Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Jeg havde lyst til at se, hvor langt de ville gå«

I retssal 9 i Københavns Byret var en 26-årig mand tiltalt for at have udøvet vold ved at kaste en øldåse mod politiet under en demonstration mod rydningen af Ungdomshuset for et år siden
Moderne Tider
17. marts 2018
En 26-årig mand er tiltalt for at have kastet en øldåse efter politiet ved en demonstration-

En 26-årig mand er tiltalt for at have kastet en øldåse efter politiet ved en demonstration-

Mia Mottelson

»Han bor på gaden, overnatter hos venner, har ingen computer, kun en telefon.«

Forsvarer Michael Bjørn Hansen har talt vedholdende om tiltalte E’s forhold i et lille stykke tid. Retssagen skulle være begyndt halv ti, men et par minutter senere er E ikke mødt op. Dommeren siger, at tiltalte har åbnet brevet fra retten i sin e-boks og dermed »forkyndt«, at han ville møde op.

»Er det virkelig nok at sende en mail i e-boks til en hjemløs?« spørger forsvareren.

Og så lyder to sagte bank på døren til retssalen. 26-årige E træder roligt ind. Han har langt, fyldigt hår, tager sin sorte fleece og læderjakke af og sætter sig iført en løs tanktop. Udenfor daler sneen.

E er adræt. Har finttegnede, detaljerige tatoveringer på armene. Lugter af sved. Han kigger med mildt blik og tre rynker i panden på anklageren – han er tiltalt for tre ting: at have kastet en øldåse mod politiet, at forstyrre offentlig ro og orden og at have udøvet grov vold. Det hele skete den 1. marts 2017 ved en demonstration, der markerede tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Amklageren kræver den tiltalte idømt seks måneders ubetinget fængsel.

Mia Mottelson
Anklager mener, E bør idømmes seks måneders ubetinget fængsel. Selv nægter han sig skyldig.

Kom i solidaritet

»Er det dig?« spørger anklageren efter at have vist et videoklip fra den 1. marts sidste år. På videoen farer en mand frem og tilbage og råber, skriger og laver fagter. Bag ham står hundredevis af mennesker. Foran holder fire af politiets hollændervogne.

»Ja, det er mig,« siger E.

Videoen er optaget i tidsrummet 18:54 til 18:59. Tidligere på dagen opløste politiet demonstrationen, der ellers havde været lovlig indtil da, siger anklageren og dokumenterer ophævelsen med et andet klip.

»Jeg troede, at den var lovlig. Men jeg havde hørt, at de anholdt folk,« siger E og forklarer, at han lige var kommet.

»Hvis du havde hørt det, hvorfor står du så og opfører dig som på klippet?« spørger anklageren.

E forklarer i korte sætninger, at han ikke kommer i det nye ungdomshus, men han kom i det gamle. Sidste år mødte han alene op på Jagtvej i solidaritet. Personligt havde han »svært ved at cope med livet,« som han siger: Han havde lige mistet en ven fra det gamle hus, som havde været som en mentor, og han kæmpede med et alkoholmisbrug. Det hjalp ikke, at han havde hørt, at politiet skubbede folk i jorden.

»Det gjorde mig virkelig sur, at politiet mødte op med skjold og hjelme. De virkede ikke til at ville forstå os som unge mennesker … Jeg havde lyst til at se, hvor langt de ville gå.«

På et klip ser man E drikke af en øl og kaste den frem foran sig i retning mod politiet. Anklageren har tidligere påpeget, at det var en fyldt øldåse, altså et tungt våben i samme kategori som en sten eller en flaske. Forsvareren påpeger modsat, at det er tydeligt, at tiltalte drikker længe af den, og at den dermed snarere er tom end fuld og altså ikke et farligt våben, der kan bruges til grov vold.

»Jeg tænkte det at kaste dåsen som at kaste skrald på gaden,« siger E selv.

Han synes selv, at han ser aggressiv ud på klippet, og han kastede dåsen vredere end hensigten. Men der var 10-20 meter hen til hollændervognene, og han kunne ikke se nogle politimænd på vejen. Han ramte ingen, og det var heller ikke hans intention, siger han.

»Men jeg synes selv, at min adfærd er skuffende.«

Ingen konkrete vidner

Der er indkaldt to vidner fra politiet, men forsvarer Michael Bjørn Hansen mener, at de bør afvises, da de er »karaktervidner«, som var til stede ved demonstrationen, men aldrig så E. Dermed vil de blot indikere, hvad E kan have gjort, ikke hvad han gjorde, siger han:

»Sådan nogle vidner finder man måske i Mellemøsten, men de hører ikke til i en dansk retsstat.«

Forsvareren mener, at tiltalte vil kunne passe en samfundstjeneste.

Mia Mottelson
Dommerne drøfter indvendingen og siger så, at de vil høre vidnernes udsagn, men de skal forholde sig konkret til sagen. Retsformanden understreger: meget konkret.

Kort fortalt ender vidnerne med at bidrage til en ting: De sår tvivl om, om E kunne se, at der stod en gruppe politimænd bag hollændervognene, da han kastede øldåsen. De gemte sig jo – for flasker og brosten – som den ene forklarer.

Skal have noget at spise

Det nævnes ikke, hvor længe E har boet på gaden. Og der er ikke blevet lavet en undersøgelse af hans personlige forhold.

Forsvarer mener, at E vil kunne passe samfundstjeneste, og at han bør frifindes for tiltalen om grov vold og politivold, som han flere gange i dag har understreget er overdreven og siger mere om politiets ønske om at få folk dømt, end hvad E reelt har gjort. Selv siger E, at han håber, at han kan undgå fængsel, for han er mere stabil, end han var sidste år.

»Kunne du finde på at begå noget kriminelt?« spørger retsformanden.

E lader ikke til at kunne finde de rigtige ord, men siger så:

»Det kan man jo blive nødt til, hvis man ikke har nogen penge. Man skal jo have noget at spise.«

Udenfor daler sneen stadig. E har været ude at ryge, men har igen smidt sin sorte fleece og sidder med bare arme, da dommerne kommer tilbage.

E bliver dømt i to ud af de tre forhold – han frifindes i spørgsmålet om politivold. Dommerne var ikke enige, men to ud af tre mente, at han burde frifindes. Den endelige dom er på fire måneders ubetinget fængsel. Ud over selve sagen har dommerne lagt vægt på E’s kriminelle forhistorie. Han har en betinget dom på tyve dages fængsel for blandt andet tyveri og for at modsætte sig politiet.

E og hans forsvarer vender dommen. Begge er tilfredse med, at han frifindes i tiltalen om politivold, men E virker også lidt tom i blikket, og de beder om betænkningstid i forhold til at anke.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her