Interview
Læsetid: 10 min.

Mens dele af Danmark er optaget af at diskutere lighed og personlige grænser, har rapgruppen Ude af Kontrol kæmpesucces med at gå over stregen

De rapper om alkohol, sex og hårde stoffer og har over 70 millioner afspilninger på Spotify alene. Ude af Kontrol rammer en bred del af ungdommen, for med dem har man det sjovt på den forkerte måde
Det bliver ikke til meget mere end en eller to sætninger som oplæg til den næste sang. I en god time bumper Ude af Kontrol derudad uden at gå ned i tempo.

Det bliver ikke til meget mere end en eller to sætninger som oplæg til den næste sang. I en god time bumper Ude af Kontrol derudad uden at gå ned i tempo.

Maria Fonfara

Moderne Tider
24. marts 2018

Det er fredag aften i Vester Åby, en lille sydfynsk by, hvor det er så godt som umuligt at finde en knallert, der ikke kan køre 80 kilometer i timen. 19-årige Mathias Steffensen har tre af sine bedste venner ovre for at varme op, inden de skal ind til Odense og til koncert med rapgruppen Ude af Kontrol.

»Hvad har du lavet?« spørger Mathias Hummel sin kammerat, der står og forsøger at massere midten af sin ryg med tommelfingrene i små cirkelbevægelser.

»Jeg har fandme stadig ondt i ryggen efter det håndbold dér,« beklager Mathias Steffensen sig.

De to andre venner, Anders Kirt og Mikkel Flintegård, begge 17 år, har taget scooterne ud for at hente pizza og bajere, og de to gange Mathias har stillet sig ind foran badeværelsesspejlet for at putte voks i det kortklippede garn. Det skal sidde ordentligt. De glæder sig til i aften. Det er fredag, og den skal have fuld hak.

Den storkøbenhavnske trio Ude af Kontrol er med raketfart blevet enormt populær blandt danske unge. Siden albumdebuten i 2014 er deres musik blevet streamet mere end 70 millioner gange på Spotify, så vi taler altså om kunstnere, der har flere guldplader og en enkelt platinplade i bagagen – og det uden så meget som én afspilning i radioen.

Titlerne på hits som ’Suger Coke Fra Dit Røvhul’, ’Bajere & Streger’ og ’Lækker Krop Grimt Fjæs’ forklarer måske den manglende airplay. Musikalsk ligger de også et stykke fra hverdagspoppen, selv om det ikke ligefrem kan kaldes avanceret musik: På dansk kalder man den slags musik for tramp, fordi det er godt at trampe til – eller dakkedak eller bare dak, for sådan lyder bassen.

Ude af Kontrol – eller UAK, som de kaldes – følger nogenlunde den her sangopskrift fra hittet ’Suger coke fra dit røvhul’: Vers med rap: holder det ægte, og du er en joke / hænger med de knægte, der kun suger coke – omkvæd: suger coke fra dit røvhul – skreget igen og igen, mens musikken bygger op – break: sug coke fra mit røvhul,  mjaver en liderlig kvindestemme – drop: bassen kører på alle fire slag, dak-dak-dak-dak, så er der tramp.

Mark Løvendahl med kunstnernavnet Munken (t.h.) er skiftevis et festfyrværkeri og en død stueplante backstage. Det ene øjeblik hiver han fat i en bodylotion, som han holder ned foran skridtet og trykker hårdt på, så tubens indhold sprøjter ud, det næste sidder han og hænger i sofaen

Mark Løvendahl med kunstnernavnet Munken (t.h.) er skiftevis et festfyrværkeri og en død stueplante backstage. Det ene øjeblik hiver han fat i en bodylotion, som han holder ned foran skridtet og trykker hårdt på, så tubens indhold sprøjter ud, det næste sidder han og hænger i sofaen

Lige nu er gruppen på miniturné. Først Aalborg og Randers, nu Posten i Odense og bagefter Train i Aarhus. Der var engang, hvor så vilde tekster henvendte sig til en lille niche, men Ude af Kontrol er landskendt. I en tid, hvor der er masser af debat om at være reflekteret og anerkende hinandens grænser, er der samtidig et behov for at dyrke det ureflekterede og grænseløse. Et behov, der ser ud til at strække sig ud over hele landet og til Vester Åby, hvor Mathias Hummel forklarer det sådan her:

»De laver noget musik, som virkelig kan få gang i en. Der er knald på,« siger han og sætter nummeret »Kæmpe svin« på.

