Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Erik Skytte Madsen

Erik Skytte Madsen var tredje generation på slægtsgården Lundgaard i Hillestrup, og den første landmand på Falster, der arrangerede bondegårdsferier for udenlandske turister
Erik Skytte Madsen var tredje generation på slægtsgården, og den første på egnen, der åbnede gården for feriegæster om sommeren.

Erik Skytte Madsen var tredje generation på slægtsgården, og den første på egnen, der åbnede gården for feriegæster om sommeren.

Privatfoto

17. marts 2018

Gennem 25 år havde Erik Skytte Madsen hver sommer et væld af feriegæster på sin gård på Sydfalster.

Lundgaard, en rødmalet gård med fire længer og tilhørende roe- og kornmarker, kunne huse op til 25 gæster ad gangen, og her kom der fra midten af 1970’erne både tyskere, svenskere, skotter og hollændere for at opleve landmandsfamiliens hverdag.

De hjalp Erik Skytte Madsen med at fodre grisene, samle halm og hakke roer, og fra slagbænken i køkkenet kunne de følge hans kone, der fra tidlig morgen til sen aften havde travlt med at bage, sylte og tilberede dagens måltider.

De fleste i byen Hillestrup kendte Erik Skytte Madsen, som var tredje generation på slægtsgården Lundgaard, for han blev den første landmand, som arrangerede bondegårdsferier på Falster. Og så var han ikke svær at kende: Han var rank og godt bygget – og så var han altid iført træsko, sixpence og en pibe i mundvigen.

Forelsket i husbestyrerinden

Han blev født i 1931 og voksede op på Lundgaard sammen med sine forældre og to yngre søskende. Som stor dreng blev han sendt ud for at tjene som landmand på gårdene i nabolaget, indtil han i begyndelsen af sine 20’ere selv købte sin første gård i Stokkemarke.

På det tidspunkt var den unge landmand stadig ugift, så han ansatte en husbestyrerinde, der kunne stå for madlavning og husholdning. Men det varede ikke længe, før Erik Skytte Madsen ikke bare var forelsket i den unge husbestyrerindes kogekunst.

I 1956 blev parret gift, og med tiden kom tre børn til. Han overtog slægtsgården fra sin far, og familien flyttede til Hillestrup. Her kom der ofte besøgende, og gårdens værelser blev ikke bare fyldt op af de udenlandske feriegæster – og dem kunne der godt være 80-100 af i løbet af en sommer – også når nogen af nabolagets børn blev syge, blev de ofte passet på Lundgaard, og når soldaterne på Vordingborg kaserne var på øvelse, ryddede Erik Skytte Madsen halmloftet, så de kunne overnatte der.

Erik Skytte Madsen

 • Født den 4. januar 1931 i Hillestrup på Sydfalster.
 • Landmand.
 • Gift med Valborg Skytte Madsen.
 • Død den 30. januar 2018

Ofte kom der også venner forbi til kortaftener, hvor der blev spillet whist og canasta og drukket kaffe i røgtågerne i stuen.

»Houw, houw, houw,« udbrød Erik Skytte Madsen på julemandsmaner, når han vandt. Mens hele hans overkrop bevægede sig op og ned i takt.

Sådan gjorde han også, hvis han fik en gave, eller når han jokede.

»Kan du slet ikke huske mig?« kunne bekendte f.eks. forvirret spørge, når Erik Skytte Madsen for sjov lod, som om han ikke vidste, hvem de var. Lige indtil han stak en albue i siden på dem og rakte tungen ud af den ene mundvig.

I familien Skytte Madsen levede de efter ganske traditionelle kønsroller. Det var hustruen, der stod i køkkenet og tog sig af det huslige, mens manden – der aldrig havde lært at lavet mad – tog sig af det udendørs arbejde på markerne.

Da Valborg Skytte Madsen i slutningen af 1990’erne blev alvorligt syg, trak den tidligere husbestyrerinde sin mand med ud i køkkenet, for nu skulle han lære at lave mad – fra bunden.

Da hun døde, havde han ikke bare lært at lave mad, men også udviklet sig til en passioneret kok, der kunne lave alt fra krebinetter, kogt torsk, stegte sild i eddike til hofretten frikadeller. Faktisk kunne ingen i familien slå hans frikadeller, blev de enige om.

Ombejlet på plejehjemmet

Året efter sin kones død blev Erik Skytte Madsen syg med KOL, som lægerne mente stammede fra hans arbejde som landmand, hvor han dagligt gik i korn- og halmstøv og i luft med sprøjtegift.

Efter nogle år og en del lungebetændelser kom han på plejehjem, hvor han var ganske ombejlet blandt kvinderne.

»Jeg har allerede lagt en kvinde i graven, det skal jeg ikke opleve igen,« sagde Erik Skytte Madsen, men det forhindrede ikke kvinderne i at kigge efter ham med lange, forelskede blikke.

Til plejehjemmets fester måtte han altid have et par ekstra hiv af sin inhalator, så han aftenen igennem kunne danse med dem, der bød ham op. Og en dag da han blev hentet med lungebetændelse af en ambulance, sagde han i sjov til ambulancefolkene, at han skulle på aflastning.

»Nåh, hvorfor skal du på aflastning,« lød det fra en af dem, der troede, at den gamle mand måtte være dement.

»Jo, det er så hårdt med alle de piger,« svarede Erik Skytte Madsen, og de grinede overbærende. Men da de kom ud på gangen, stod en masse af kvinderne samlet for at ønske god bedring.

»Kom snart igen,« og »pas nu godt på ham,« sagde de, mens han blev kørt ud.

Den 30. januar døde Erik Skytte Madsen af en lungebetændelse. Han blev 87 år gammel.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

 • Et liv er forbi: Mejeristen uden grænser

  21. november 2020
  Arne Fokdal var mejerikonsulent og fascineret af alverdens forskellige oste. Det drev ham til 34 lande, mens han også stiftede et lille ostelaug og lærte sin familie ostehåndværket
 • Et liv er forbi: Man stiller ikke op for at tabe

  14. november 2020
  Peter Arildsen var det bankende hjerte i sin orienteringsklub. Han løb sig til et hav af medaljer og et både dramatisk og smukt farvel
 • Et liv er forbi: Ål fanges bedst i mørke

  28. november 2020
  Om han skulle gravere et hundeskilt eller lave en stump til en rumstation betød ikke noget; Hans Peter Vase Jensen satte en ære i det hele. Roen fandt han under fisketure på Aarhus Havn, hvor det vigtigste ikke var fangsten, men at se havvandet møde himlen
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Lise Lotte Rahbek
 • Tommy Clausen
 • Oluf Husted
David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu