Niels Nielsen, jeg forestiller mig, at der ganske enkelt er forskellige målgrupper. Den ene er 'kun' socialt udsat, som det hedder, den anden er både det OG muslimsk præget (mener regeringen).

Begge skal væk. De forstyrrer det utilslørede blik hen over det danske land og dets natur (haha). De er en synlig skamplet og virker derfor irriterende på den øvre middelstand og rige folk. Disse kan simpelthen ikke bydes at skulle kende til den slags misforhold i deres eget land.

Naturligvis er det lidt mere besværligt, at skaffe sig af med dem på samme måde som med tiggerne rundt omkring i landet (et tiltag, jeg for få år siden ikke engang har haft fantasi til at forestille mig: det og de udøvende blev bare forbudte!).

Hvad der skal gøres med hovedparten af gruppen af velintegrerede, stort bidragende muslimer, vides ikke endnu.

Karsten Lundsby, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der mangler konsekvens.
Vi er underlagt konventionerne frivilligt og har modtage fremmede af flere slags.
Så er det ulogisk og umoralsk at tilføje : På betingelse af at de bliver "rigtige danskere".
Det er umoralsk og umenneskeligt at ville blande os i disse borgeres privatliv, religion, bosætningslyst, klædedragt, opdragelse og interne ægteskabelige forhold.

Omvendt - de sidste udslag af vores/regeringens holdning burde føre til en udmeldelse af konventionerne for at afbryde al indvandring i den kategori, der ikke "passer ind".
Vi kan ikke vedblive at holde på to heste.

Konsekvens, tak !

Det er overflødigt i denne forbindelse at fastslå, at dansk lov gælder alle, eksempelvis at man ikke kan modtage kontanthjælp, hvis man ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet - uanset af hvilken årsag. Eller at man ikke skyder på hinanden og andre i gaderne.

At bruge landsbyggefondets midler til ghetto bekæmpelse er som at fodre en sulten hund dem dens egen hale. Det er åbenbart kun os idet almennyttige boligbyggeri der skal udvise samfundssind i denne sag -men vi stemmer jo heller ikke på regeringen i forvejen

Kjeld Hansen, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Johanna Haas, Leo Nygaard, Britta Hansen, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel og Sven Christensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ole Falstoft
Ja, det ses tydeligt hvem der stemmer på regeringen ved dens prioriteringer af henholdsvis belønning og straf til befolkningen..!!

Egon Stich, Ole Frank, Torben Skov, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Ulf Harbo har skrevet artikler på avisen.dk om regeringens nedskæringer. https://www.avisen.dk/bisidder-77000-personer-paa-kontanthjaelp-er-ofre-...

"77.300 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i Danmark har muligvis krav på erstatning for de økonomiske tab de har lidt pga. kommunernes langsomme, uduelige og ulovlige sagsbehandling.

Det fremgår at 90 procent af de handicappede på kontanthjælp er såkaldt aktivitetsparate, og at unge under 40 år udgør mellem 40 og 50 procent af de handicappede. Men de unge under 40 år udgør hele 90 procent af dem på kontanthjælp.

Handicappede systematisk bliver parkeret i kontanthjælpssystemet, og at det er blevet meget meget værre siden reformen i 2013. I den forbindelse skal vi også lige huske på, at kronisk sygdom altså også er et anerkendt handicap jævnfør EU-dom fra 2013.

For det første er der et stort mørketal i form af alle dem, som er selvforsørgende pga. samlever eller ægtefælle eller formue.

Men for det andet så er der altså 77.300 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som ikke er i stand til at komme i arbejde eller i uddannelse inden for et år pga. problemer ud over ledighed, og som i mine øjne slet ikke burde være på kontanthjælp, men i det mindste i et ressourceforløb fordi de har komplekse problemer ud over ledighed.

Særligt ægtefæller, der bliver ramt af 225-timers reglen, mister mere end 14.000 kroner om måneden, men også enlige mødre og fædre, der mister 2-4.000 kroner om måneden netto i boligsikring, er ekstremt pressede".

Steffen Gliese, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Niels Nielsen, jeg tror, vi alle skal passe på med at antage, at politikerne ikke groft udnytter den medvilje, de får, så snart de siger noget negativt om muslimer, til at presse anden begrænsende lovgivning igennem, der rammer meget bredere.

Et virkelig smart trick; du kan få vedtaget alt, bare du husker at nævne ordet muslim i en negativ sammenhæng. De kloge narrer som bekendt altid de dumme.

Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Torben Skov, Steffen Gliese, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Løkke og Støjberg kappes om hvem der har det mest anspændte og forpinte ansigt. De mørke gerninger de to udfører lyser ud af dem. Ikke noget rart syn.

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Ole Frank, Torben Skov, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

'Et virkelig smart trick; du kan få vedtaget alt, bare du husker at nævne ordet muslim i en negativ sammenhæng. De kloge narrer som bekendt altid de dumme'.
jae Rikke Nielsen, og her gjorde du det så selv på en sneaky måde. Men du er, som alle, velkommen til at skrive noget positivt om islam - eller at være tilhænger af samme ide. Noget som er enestående og vigtigt for (underforstået vel : menneskenes) verden.
Og det er jo noget vanskeligere.