Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hjælp, jeg er blevet elitær!

Jeg frygter, at det er et spørgsmål om tid, før jeg skrotter støvlerne og begynder at interessere mig for en kedelig overklassesport som golf. Så: Hvordan bliver jeg proletar igen, spørger Proletaren
Jeg frygter, at det er et spørgsmål om tid, før jeg skrotter støvlerne og begynder at interessere mig for en kedelig overklassesport som golf. Så: Hvordan bliver jeg proletar igen, spørger Proletaren

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. april 2018

For syv år siden var jeg en ung mand med fødderne relativt solidt plantet i den midtjyske provinsjord. Så flyttede jeg til storbyen, begyndte på universitetet, og blev uudholdelig.

Hvor jeg før gik i Netto og købte Matador Mix, går jeg nu i Ren Kost og køber 50 gram økologiske fair trade-bananchips til 30 kroner. Dem skyller jeg ned med glutenfri æble-rabarber-sodavand.

Jeg er i sommerhus med et par venner. De foreslår, vi skal se en actionfilm med Keanu Reeves. Min automatreaktion: Jeg er ikke lige i humør til en B-film med et plot, vi har set 1.000 gange før, så kan vi ikke se noget andet?

I forrige uge var der noget i mig, der sagde: ’Jeg kan også læse en krimi!’ – bare lige for at prøve en bog jeg ikke først har set anmeldt i Samlerens Bogklub. Begejstret finder jeg Lars Keplers Hypnotisøren frem. Efter to sider må jeg lægge den væk, rystet over det dårlige sprog og de tunge klicheer.

Der er kun ét lyspunkt: Jeg er stadig vanvittigt passioneret omkring fodbold, der må siges at være den jævne mands sport. Men jeg frygter, at det er et spørgsmål om tid, før jeg skrotter støvlerne og begynder at interessere mig for en kedelig overklassesport som golf.

Kære Brevkasse, jeg vil gerne undgå både snob-prædikatet og at gå glip af potentielt gode Keanu Reeves-film med Matador Mix og cola. Så: Hvordan bliver jeg proletar igen?

Svar I:

Proletar er ikke noget man bliver, snarere noget man er. Så dér kan du tage det roligt, så længe du holder fast i fodbolden. Din angst for golf som glidebane ind i eliten er ilde anbragt, i betragtning af hvem der efterhånden har bemægtiget sig køllerne. Nu hører det faktisk til god orientering i den elitære topografi at interessere sig for sport – jvf. Jørgen Leth og cyklismen.

Men er der egentlig noget galt i at droppe trivialiteterne?

Når blot det værre erstattes med det bedre. Det kan umuligt være svært at finde Keanu Reeves’ kunstneriske overmand, der formentlig også er mere underholdende.

Næringsværdien i slik fra pose er til at overse, uden at man ligefrem behøver erstatte Matador Mix med alt for dyre bananchips; og frisk postevand kan tørstmæssigt set til hver en tid konkurrere med sød sodavand. Ellers prøv med skummetmælk.

Hvis du efter disse råd og vink fortsat vil undgå snobprædikatet er det en strålende idé fra den elitære Olymp at holde op med at snobbe nedad.

— Georg Metz

Svar II:

Du er ikke elitær, du er bare inde i en krukket fase, hvor du tænker meget over, hvordan andre opfatter dine præferencer. Den er almindelig i din alder og livssituation og går nok over. Det er ikke sikkert, dine præferencer gør det, og hvorfor skulle de også det, når bananchips smager godt, og Samlerens Bogklub er fuld af gode bøger? Som supplement til Samlerens vil jeg anbefale Basilisk Bogklub, som typisk udgiver oversat skønlitteratur af døde, ikke særlig kendte forfattere. Den er god. Jeg synes også, du skal udfordre din selvopfattelse – og opsøge erkendelsen af, at folk er ligeglade med, hvilken hobby du har for tiden – ved at begynde til polo. ’King of sports – sport of kings,’ som de siger i den britiske overklasse.

Noget, du til gengæld skal lære om pli, er, at man aldrig må sige: »Jeg er ikke lige i humør til [indsæt nedgørende bemærkning om de andres forslag]« uden selv at komme med et alternativt forslag, uanset om det er action- eller Bergman-film, du ikke er i humør til. Det gælder også, når man skal vælge serier, brætspil, restauranter, barer, og hvad man skal have til aftensmad.

— Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her