Det kan godt være, at det er sparetider, men bare rolig, talk is cheap, som man siger.
Nogle slanter må det dog have koste at drive Projekt Ulvedialog. Omtrent 40 beboere fra Idom-Råsted i Vestjylland har gennem det sidste halve år fortalt om deres problemer med og bekymringer over ulve – ikke til ulvene selv, men til en forskergruppe ved Aarhus Universitet, og op til et borgermøde i Idom mandag kom forskerne med et par gode råd til offentligheden, hvoraf det mest indgribende nok er en advarsel mod at lade børn lege alene i skoven.
Selv om det er nemt at more sig over et ord som ulvedialog og målet om at definere ’en problemulv’, så er det altså ikke for sjov, at mange gerne så ulven kylet ud på røv og albuer. Det samme havde mange også ønsket skete med bandelederen Shuaib Khan – der modsat den jyske ulv rent faktisk har menneskeliv på samvittigheden – men mandag stadfæstede landsretten, at han ikke skal udvises fra Danmark. I Grønland ønsker store dele af befolkningen at udvise sig selv fra Danmark og forlade Rigsfællesskabet – et tema, der givet kommer til at fylde i forårets grønlandske valg, der blev udskrevet mandag.
Mange dumme ting sagt højt
Alle de temaer kommer vi nok til at kunne få kommenteret løbende på sociale medier, hvor udgydelser ikke bare er cheap, men free. Altså lige bortset fra, at brugerne betaler med personlige data, som bliver opsnappet og gennemanalyseret af smarte algoritmer, der kan putte dig i lige præcis den kasse, hvor du hører hjemme.
Den slags innovation vil de danske myndigheder ikke stå tilbage for og drømmer om »tidlig dataunderstøttet opsporing af udsatte børn« lidt a la det, de forsøger sig med i Gladsaxe. Her vil man profilere forældre med point – et års ledighed giver 500 point, dukker dit barn ikke op i tandplejen, 300 point, har du en psykisk lidelse, 3.000 point, skrev Politiken tirsdag. Det er selvfølgelig minuspoint, der er tale om. Den historie har vakt stor opsigt, og folk på Facebook har sammenlignet det med »Kommunistkina«, hvis indbyggere godt nok ikke har adgang til Facebook. De kan til gengæld bruge det sociale medie Wechat, som denne uge meddelte, at det nu har en milliard brugere, der kan sætte endnu flere ord i verden.
Alverdens ord har ikke kunnet forhindre, at Danmark i denne uge tog endnu et skridt mod en storkonflikt. De offentlige arbejdsgivere lavede et hattrick, da både stat, regioner og kommuner onsdag varslede lockout som svar på de offentligt ansattes strejkevarsler. Det blev der sagt meget dumt om. Anders Bondo kaldte det for eksempel magtmisbrug, mens innovationsminister Sophie Løhde (V) fremhævede, at det var nødvendigt at gå hårdt til værks, fordi en strejke ville kunne ende i, at landmænd måtte aflive dyr, som ellers skulle slagtes. Inden det kommer så vidt, er der dog en afsat en måneds tid til ulvedialog hos forligsmanden, som er kvinde.
En kvinde i en mands liv
Kvinderne kunne fejre kvindernes internationale kampdag torsdag. I Rusland markerede præsident Vladimir Putin kampdagen med at fortælle kvinderne, at de »er den venlige og fredfyldte skikkelse i enhver mands liv« og ved at læse et digt op. I Danmark markerede TV3 kampdagen med premiere på deres nye program Besat af badboys om danske kvinder, der gerne vil have en mand, der kan sætte dem på plads.
At verden er forvirrende, er svært at snakke sig fra – men på ét punkt kan det betale sig at hæve stemmen, nemlig hvis du møder en ulv. TV 2 bragte denne uge en liste med ti tips til at håndtere den helt konkrete ulvedialog: Vær offensiv.
»Hvis du råber mod ulven,« lød det gode råd, »skal du gøre det med dyb og troværdig stemme.«
Ugerevyen
Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.
Seneste artikler
Ugerevy: Det var kulturen, der gjorde det
24. oktober 2020Endnu en uge hvor Donald Trump fortsatte sin heroiske kamp mod realiteterne, mens Frank Jensen opdagede, hvad en forrået kultur havde gjort ved hamMinken er dødsens, europæerne er corona-trætte, og feminismen er ikke, hvad den har været
17. oktober 2020Endnu en uge er gået skævt og går lykkeligvis på hældUgens maskespil: Trump uden maske, Morten Østergaard demaskeret og en ansigtsløs russer
10. oktober 2020Dette blev ugen, hvor Donald Trump smed ansigtsmasken på åben skærm, Morten Østergaard blev demaskeret i sagen om Lotte Rod, og en ansigtsløs russer førte Udenrigspolitisk Nævn bag lyset