Læsetid: 7 min.

Fremskridtet har kun os at stole på

Ny frigørelse har altid rummet et stort potentiale for reaktion og ny undertrykkelse – fra den antifeudale liberalisme over arbejderbevægelsen til 68-oprøret og #MeToo. Og opgøret mellem fremskridt og tilbagefald har ikke et fornuftsgaranteret positivt udfald. Derfor må kampen for moralsk-politiske fremskridt altid besinde sig på såvel frigørelsens nødvendighed som dens altid lurende modsætning
Ny frigørelse har altid rummet et stort potentiale for reaktion og ny undertrykkelse – fra den antifeudale liberalisme over arbejderbevægelsen til 68-oprøret og #MeToo. Og opgøret mellem fremskridt og tilbagefald har ikke et fornuftsgaranteret positivt udfald. Derfor må kampen for moralsk-politiske fremskridt altid besinde sig på såvel frigørelsens nødvendighed som dens altid lurende modsætning

Mikkel Lock Svendborg

28. april 2018

Der er modreaktion i luften. Flere og flere stemmer udtrykker for tiden bekymring for de ’mørke sider’ ved #MeToo-bevægelsen, i en grad så der fra visse kanter sås tvivl om selve dens berettigelse.

Bevægelsens spontane steppebrand af overgrebsvidnesbyrd har ikke blot udløst en række mere eller mindre hysteriske modangreb fra aldrende ronkedorer i kulturlivet, der måske ser deres position truet (bl.a. har instruktøren Ole Bornedal i Weekendavisen mindeværdigt sammenlignet #MeToo med »sociofascisme« og »Pol Pot«); den har også givet anledning til en mere seriøs og velbegrundet bekymring for, om uskyldige risikerer at bringes for en rasende folkedomstol i de sociale og etablerede medier, som Katrine Wiedemann senest har advaret mod i en kronik i Politiken.

Samtidig diskuteres det i et mere historisk perspektiv, om visse intellektuelle med rod i ’68 bidrog til at give et misforstået moralsk alibi for pædofili og seksuelle overgreb mod børn i deres kamp mod småborgerlighedens kvælende puritanisme, som Søren K. Villemoes har skrevet om i Weekendavisen og her i Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu