Læsetid: 6 min.

Sebastian: Jeg vil dedikere ’Du er ikke alene’ til de misbrugte filmbørn

To af Sebastians største hits – ’Du er ikke alene’ og ’Måske ku’ vi’ – er skrevet til 70’er-film, hvor instruktørerne har forgrebet sig på børneskuespillerne. Smitter skandalen af på sangene?
Jeg går med tanke om at synge de her sange med en speciel dedikation til dem, der har formået at stå frem med de her uhyrlige overgreb. Man fornemmer, at de har fundet et vist fællesskab i at turde stå frem. Sammen. Så derfor bliver ’Du er ikke alene’-titlen og sangen mærkeligt nok aktuel igen, siger Sebastian.

Jeg går med tanke om at synge de her sange med en speciel dedikation til dem, der har formået at stå frem med de her uhyrlige overgreb. Man fornemmer, at de har fundet et vist fællesskab i at turde stå frem. Sammen. Så derfor bliver ’Du er ikke alene’-titlen og sangen mærkeligt nok aktuel igen, siger Sebastian.

Mathias Christensen

24. marts 2018

I mere end 40 år har Sebastians sange ’Du er ikke alene’ og ’Måske ku’ vi’ været udødelige evergreens. Men de seneste uger er der blevet kastet en skygge over numrene. Rygter, som i årevis har floreret i filmmiljøet, er blevet bekræftet af Politiken og TV 2. Ja, der foregik faktisk omfattende misbrug af børn i forbindelse med danske ungdomsfilm fra slut-70’erne, ikke mindst i forbindelse med to film om oprørsk ungdom og spirende homoseksualitet, som Sebastian har skrevet soundtrack og titelsange til: ’Du er ikke alene’ (1978) og ’Måske ku’ vi (1976). Begge film er instrueret af Lasse Nielsen.

»Siden historierne kom frem, har jeg gået rundt og spurgt mig selv: Connect’er folk de her sange til filmene, og conncet’er de filmene til mig?« siger Sebastian, der ikke tidligere har udtalt sig om sagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • Karen Berner
  • Christian Mondrup
  • Frede Jørgensen
Per Klüver, Karen Berner, Christian Mondrup og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Mondrup

Sebastian tematiserer i interviewet en væsentlig dimension af kulturelle udtryk: nogle af dem er, historisk og aktuelt, blevet udnyttet til tvivlsomme eller decideret vederværdige formål. Tag blot som eksempler Richard Wagners og Ludwig van Beethovens værker, som det nazistiske regime udnyttede på det skammeligste. Skal det så føre til, at vi afsværger Wagners og Beethovens musik som nazistisk? Vi kan gå endnu videre og stille spørgsmålet til værker frembragt af nazister som Knut Hamsun og Harald Bergstedt. Skal vi afsværge og forbyde romaner som "Sult" og sange som "Jeg ved en lærkerede" og "Solen er så rød mor"?.

Michael Waterstradt, Kjeld Jensen, Henrik L Nielsen, Per Klüver og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar