Læsetid: 4 min.

»Bare det, at vi sidder her og taler om det nu, får hårene til at rejse sig på mine arme«

Ulven skal udryddes i Danmark, mener Karl Nielsen, der er økologisk kvægavler og bestyrelsesmedlem i den nye forening Ulvefrit Danmark. Han går bare og venter på, at ulven bider maven op på en af hans unge kalve
Det er paradoksalt, at de røde partier vil lægge Danmark om til økologi og have dyrene ud om sommeren – og samtidig have ulve til at rende rundt og true dyrebestanden, siger Karl Nielsen

Det er paradoksalt, at de røde partier vil lægge Danmark om til økologi og have dyrene ud om sommeren – og samtidig have ulve til at rende rundt og true dyrebestanden, siger Karl Nielsen

Privatfoto

21. april 2018

– Er du bange for ulven?

»Personligt nej, men jeg er utryg. Det er to forskellige ting: Når man er utryg, ligger det i underbevidstheden. Jeg kan sige, at vi herude (omkring Ringkøbing, red.) handler anderledes i dag end for tre, fire, fem år siden. Vi går ikke tur alene i skovområderne, hvor vi ved, at ulven er. Det er ellers kun fem minutters gang herfra. Min kone har altid været friluftsmenneske – ja, det er vi alle sammen. Hun har stor interesse for at samle svampe om efteråret, og det gør hun aldrig alene mere. Og det er der stort set ingen i området, der gør. Det er utrygheden.«

– Fiskerne hader sæler, skovdrivere hader bævere, jægere hader havørnen – hvis alle fik deres vilje, var der jo ikke noget natur tilbage?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som kroppen bekæmper sygdomme, bekæmper Jorden sygdomme. Mennesker er skadedyr, der på alle måder angriber Jorden og skaber ustabile systemer.
Jorden prøver som mennesker at bekæmpe sine skadevoldere og genoprette mere stabile systemer, helst før de helt store katastrofer sker.
Ulven er et rovdyr, toprovdyr. Dens adfærd virker nærmest, som var den designet til sit liv. Den jager store planteædere og hvis de ikke tilstrækkelig sunde og tilpasset miljøet, bliver de dræbt. Så bliver der plads til rig plantevækst ikke kun bestående af de mest hårdføre græsser til gavn for insekter og andet kryb, mad og skjulesteder til krybdyr, padder, fugle og små pattedyr. Biotopen bliver sund.
Men vi ønsker ikke en sund biotop. Vi ønsker et ustabilt plante og dyresamfund, hvor kun ganske få planter og et par store planteædere opholder sig. Målt i mennesketid kan det fungere for en række generationer, men i større biologisk tidsbillede vil det gå galt.
Et sted hvor landmanden for alvor går galt i byen, er hans overførsel af menneskets følelser på naturens verden. Opfattelsen af rovdyr som dyrplagere viser total uforstand på den verden, han befinder sig i.
Jeg er gang på gang stødt på det argument, men det er altid uden dybde.
Hvis vi ønsker et område uden ulve, så er det vores valg, men set fra en sund biologi er det ikke et godt valg.

Kirsten Andersen, Lars F. Jensen, John Andersen, Torben Skov, Henrik L Nielsen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Rikke Nielsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
John Andersen

Ulve hysteri så det batter !!
I Australien er slanger, krokodiller og hajer fredet. Til sammenligning vil Danmark ikke frede ulven her.
Det virker temmelig hysterisk, især når man læser nedenstående
https://www.tv2nord.dk/artikel/hvor-ufarlig-er-ulven-mennesker
12. jan. 2018 - I Rumænien har man omkring 5.000 ulve og kender heller ikke her til nylige ulve angreb. Det samme gælder lande som Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen, Frankrig, Schweiz, Estland, Slovenien, Kroatien og Portugal. Det sidste angreb på et menneske i Skandinavien af en vild ulv var i 1882 i Finland.