»Og så giver det bare en et frirum.«

Ude af Kontrol

  • Ude af Kontrols mest streamede sang på Spotify er ’Fuckboi’, der er afspillet mere end ni millioner gange. Den indledes med linjerne »Jeg’ på en beskidt mission // Jeg skal ha’ mig noget tissekon’«.
  • UAK har udgivet fire albums: Kontrolleret Kaos (2014), Ufrivillig Fysisk Respons (2015), BUSTUM (2016) og Ude af Kurs (2017).
  • Spiller mellem 80-150 gange om året på klubber, til gymnasiefester og på festivaller.
  • Spillede på Smukfest i 2017. Her blev showet stoppet i 10 minutter på grund af vildt publikum

Mere end druk, snif og hor

Da jeg interviewer UAK, bliver mit første spørgsmål afbrudt af en kæmpe bøvs.

»Hov, undskyld. Jeg har lidt forstoppelse nogle gange,« siger Mark Løvendahl med kunstnernavnet Munken hurtigt.

Han udgør den ene tredjedel af Ude af Kontrol. Joachim Nicholas Rouse, der går under navnet Englando, og Daniel Balken, som bruger sit efternavn som kunstnernavn, er de andre ben i taburetten. Munken og Englando rapper og synger, mens Balken producerer beatsene og mixer sangene.

De sidder alle afslappet ved et bord i et mødelokale hos deres pladeselskab Sony Music i Indre By i København onsdag eftermiddag, to dage før koncerten på Posten i Odense.

Englando sidder i et rødt Adidas-tracksuit og er iført en hvid kasket, som han drejer rundt på hovedet undervejs i interviewet. Han har et kort, blond fipskæg, tatoveringer på begge arme og et insisterende blik.

Munken er en lille, tætbygget og mørklødet fyr iført en stor, sort dynejakke med pelskrave, som han beholder på indendørs. Han har mørkt hår, der stritter på toppen og er barberet helt ned i siderne, en stor tatovering på halsen, og så har han medbragt en lille grøn smoothie, som han sipper til i ny og næ.

Balken sidder tilbagelænet i kontorstolen og har en sort sweatshirt på, der dækker de tatoveringer, han har på armene. Han har et meget venligt ansigt, som er pakket godt ind i et fuldskæg, og så smiler han både med munden og øjnene.

De begyndte alle tre at lave musik i de tidlige teenageår. Lige omkring slutningen af folkeskolen eller på efterskolen som »en form for dagbog eller en måde at udtrykke sine følelser på«, som Munken forklarer.

— Hvorfor havde I behov for det?

»Når man starter med at skrive tekster som 15-årig, så er man jo teenager, du ved, så der er livet lidt mere kaotisk. Man har mange ting på hjerte. I den periode af ens liv går der en masse ting op for en omkring kærlighed, venner og den slags,« siger Englando.

»Og om man får fisse, jo,« supplerer Balken muntert.

»Og så er vi bare nogle mennesker, der kan lide at filosofere over livet,« tilføjer Englando.

Fælles for de tre er, at de har haft en barndom, som de »gjorde hårdere, end den havde behøvet at være«, siger de. Men hvad får dem så til at lave sange med titler som ’Lækker Krop Grimt Fjæs’, ’3xK (kaviar, kokain og kællinger)’ eller at rappe om at suge coke fra røvhullet på nogen?

»Jeg sad tit hjemme på barndomsværelset med en kammerat og snakkede om, hvor fedt det kunne være at stå på scenen og bare slippe alle tøjler og være sådan her man! Grrrr!« siger Englando og holder hånden op til munden, som om han holder en mikrofon, og vrænger ansigt og taler ud gennem tænderne.

»Essensen af Ude af Kontrol er netop at være det – ude af kontrol. Ikke kun os, men også publikum. Vi vil give folk en følelse af frihed, for alle har behov for at slippe ventilen nogle gange og være ligeglade med alt andet,« forklarer Munken.

Desuden er der også flere sange, som rummer et positivt budskab. I omkvædet på gruppens seneste single Velsignet bliver der blandt andet sunget »Vi alle er mennesker, vi alle kan fejle« og senere »Har lavet mine fejl, men jeg’ jo bare et menneske // Jeg’ ik’ perfekt, men jeg har det godt.«

»Der er mange ting, som folk ikke lytter til, men som vi nævner rigtig mange gange. Vi rapper eksempelvis om at sprede glæde og god karma, være der for hinanden og være taknemmelige for de mennesker, vi har i livet. Det er vigtigt at lægge mærke til den del af vores univers, inden man peger fingre og bliver forargede,« siger Munken.

Morgendak og traktor-tunes

I Vester Aaby er Anders og Mikkel kommet tilbage med pizzaer og pilsnere. Drengene er ved at have småtravlt, for klokken nærmer sig kvart i syv, og planen er at være på Posten klokken otte. Anders’ far og en kammerat kører drengene derind, og det tager cirka tre kvarter, så de har en halv time til at kværne pizza og høvle bajere, og der skal jo »bål på«, som drengene siger, så omkring det fjerde pizzaslice er kvartetten på anden omgang øl.

Balken (t.v.) og Munken mødte hinanden på malerskolen i Glostrup for omkring fire år siden. Et tredje medlem stødte til, men forlod gruppen igen, hvorefter Englando blev medlem af bandet i slutningen af 2015.

Balken (t.v.) og Munken mødte hinanden på malerskolen i Glostrup for omkring fire år siden. Et tredje medlem stødte til, men forlod gruppen igen, hvorefter Englando blev medlem af bandet i slutningen af 2015.

Maria Fonfara
De nikker alle sammen genkendende til, at det handler om at finde et frirum, når de lytter til Ude af Kontrol.

»Jeg er ligeglad med, hvad folk tænker om mig, når jeg lytter til deres musik,« siger Mathias Steffensen, og resten af ensemblet stemmer i.

»100 procent.«

Mathias Steffensen er mekanikerlærling, Anders Kirt er ved at uddanne sig til landmand, mens Mathias Hummel og Mikkel Flintegård begge går i 10. klasse og er arbejdsdrenge på det værksted, hvor Mathias Steffensen er lærling. Alle fire drenge hører Ude af Kontrol hver dag.

Mikkel: »Jeg hører det på vej til skole.«

Mathias H: »Ja, det er sgu dejligt lige at sætte noget morgendak på, når man står op.«

Mathias S: »Når jeg kører knallert, er det også bare i med deres musik og så deruda’.«

Anders: »Når jeg kører i traktoren på jobbet, så fyrer jeg tit op for deres musik.«

— Kan deres tekster ikke være lidt for voldsomme?

»Nej, nej, nej, nej, overhovedet ikke,« siger drengene nærmest i kor.

»Der er det med Ude af Kontrol, at de er pisseligeglade. De pakker sgu ikke noget ind. Det er det, der er fedt,« uddyber Anders.

At føle sig fri

Klokken er kun få minutter over otte, da folk begynder at vælte ind i entreen på Musikhuset Posten, der også fungerer som garderobe. Det store rum med mørkt loft og røde murstensvægge bliver hurtigt fyldt med snak fra de mange unge mennesker – med en svag overvægt af unge piger – der ankommer. En dreng i de sene teenageår får at vide af en af vagterne, at han ikke kan have sin lyserøde dåse-Mokaï med ind.

Publikum stiller sig langsomt klar foran scenen. Klokken 21.45 dæmpes lyset. Der bliver helt stille, og en dyb stemme introducerer Ude af Kontrol. Og så:

»Jeg er blæst som et bæst, til jeg’ borte med blæsten

Og vil du fest på det hele, skal du hop’ op på hesten

(…)

Vælter rundt og tænder blunts, jeg føler mig fri

Ude af Kontrol, la’ mig dø med et smil!«

Ude af Kontrol rammer scenekanten med 200 kilometer i timen, og publikum hopper i takt til bassens dunken, rækker hænderne op og råber med på teksterne.

»Er I klar derude eller hvad?!«

De hundredvis af ja-råb flyder sammen, og Ude af Kontrol fyrer op for den næste banger. Mere bas, mere sved, højere puls, højere hop, flere beskidte rim. Mange bøjer nakken tilbage og skråler med på teksterne, andre hamrer basarmen op mod loftet. Her er der ingen, der dømmer dig. Du kan se ud, som du vil, du kan gøre, som du vil. Fuck lektier, og op i røven med at være politisk korrekt. Alle er med i klubben, der giver fripas til frihed i den time, koncerten står på.

Drengene fra Vester Åby er næsten helt oppe ved scenekanten. Anders Kirt har iført sig et par solbriller med grøn ramme, som han har sat op i panden. Sveden driver af drengene, mens de ufortrødent hopper videre.

