Moderne Tiders Ugerevy: Sandheden er for tabere

For at imødekomme menneskets tendens til at dele falske historier frem for sande begynder denne uges overblik med en nyhed fra sidste uge
Pesticidrester i drikkevandet er ikke i orden, mente miljøminister Esben Lunde Larsen i ugen, men mindede også om, at helt små mængder jo ikke er så skadelige.

Pesticidrester i drikkevandet er ikke i orden, mente miljøminister Esben Lunde Larsen i ugen, men mindede også om, at helt små mængder jo ikke er så skadelige.

Birgitte Carol Heiberg

Moderne Tider
17. marts 2018

Et gigantisk forskningsprojekt har vist det, mange allerede havde på fornemmelsen: Sandheden er for tabere. Falske rygter og fiktive nyhedshistorier har meget større appel, er forskere fra MIT i USA nået frem til efter have analyseret 126.000 forskellige historier delt af tre millioner twitterbrugere over de sidste ti år. At vi mennesker hellere deler usandheder end det modsatte, lover ikke så godt for denne tilstræbt faktabaserede ugerevy, så for at imødekomme tidens strømninger bare en lille smule begynder vi med en nyhed fra sidste uge:

Det er næsten 40 år siden, nogen sidst har set det sjældne og fredede markfirben på Mors, hvor erhvervsdrivende så småt er blevet trætte af, at de ikke kan udvide på grund af den, og kommunen nu vil tjekke, om den overhovedet er der.

Den form for tålmod og grundighed kunne de godt have brugt lidt af i Toftlund 217 kilometer mod syd, hvor Tønder Kommunes udsendte ved en fejl rev en fredet bro fra 1770 ned og erstattede den med et stort plastikrør, som Jydske Vestkysten kunne berette i denne uge. Men vi kan vist lige så godt vænne os til at miste ting, vi har kendt i århundreder.

Denne uge kom en WWF-rapport med den dystre spådom om, at halvdelen af dyre- og plantelivet i en række af verdens regioner vil være udryddet af klimaforandringer i 2080, hvilket er cirka samme år, mit indkøbsnet i økologisk bomuld endelig bliver en miljøgevinst. For en anden rapport – fra Miljøstyrelsen – fortalte nemlig, at man skal bruge sådan et net 20.000 gange, hvis det skal være mere miljøvenligt end at bruge plastikposer. Og vi er jo glade for miljøet her i Danmark, spørg bare miljøminister Esben Lunde Larsen.

I denne uge kommenterede han sidste uges fund af pesticidrester i drikkevandet og sagde, at det »ikke var i orden«. Han fik dog samtidig understreget, at pesticidresterne jo ikke var skadeligt for helbredet i de små mængder.

Helbredsskadelig i små mængder er til gengæld den russiske nervegift med det James Bond-agtige navn Novichok, der blev brugt til at forgifte en forhenværende russisk spion og hans datter i England. Og den britiske statsleder Theresa May svingede sig da også op i en noget hårdere fordømmelse, end Esben Lunde kan mønstre, da hun tirsdag udviste 23 russiske diplomater og truede med hårde sanktioner mod det Rusland, der kun havde reageret med »sarkasme, foragt og vrangvilje« på krisen, et prædikat, Ruslands Ambassade i Storbritannien levede op til ved at tweete et billede af et termometer, der viste minus 23 grader og en konstatering af, at forholdet mellem de to lande var iskoldt, men at russerne aldrig havde været bange for koldt vejr.

Da præsident Trump i USA lidt senere på ugen var færdig med at fyre sin udenrigsminister, meldte han sig også på banen i sagen og sagde, at »det bestemt ser ud, som om russerne står bag det«.

Samtidig iværksatte hans regering sanktioner mod Rusland som gengældelse for cyberangreb og for at forsøge at påvirke det amerikanske præsidentvalg, der bragte Trump til magten – en påstand, som Trump tidligere har afvist og sagt, at det lige så godt kunne være en eller anden fed makker fra New Jersey, der stod bag.

Cirka samme forklaring kom Putin med, da han søndag blev interviewet af amerikansk tv. Det var ikke russere, der stod bag. Det kunne være ukrainere, tatarer eller ligefrem jøder med russisk statsborgerskab – eller Frankrig, Tyskland eller Asien, men altså ikke russerne. Oven på sådan en uge kan det godt være, at Putin føler sig lidt alene i verden, men han kan glæde sig over, at han søndag vil modtage opbakning fra millioner og atter millioner af sine landsmænd ved præsidentvalget i Rusland – både fra ukrainere, tatarer og jøder, måske endda flere stemmer, end der overhovedet er blevet afgivet. Hvis der er valgsvindel i Rusland, er det jo nærmest kun et plus sådan rent PR-mæssigt, da falske nyheder spreder sig langt mere effektivt end de rigtige.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Informationsmængden vi tilbydes, er enorm, dermed også risikoen for løgnehistorier.

Vi SKAL være selektive, men hvor nemt er lige det ? Vor evne til at skelne er ikke udelukkende baseret på uddannelse og intelligentskvotient. Sund fornuft, hvad er lige det og er det ens for alle ? Næe. Så vi tumler fortsat igennem den nyhedsformidling vi tilbydes - måske fremover i ringere form, i lyset af at DR skal reducere sine omkostninger med 20 % og det formentlig ikke er lederlønningerne der beskæres.

Om Information kan stå alene tilbage som et sandhedsfyrtårn, vil da være dejligt. Men også dét må vi hver især vurdere.

Hvem er glad for miljøet her i Danmark? - I hvert fald ikke miljøminister Esben Lunde Larsen.
Så derfor behøver ingen være i tvivl, næste gang der kommer "nyheder" derfra - sandheden vil være, at det vil med 100% sikkerhed være skadeligt - omend forsøgt skjult...

Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Pyha, en mørk ugerevy, men også så god at Mikkel Vuorela skal have mine store tak for at bringe den.