Læsetid: 5 min.

Har Grønland været en koloni?

Debatten om Grønland som koloni er blusset op igen. Senest med forfatter Kim Leines nye roman, ’Rød Mand/Sort Mand’, der sætter fokus på kolonitiden. Når grønlænderne går til valg i april, vil spørgsmålet om selvstændighed og løsrivelse formentlig også spille en afgørende rolle. Men har Grønland overhovedet været en koloni? Og hvad betyder kampen om Grønlands historie for det dansk-grønlandske forhold? Tre historikere og en historiestuderende fra Nuuk giver hver deres bud
Hvorvidt Grønland har været en dansk koloni, afhængere meget af, hvordan man definerer kolonibegrebet. Informations fire eksperter er delt på spørgsmålet.

Hvorvidt Grønland har været en dansk koloni, afhængere meget af, hvordan man definerer kolonibegrebet. Informations fire eksperter er delt på spørgsmålet.

Uri Golman

10. marts 2018

Når grønlænderne går til valg i april, vil spørgsmålet om selvstændighed og løsrivelse formentlig også spille en afgørende rolle. Men har Grønland overhovedet været en koloni?

Og hvad betyder kampen om Grønlands historie for det dansk-grønlandske forhold?

Tre historikere og en historiestuderende fra Nuuk giver hver deres bud.

Thorkild Kjærgaard, historiker dr.phil., fra 2002-2015 lektor og institutbestyrer ved Grønlands Universitet

»Grønland har aldrig været en koloni. Statsretligt har det siden slutningen af 900-tallet været først norsk, så dansk-norsk og efter 1814 del af Det danske Rige.

I slutningen af 900-tallet blev Grønland beboet af nordboer. I midten af 1100-tallet trængte inuit ind nordfra og var formentlig medvirkende til, at nordboerne i slutningen af 1400-tallet trak sig tilbage. Landet opgav de ikke, men fastholdt det som en del af det dansk-norske rige. Dog havde man ikke en repræsentant for den dansk-norske stat til stede før i 1721, da missionæren Hans Egede slog sig ned.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • C Munk
 • Niels Duus Nielsen
 • David Zennaro
 • Dorte Sørensen
 • Christian Mondrup
 • Britta Hansen
 • Eva Schwanenflügel
C Munk, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Dorte Sørensen, Christian Mondrup, Britta Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alf Bjørnar Luneborg

Det er vel nokså lettvint og si "da nordboerne i slutningen av 1400 tallet trakk seg tilbake". Ennå i dag vet ingen med sikkerhet hva som skjedde med den norske bosetning på Grønland. En av de teorier jeg mener kan være riktig er at det var hanseatene som tok livet av alle de norske skippere som kunne kursen til Grønland slik at de ble avskåret for forsyninger og handel. Samtidig som hanseatene fikk full kontroll over de norske fiskeriene. Det klarte de på 1300-1400 tallet - Etter Svartedøden kom Kalmar union hvor Norge med sine biland etter hvert endte opp som dansk koloni. Ved Kieltraktene etter Napoleons krigen i 1814 ble Norges oversjøiske bosetninger unndratt Norge og gjort til danske kolonier. I 1931 annekterte en gruppe nordmenn et stort område på Øst-Grønland de kalte Erik Raudes land. En hendelse det ble sak av ved Haag domstolen i 1933 som Norge tapte. Man kan bare spekulere på hvordan Grønlands utvikling kunne ha hvert, om Erik Raudes land hadde tilfalt Norge. Men det er en annen sak.

Anne Mette Jørgensen

Jeg vil med min erfaring af det grønland som eksisterer i dag fraråde alle, at bosætte sig i grønland, hvis man har børn medmindre man vil vil bo der for evigt.
Der er et totalt mudret og uigennemskueligt lov miskmask ml. Danmark og Grønland.
Hverken Grønland eller Danmark har gjort sig umage i forhold til, at harmonisere regler ml. grønlændere og danskere.
Der er langt større harmonisering ml. Spanien og Danmark.
Hvis man arbejder , bor og har børn i Grønland er det nemt nok,, men flytter man som indfødt dansker tilbage til Danmark og skal have børn i dansk skole, søge danske børnetilskud så løber man ind i både dansk og grønlandsk lov og ingen ved noget om noget.
Så bliv hjemme i Danmark med Jeres børn kære danskere og lad grønlændererne klare det selv, for du bliver regnet for 0 i både DK og Grønland.
Politikerne er revnende ligeglade fra begge sider.
Orker ikke at forklare mere, men jeg ved hvad, at man er ligeglad fra begge sider.
Lad Grønland blive selvstændige med et sprog der kun tales af 50.000.
Lad dem selv udvikle lærebøger på universitetsniveau og lad os så se hvordan de vil klare det. Lad
koloni, ja og vi burde aldrig have været der, for det har der kun kommet ulykkelighed ud af, akkurat som alle andre steder, hvor vi har blandet os som vesten.