Oppe i baren møder jeg Keld. Han er karseklippet og har et venligt ansigt, selv om man godt kan se, at han har fået nogle øl. Han har tusser op af begge arme og er iført en grå sweatshirt. Han er herinde med sine to teenagesønner.

»Jeg har selv haft et lorteliv,« indleder han, da jeg spørger ham, hvorfor han er taget med i dag.

»Det er vigtigt, at man er der for sine børn. Derfor er jeg taget med mine drenge herind. Man skal som forældre støtte op om det, de laver. Alle ved jo, at nogle af de ting, der bliver sunget her, er over stregen, men de unge kan jo lide det. Heldigvis kan jeg også godt selv lide sådan noget musik, men det er vigtigt, at man interesserer sig for, hvad ens børn laver,« råber han gennem den tunge støj.

Koncerten nærmer sig de sidste etaper. Tempo og vildskab har ligget på et konstant højt niveau de sidste tre kvarter, og nu får bassen lige tre takker mere, så det føles, som om adamsæblet langsomt er på vej op af halsen. Dak, dak, dak.

Og med ét er det hele slut, næsten lige så brat, som det begyndte for omkring en time siden. Folk søger langsomt mod udgangen og tørrer panderne af for sved og forsøger at få styr på det våde hår. På vej ud møder jeg to unge kvinder på henholdsvis 19 og 27 år. Kvinden på 27 har to børn. Især hendes fireårige datter er pjattet med Ude af Kontrol.

»Hun hopper rundt i hele stuen, når jeg sætter det på derhjemme. Hun kan især godt lide den sang, der hedder ’Fuckboi’,« forklarer kvinden.

— Er det ikke lidt underligt som kvinde at høre ’Lækker Krop, Grimt Fjæs’ eller en sang om kaviar, kokain og kællinger?

»Nej, det synes jeg faktisk ikke. Måske netop, fordi man er kvinde, kan det give mening at lytte til Ude af Kontrol. Her er der ingen, der dømmer dig og synes, du er underlig. Her kan man glemme Instagram-livet, og du kan opføre dig nøjagtigt, som du har lyst til. Det er en fed følelse,« siger kvinden på 19 år.

Drengene fra Vester Åby har ikke forladt Posten endnu. De står troligt og venter ved merchandiseboden, hvor Ude af Kontrol står og signerer trøjer og får taget billeder med fans. Da det endelig bliver deres tur, får de taget billede med hele bandet, hvor Munken flasher sin numse, og Balken niver Mathias i brystet.

»Det var fucking fedt,« siger Mathias Hummel bagefter.

»Der var sgu smæk på.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Jeg tænker sodoma og gomorra og roms forfald .... men det aner de unge mennesker selvfølgelig ikke en dyt om, for også de er hjernevaskede til at være lakajer for pengemagtens almindelige, korrupte og samfundsundergravende forfaldspolitik.

olivier goulin, Anne Eriksen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Kirsten Schmitt

Eller også vil de bare høre musik med deres veninder....

Randi Christiansen

Musik? Fokus synes at være afreagering ....

Kirsten Schmitt

Og det til trods er der nok en væsentlig del som bare synes det er en sjov aften i byen og kan lide musikken.

Randi Christiansen

Jo da, men niveauet er temmelig primitivt

Kirsten Schmitt

Hvad der er primitivt er voksnes hang til at anslysere og gå i selvsving over unges populærkultur mens de hylder andre voksne mordromaner som finkultur.

Randi Christiansen

Jeg hylder ikke mordromaner som finkultur

Niels Duus Nielsen

Randi, jeg kan ikke høre hvad du siger, jeg står sammen med rockfuglen og råber:

SKRUUUOOOOP!!!

Randi Christiansen

Jaja - jeg er bare mere prinsessen på ærten, og hvis det skal være vildt, må det gerne også være intelligent - miles davis f.eks.

Randi Christiansen

Eller cream - men selv om den musik også er meget kropslig, så kræver den selvfølgelig, at man har lidt mere at investere i den end at lægge hovedet i garderoben og drikke/råbe resten ud. All right, hvis det er, hvad man har brug for .... en slags hu meditation det kan jeg godt se. Eller en slags reichiansk, orgiastisk forløsning helt nede fra urplanet ... jojo, ikke så meget intellektualiserende snak i en verden hvor kroppen er blevet et underligt vedhæng til et fremmedgjort hovede. Det er ikke mærkeligt, at den ene procent har så nemt ved at løbe om hjørner med folket.