Baggrund
Læsetid: 4 min.

Borgerforslagsquiz: Hvad får flest støtter? Fri cannabis eller sommertid hele året?

Vi har samlet ti forslag fra hjemmesiden borgerforslag.dk, så du kan gætte på, hvad der samler opbakning fra hvor mange

Ditte Ahlgren/iBureauet

Moderne Tider
28. april 2018

Et borgerforslag om ’Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn’ nærmer sig i disse dage de 50.000 støtter, der inden for 180 dage skal til, for at Folketinget har pligt til at behandle forslaget.

To forslag har allerede rundet den afgørende grænse, mens andre har opnået en mere beskeden tilslutning. Men hvad støtter danskerne egentlig op om? Fri cannabis eller sommertid hele året?

Vi har samlet ti forslag fra hjemmesiden borgerforslag.dk, så du kan gætte på, hvad der samler opbakning fra hvor mange.

Teksterne er redigerede udklip fra de oprindelige forslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det var jeg ret dårlig til at gætte..

Vibeke Hansen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Ditto

Vibeke Hansen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Æv, quizzen vil ikke loade :-(

Carsten Hansen

8 rigtige ud af 10 .

En del af dem kunne man ræsonnere sig frem til.

Det er nok kun uddrag af de fulde tekster fra de borgerforslag som er taget med i quizzen. Men noget jeg hæfter mig ved er, at de generelt er uklart formulerede og at det ikke altid er de bedste argumenter der bliver nævnt.

Så på den baggrund kan jeg godt forstå at nogle af forslagene ikke vinder den store genklang. Og i min optik er det nok meget godt med visse af forslagene, men ærgerligt med andre ;-)

Jan Fritsbøger

borgerforslag giver først mening når borgerne kan lovgive, altså at man laver folkeafstemninger om de forslag der opnår flest stemmer, feks en årlig folkeafstemning hvor de 5 forslag som har fået mest opbakning kan vedtages af befolkningen, selvfølgelig efter offentliggørelse og debat i medierne, kunne være en test af muligheden for at indføre direkte demokrati, jeg er dog ikke sikker på et sådant vil garantere en bedre politik end nu, mit indtryk er nemlig at mange vil stemme for egen fordel, og glemme andre menneskers eller fællesskabets behov.

Jan Fritsbøger

har i øvrigt selv et forslag, ligesom med folkekirken burde man kunne melde sig ud af forsvaret og undgå at betale til dette, ud fra holdningen at man ikke ønsker at blive forsvaret med våben, og ud fra bevidstheden om at årsagen til krig er landenes militær, dermed ville resten af folket kunne få det militær de er villige til at betale prisen for, en sådan ordning ville nok forhindre dansk agression rundt omkring, og dermed reducere truslen om terror i DK, og antallet af mennesker som må flygte fra danske bombninger.

Klaus Lundahl Engelholt, Christian Nymark og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

I må vælge en anden quizform, der ikke er baseret på Google APIs.

Connie Brask Jensen

50.000 underskrifter er alt for få. Hvilket indholdet i forslagene også tyder på.
Spild af de få, 187, folkevalgte tid.
Måske 200.000 underskrifter. Så man fik et reelt billede af den folkelige opbakning til det.

Kim Houmøller

Hvad med sommer hele året?

Carsten Hansen

Lad os tage skridtet helt ud og stille forslag om sommerferie hele året.

Klaus Lundahl Engelholt

@Jan Weber Fritsbøger

Det er vel nærmest den måde Initiativet ønsker at arbejde på.

> Initiativet er et parti, hvor du har direkte indflydelse
> Bogstaveligt talt. Vi har hverken fast partiprogram, topstyring eller medlemmer. Vores politik bliver udviklet af borgere, som søger støtte på vores digitale platform. Her kan du følge med i forslagene, udvikle dine egne eller stille op som kandidat.

https://initiativet.dk/

Klaus Lundahl Engelholt

@Connie Brask

Du synes at “50.000 underskrifter er alt for få.” Det er jeg slet ikke enig med dig i. I skrivende stund er der fremsat 128 borgerforslag af højst svingende kvalitet. Kun to af disse har opnået over 50.000 støtter. Og ud af de resterende 126 forslag, er det kun to der ser ud til at kunne samle det nødvendige antal støtter. Det er altså ikke en triviel sag at fremsætte en forslag som kan få støtter nok til at blive fremsat som beslutningsforslag i folketinget.

Til gengæld synes jeg det kunne være på sin plads at oprette et forum af en slags, hvor folk kan poste kladden til deres borgerforslag og få feedback fra interesserede, inden forslaget indsendes på borgerforslag.dk. Dels kunne man til en vis grad undgå de mange mere eller mindre enslydende forslag (så vidt jeg husker er der fx mindst tre forslag om afskaffelse af sommertid, og lisså mange om at homosexuelle skal have ret til at donere blod), dels ville det formentlig højne kvaliteten af forslagene. Men lad os nu se hvordan det går når den toårige forsøgsperiode er udløbet og man skal evaluere projektet.

John Damm Sørensen