Uffe Palludan

Man kunne jo som et tankeeksperiment opstille en række kontrafaktiske scenarier for hvordan Grønland ville se ud i dag, hvis Grønland som følge af første verdenskrig var blevet britisk, sovjetisk, tysk, fransk eller amerikansk. Dernæst kan man jo så opstille scenarier for hvordan Grønland i fremtiden vil se ud med udgangspunkt i at Grønland bryder med rigsfællesskabet og derfor uvægerligt må blive amerikansk, russisk eller kinesisk.

Runa Lystlund

Runar skriver ikke Søren
Grønland, Færøerne, Norge og Island var de nordlige kolonier, om de var det ret statsretsligt kan man diskutere. En nordmand mener her, at grønlænderne ville have haft det bedre under norsk styre. Nej det tror jeg bestemt ikke.
I dag "koloniserer" nordmænd islandske fjorde med deres FORURENENDE og forurende fiskeopdræt. De virkede også som kolonisatorer med deres store fabrikker i Island fra 1900-1950/60erne, hvor de betalte dårlig løn og forurenede. De kom også for at fange hvaler i tonsvis. Nordmænd har aldrig gjort islændinge noget godt, selv om vi har fælles gener til dels, fordi islændinge er en genetisk blanding af nordmænd, irere, skotter, indianere(det nyeste) mm. Hvorfor skulle Grønland have haft det bedre under norsk styre. Normænd er imperialister. Nordmænd vil eje Nordpolen, nordmænd vil eje Sydpolen. Norge er en ergærrig nation og det er blevet meget værre med oliens tilkomst. Da silden forsvandt i Nordatlanten i 60 erne efter norsk og islandsk overfiskeri, så satte Island et totalforbud på sildefangst i nær 10 år, men nordmændene fortsatte ufortrødent og uden omtanke deres overfiskeri. At der findes sild, skal vi takke besindige islandske havbiologer og ikke nordmænd. Nordmænd var en relativt fattig nation inden de fandt olien og nu er Norge det værste eksmpel på nyrige med alt hvad der tilhører. Jeg kender nordmænd meget godt. En af mine gode venner er økonom og drev et norsk havbrug. Han fortalte, at sundhedsmæssigt var norsk laks ikke god nok, fordi foderet er billigt og ikke godt nok. Jeg køber aldrig norsk laks. Han sagde sit job op, han kunne ikke holde ud at sælge denne vare. Jeg har arbejdet sammen med nordmænd og har haft en ekstremt ergærrig norsk svigerinde. Må jeg så hellere bede om danskerne trods alle stabadserne under Enevælden.

Der er smukt i Norge, men jeg foretrækker danskerne. Grønlænderne bør løsrive sig, fordi det er den eneste måde, de lærer at styre deres økonomi på. De bliver sikkert fattigere, men mere selvbeviste, hvis de kan komme ud af misbrug af forskellig slags, lærer at styre deres økonomi, undgå for stor neopotisme og ikke lade sig narre af snedig lade som Kina, Canada, Rusland, eller Norge.

Erik den røde var nordmand, som kom til Island, som landnamsmand. På grund af ufred som han skabte måtte han rejse til Grønland med sin søn Leif den lykkelige (Leifur heppni(heldige, som fandt Vinland/Amerika)). Senere rejste de fra Grønland.
Grønland var en koloni i grønlændernes øjne. Islændinge følte sig koloniserede af det danske rige, især under Enevælden, som var årsag til stor fattigdom, nød og død. Islændinge måtte ikke engang fiske fisken i havet, for så kom de i Rasphuset i KBH. Nu har Island kvotekongerne i stedet. Danmark har derimod behandlet grønlændere bedre end islændinge, til trods for Danmarks misforståede opdragelse af danske børn i 50 til 70erne. Det har skadet mange individer. Danmark sender knapt 4 milliarder i bloktilskud til Grønland hvert år. Nu er det på tide, at grænlænderne river sig løse fra Danmark. Spørgsmålet er om grønlænderne kan forvalte deres land, rent økonomisk. Grønland er et meget stort land og infrastrukturen er stor og dyr. De er isolerede både syndhedmæssigt og uddannelsesmæsigt. Her bliver de nød til at lave aftaler med andre lande. Nogle grønlændere bliver behandlet i Island, der er kortere transport dertil. Vi må se om Grønland klarer sig uden at lande i køerne på kinesere, canadiere, nordmænd eller russerne?

