Moderne Tiders Ugerevy: Det kan jo ikke skade at prøve

Verden har gang i lidt af et gentagelsestema for tiden. Kold krig igen, koldt vejr igen, kold overenskomststemning igen, ulveangreb igen, mens Rusland, USA og ghettoen alle skal til at være great igen
Præsident Putin fremlagde torsdag i Moskva en plan for, hvordan alt godt kan vokse og blive stort – og alt skidt blive ramt af russisk styrke.

Præsident Putin fremlagde torsdag i Moskva en plan for, hvordan alt godt kan vokse og blive stort – og alt skidt blive ramt af russisk styrke.

Maxim Shemetov

Moderne Tider
3. marts 2018

Selvfølgelig ved man aldrig på forhånd, hvordan man vil handle i en tilspidset og farlig situation, men den frie verdens leder kom i mandags med sit bud: heltemodigt. Faktisk ville Donald Trump være løbet ubevæbnet ind på et gymnasium for at redde lærere og elever fra en skydegal mand med automatgevær – hvis han da ellers havde været i nabolaget, da forrige uges skolemassakre fandt sted i Florida, men det var han bare ikke.

Et godt livsråd lyder, at det da aldrig kan skade at prøve. Men det kan det godt med ting som heroin og heroisme. Ligesom enevælde og diktatur. Det forhindrede dog ikke Kina i at afskaffe den snart 40 år gamle regel om, at landets leder kun må have magten i ti år, og derfor kan præsident Xi Jinping muligvis lede landet langt, langt ud i horisonten. Den slags har de ikke prøvet siden Mao, og det gik ad helvede til. Men det kan vel ikke skade at prøve? Igen.

Gentagelsens glæde

I det hele taget har verden gang i lidt af et gentagelsestema for tiden. USA skal være mægtigt igen, og det samme skal Rusland, hvor præsident Putin går efter at blive præsident igen. Torsdag præsenterede Putin en række storslåede mål for, hvad der skulle ske, hvis han som ventet får lov at beholde præsidentposten efter valget 18. marts. Først talte han om, hvordan alt godt – fra fødevareproduktion til levealder – ville stige, og så fremviste han en masse nye, vilde atomvåbenbærende missiler, der kunne falde, hvis der var brug for heltemodig handling i en tilspidset situation.

Der er altså kold krig igen. Og det er koldt igen. Det sidste var helt sikker det største samtaleemne i Danmark i den forgangne uge.

Politisk stod programmet herhjemme på, hvordan man skulle gøre ghettoerne great again, og samme dag, som Putin rykkede ud af Kreml for at præsentere sine planer foran en mægtig blå skærm, rykkede et kæmpe dansk ministerhold fra Christiansborg til Mjølnerparken for at præsentere deres planer for at genindføre hyggen foran en noget mindre grå en. Ned med det dysfunktionelle, ud med de kriminelle, mere af det institutionelle – og ingen krav om frikadelle.

Spor af Danmark

Langt fra storbyernes ghettoer slås man med helt andre integrationsproblemer. »Spor efter ulven. Fem kalve fundet i Bollehede,« lød et opslag, som folkene på gården Nr. Blæsbjerg i Nordjylland lagde op på Facebook søndag ledsaget af et drabeligt billede af en række afpillede kalvekadavere.

Naturstyrelsens folk ville denne uge undersøge resterne for at fastslå, om det virkelig er en ulv, der står bag, skrev TV 2 Nord, der kunne oplyse, at en tysk ulv med navnet GW781m var i Nordjylland. Den er »søn af Lubtheen-koblet fra sydøst for Hamborg«, har samme medie tidligere berettet i en sprogtone, der lyder som noget, der kunne stå på Jellingstenen.

Lang tid inden Harald Blåtand, søn af Gorm den Gamle, satte stenen tilbage midt i 900-tallet for at prale af, at han havde samlet og kristnet hele Danmark og Norge, var danskernes rygte løbet os i forvejen, kunne Kristeligt Dagblad fortælle denne uge. Et gotisk skrift fra Ravenna havde nemlig omtalt danerne helt tilbage i 700-tallet. »Danerne er kendetegnet ved at være et særligt hurtigt folkeslag,« havde den anonyme forfatter skrevet dengang.

Ikke at det hjalp os til vinter-OL, kan man tilføje i dag. »Men de er dog ikke helt så kloge, som deres naboer i syd, sakserne,« lød det også. Om det stadig er sådan, bliver afprøvet ved forårets planlagte Pisa-test. Hvis altså lærerne er på arbejde på det tidspunkt. Overenskomstforhandlingerne er endt i en tilspidset situation. Fredag formiddag udsendte de offentligt ansattes forhandlingsfællesskab varsel om, at de ville strejke fra 4. april.  Det kan jo ikke skade at prøve.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her