Elisabeth Andersen, Kirsten Andersen, Lars F. Jensen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, John Jorgensen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Rikke Nielsen, Jens Falkenberg, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fakta : kun hvert fjerde angreb på større husdyr er dokumenteret lavet af ulve. Det har Naturstyrelsen netop udtalt efter en omfattende undersøgelse.
Det vil sige, at resten - altså tre fjerdedele - er begået af hunde eller ræve.
Skal de så ikke også udryddes, indhegnes eller eksporteres?

Elisabeth Andersen, René Skov, Kirsten Andersen, Lars F. Jensen, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, John Jorgensen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Rikke Nielsen, Leo Nygaard og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Når vi nu taler frit fra leveren om såkaldte 'skadedyr' - en iøvrigt uheldig betegnelse - befinder vi os nu midt i den 6. masseudryddelse i Jordens kendte historie.
Den Antropocæne, eller med andre ord : den menneskeskabte.

Fra Wikipedia :
"Udtrykket Antropocæn blev introduceret af atmosfærekemikeren og nobelpristageren Paul J. Crutzen i 2000. "At navngive vor tid Antropocæn kan befordre en erkendelse af det afgørende, verdenshistoriske ansvar for klodens fremtid, som det moderne industrielle menneske har pådraget sig.". Forslaget om at introducere epoken Antropocæn begrundes bl.a. med den vurdering, at mennesket er blevet en geologisk kraft på lige fod med vulkaner, meteornedslag og forskydning af tektoniske plader. "En anerkendelse af Antropocæn vil .. veje meget tungt i den vægtskål, der fastslår menneskers påvirkning af miljøet som en videnskabelig kendsgerning" jf. den sjette massedød."

Peter Knap, Carsten Svendsen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Henrik L Nielsen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Min mormor boede lige ved siden af et stykke fredet hede. Om foråret kom hugormene ind på græsplænen for at nyde den første sol. Der var ingen, der fór ud for at jage dem væk - jeg blot besked om ikke at gå ud så længe og ALDRIG forsøge at gå hen til dem og røre dem Det sidste ville i øvrigt også have været umuligt - hugorme skynder sig væk, når de hører mennesker nærme sig.
Og så gjorde vi det, som hedens beboere i generationer altid har gjort: plukkede revlsbær og blåbær på heden. Det foregik under sang og blev indledt med høje råb - så hører hugormene en og skynder sig væk. Vi var endda så heldige, at vi i modsætning til vores formødre havde høje gummistøvler på.
Jeg kan altså ikke tage ulveskrækken alvorlig og tænker, det er alle vores barndoms eventyr, der pludseligt tager over: ulve er, med mindre de er meget sultne, lige så bange for mennesker som omvendt. De har absolut ingen lyst til at komme i nærkontakt med dem.

Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Kirsten Andersen, Steffen Gliese, John Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Henrik L Nielsen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Rikke Nielsen, Jens Falkenberg og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Når mennesker har det for godt, bliver de forkælede og svage - og så skal der ikke mere end en ulv til at vise fåret.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Kunne den gode økologiske landmand ikke tale lidt om dyrevelfærd til sine griseproducerende kolleger? Det ville give argumentationen lidt balance. Jeg er ikke helt sikker på at alle landmænd har et lige så tæt forhold til deres dyr som vores ven her. Jeg vil godt høre om den svinebaron, der kløer sine smågrise bag ørerne.

Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lars F. Jensen

Når der ikke er dokumentation for at ulven er farlig for mennesker , så kan frygten hos nogle ikke sagligt begrundes, men udelukkende har baggrund i følelser helt baseret på uvidenhed - eller måske har det bare baggrund i eventyret om rødhætte og ulven.

Men på et sådant indbildt grundlag kan man ikke med nogen rimelighed lave regler for ulven.

Økologi er studiet af organismers sameksistens i en biotop.
Økologi er en ideologisk produktionsform, hvor man producere så tæt på "naturen" som muligt i små enheder.
Økologi er moderne storproduktion, der skal tilfredsstille vores behov for korrekt adfærd til overkommelig pris.
En velsprøjtet kornørken har sin egen økologi.