Baggrund
Læsetid: 2 min.

Italiens militante nyfascister længes efter Mussolini

De proklamerer åbent deres beundring for Benito Mussolini. De marcherer til ære for fascisternes berømte march mod Rom i 1922. De knæler ved Mussolinis grav i byen Predappio. De er blevet grebet i at banke kritikere til plukfisk. De bruger vold til at hindre immigranter i at flytte ind i deres kvarterer. Sådan ser Italiens militante nyfascisme ud i dag
Roms nyfascister fejrer hvert år fascisternes march fra Norditalien til Rom i oktober 1922. Marchen blev ai Første Verdenskrig. Under pres udpegede Italiens konge Mussolini til premierminister og efter tre års styre udråbte han sig i 1925 til diktator.

Roms nyfascister fejrer hvert år fascisternes march fra Norditalien til Rom i oktober 1922. Marchen blev ai Første Verdenskrig. Under pres udpegede Italiens konge Mussolini til premierminister og efter tre års styre udråbte han sig i 1925 til diktator.

Nicola Zolin

Moderne Tider
3. marts 2018

En bølge af nostalgi efter et socialt retfærdigt Italien for italienere, hvor alle borgere har ret til arbejde og bolig, og hvor togene kører til tiden, skyller hen over Italien i disse år.

Nogle italienere er begyndt at længes efter il Duce, landets fascistiske diktator fra 1925 til 1943, selv om de færreste kan huske den tid. Det har givet sig udslag i en opsigtsvækkende succes ved valgurnerne i flere provinsbyer, hvor repræsentanter for militante nyfascistiske partier og grupperinger for nylig er blevet valgt ind i by- og provinsråd.

Ved valget i morgen i Italien prøver flere militante nyfascister end nogensinde tidligere at vinde pladser i parlamentets to kamre. Mest prominent er valgforbundet Italia agli Italiani (Italien kun for italienere) indgået mellem Forza Nuova og Fiamma Tricolore. Lederne af de to partier, Roberto Fiore og Attilio Carelli, stiller op til Senatet.

Det kvadratiske Colosseum i Rom-bydelen E.U.R. er et arkitektonisk mesterværk opført på ordre af Mussolini. Det kendes også som Palazzo della Civiltà Italiana. Bygningen var del af en planlagt Verdensudstilling i 1942, der blev aflyst. Den virker som en magnet på nyfascister. På banneret står der: Alt for fædrelandet

Det kvadratiske Colosseum i Rom-bydelen E.U.R. er et arkitektonisk mesterværk opført på ordre af Mussolini. Det kendes også som Palazzo della Civiltà Italiana. Bygningen var del af en planlagt Verdensudstilling i 1942, der blev aflyst. Den virker som en magnet på nyfascister. På banneret står der: Alt for fædrelandet

Nicola Zolin

Fiore var som ung medlem af den ’sorte’ terrorgruppe Terza Posizione og senere af Nuclei Armati Rivoluzionari. Begge grupper var ansvarlige for bombeattentater mod civile mål, hvor hundredevis af italienere mistede livet mellem 1969 og 1984.

Attilio Carellis parti, Fiamma Tricolore, blev grundlagt af fascisten Pino Rauti (død i 2012). Rauti startede det udenomsparlamentariske og hemmelige Ordine Nuovo i 1969, der var involveret i terrorhandlinger i samarbejde med agenter fra Italiens efterretningstjenester.

Rykket til højre

Med en spærregrænse på tre procent ved søndagens valg er de to nyfascistiske lederes chance for en plads i Senatet ringe. Men de kan trøste sig med, at politikere fra centrum-højrekoalitionen med samme syn på immigranter, homoseksuelle, kernefamilien, frihandel og medlemskab af eurozonen muligvis vil danne regering med Silvio Berlusconis parti. Det drejer sig om de to partier Lega og Fratelli d’Italia.

Den nyfascistiske gruppe Forza Nuova har i de seneste år fået valgt medlemmer til byråd og provinsråd flere steder i Italien, blandt andet i kystbyen Ostia nær Rom. Nu stiller lederen, Roberto Fiore, op til Senatet. Her ses et medlem af Forza Nuova med Mussolini tatoveret på underarmen.

Den nyfascistiske gruppe Forza Nuova har i de seneste år fået valgt medlemmer til byråd og provinsråd flere steder i Italien, blandt andet i kystbyen Ostia nær Rom. Nu stiller lederen, Roberto Fiore, op til Senatet. Her ses et medlem af Forza Nuova med Mussolini tatoveret på underarmen.

Nicola Zolin

Legaen har bevæget sig støt mod højre under Matteo Salvinis lederskab. I de seneste år har Salvini uden skrupler ladet tidligere nyfascister opstille på partiets lister ved lokalvalg.

Forkvinden i det reformerede nyfascistiske parti Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, fik sin debut som politiker i 00’erne på den militante højrefløj i Alleanza Nazionale, hvis regeringsdeltagelse under Gianfranco Finis ledelse førte til partiets opløsning i 2009. Efterfølgeren Fratelli d’Italia er en radikal udgave af det moderate Alleanza Nazionale.

Meloni hører til dem, der stadig ærer Mussolini ved at besøge hans grav. Hun har bevaret sine forbindelser til militante nyfascistiske grupper som CasaPound, Roma ai Romani, Militia Italia og Lealta-Azione.

Fælles for disse grupper er en ultranationalisme og et had mod indvandrere, EU og globalisering. De er især populære i arbejderkvarterer og blandt næringsdrivende i storbyer såvel som i provinsen, fordi de taler om og gør noget ved det jævne folks jordnære problemer. De sidder i byråd i Bolzano og Lucca samt i L’Aquila og Tod.

Tre gange om året valfarter nyfascister til Mussolinis fødeby Predappio i Emiglia-Romagna-regionen for at markere henholdsvis hans fødselsdag, hans død og marchen mod Rom. De samles ved et mausoleum, hvor diktatoren er stedt til hvile. I byen findes der flere souvenirbutikker med fascistisk memorabilia.

Tre gange om året valfarter nyfascister til Mussolinis fødeby Predappio i Emiglia-Romagna-regionen for at markere henholdsvis hans fødselsdag, hans død og marchen mod Rom. De samles ved et mausoleum, hvor diktatoren er stedt til hvile. I byen findes der flere souvenirbutikker med fascistisk memorabilia.

Nicola Zolin

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Længes Nyfascisterne efter synet af Italien i foråret 1945. Ødelagt og hærget af års krigshandlinger. Har de set billederne fra Milano, Napoli, Palermo, Torino, Monte Cassino efter de omfattende allierede luftbombardementer i 1943 og 1944, som kostede ti tusindvis af italienere livet.

Længes de efter den tyske SS terror mod tusindvis af partisaner og italienske byer, som blev udsat for afbrænding massemord og deportation i KZ af mistænkte personer. Det var nærmest et under, at Rom byernes by Europas perle af en Hovedstad undslap de værste ødelæggelser under krigen.

Længes de efter Il Duce føreren Benito Mussolini, som i krigsførelsen mod Abysinien det nuværende Etiophien og Eritrea anvendte krigsgas mod civilbefolkningen. Det var i 1935.

Hvor Nyfascismen vokser følger destruktionen med.

Lene Bøgh Sørensen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, David Zennaro, Tommy Clausen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Panik før lukketid!
Italien, Brexit Storbritannien, USA med rent kul Trump og resten af de folkevalgte såkalte ‘demokratiske’ lande vakler under mangel på legitimitet på trods af demokrati.

Politisk er der ingen udsigt til en bæredygtig omstilling, der kan skabe global samlet set økonomisk forbrugsdrevet vækst, de menneskeskabte klimaforandringer accelerere ude af kontrol og nu er der nu politisk panik før lukketid.

Et lokalt demokratisk understøttet eksempel:
For Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total, Maersk og folketing er sandheden, hvad der er betaler for.

Fra link:
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Husk på at:

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget.

Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

PS.
De omfattende allierede luftbombardementer i 1943 og 1944, er desværre intet i forhold til de menneskeskabte klimaforandringer, når det kommer til dødstal.

Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Panik før lukketid? Næppe. Modsvar mod liberal dagsorden ja! Det er selvforskyldt og helt forventet.