Runa Lystlund

Runar skriver ikke Søren
Rettelse af stavefejl.
ærgerrig,
selvbevidste,
sundhedsmæssigt og
uddannelsesmæssigt.
Og Alf selvfølgelig kan jeg lide den enkelte nordmand, det er det glorificerende/imperialistiske nationalbillede, so I tror på. Det skyldes jeres tidligere tilstand som koloni. Det anfægter jeg. Mvh Runar

Runa Lystlund

Runar skriver ikke Søren
Rettelse som.
Det er vist på tide, at jeg begynder på mit arbejde. Jeg kan ikke skrive i dag, om forladelse.

Helle Schøler Kjær

Men der var jo tvang! Da Thuleboerne i 1953 blev tvangsflyttet til Qaanaaq for at gøre plads til atommissiler. Det er der endda dom for fra Østre Landsret, hvor FN konventionen om oprindelige folk for første gang blev brugt i dansk ret.
Der var også tvang ved forflyttelser fra bygder, og da børn blev sendt til Danmark, - og der er flere eksempler. Fødestedskriteriet var vel den mest åbenlyse forskelsbehandling.
Tak for definitionen af en koloni, Søren Rud: "Det handler om tid (det skal foregå i den moderne periode), der skal være en geografisk afstand mellem moderlandet og kolonien, der skal gælde andre regler end i moderlandet, og kolonisatorerne skal opfatte sig som væsensforskellige fra dem, de koloniserer."

Henrik Møller

Det er på tide at få afsluttet denne evindelige diskussion omkring selvstændighed. Grønlænderne må gå deres egen vej. Det vil ikke vare længe før de er gået konkurs, og afhængige af andre, men så er det ikke længere Danmarks problem.
Det ville have været bedre om perioden som amt havde fortsat, så man kunne have haft tid til at gøre projektet færdigt, men sådan gik det ikke.
Antiimperialismen, som vel mest havde sin rod i andre europæiske magters forhold til deres respektive kolonier, greb ind som en forstyrrelse udefra.
Grønland var aldrig noget Congo, som det bliver nævnt i artiklen, selv om der i perioder blev tjent penge fra Danmarks side. I andre perioder blev der sat penge til.
Den største fejl var nok at man ikke fik involveret grønlænderne nok i moderniseringen efter 2. Verdenskrig, og at de i for høj grad stod som tilskuere til forvandlingen fra fattiggård til velfærdsstat. Processen skulle have været brugt til at udlære en masse grønlandske håndværkere og funktionærer, der efterfølgende kunne have videreført landet indenfor det danske kongeriges rammer, på lige fod med alle andre borgere.
Det skete ikke, og tingene må nu gå deres egen gang. Danmark mister Grønland og Grønland mister Danmark. Vi og færingerne sidder tilbage i rigsfællesskabet. Hvem Grønland kommer under, må tiden vise.
Man kunne måske gøre mere ud af at informere vores børn om rigsfællesskabet i fremtiden, så vi kan komme til at kende Færøerne lige så godt som de kender Danmark (og det danske sprog). De ville være en gevinst for alle.

Alf Bjørnar Luneborg

Vil bare si at Norge ikke har gjort krav på Nordpolen. Det har Danmark derimot gjort og saken er til behandling i FN Kontinentalsokkel Kommisjon dette år.

Jakob Trägårdh

Jeg synes, at det er en lidt besynderlig artikel uden ret meget kød på, der handler mest om holdninger og ikke alle de faktiske, virkelige problemer eller udfordringer, der knytter sig til spørgsmålet om Grønlandsk selvstændighed. F. eks kunne man have set på finansiering, for det bliver da helt sikkert en del af løsningen.

Verdensbanken remser en lang række udfordringer op, som Grønland nok ville komme til at stå med:
http://www.worldbank.org/en/country/smallstates/overview#1

Oversigt over verdens små/mindste stater:
https://en.wikipedia.org/wiki/Microstate

Jakob Trägårdh

Man bliver nok bedre informeret ved at læse en af de mange artikler skrevet af Martin Breum bl.a her på Information, et opslag på journalisten her giver 170 resultater, så der er noget at gå i gang med ...