Læsetid: 19 min.

I Grosnij er ikke alle skæg religiøse

I alle de år, Vladimir Putin har været ved magten, har han stridt og stræbt for at få de oprørske delrepublikker i Nordkaukasus under russisk kontrol. Om det nogensinde vil lykkes ham, er tvivlsomt
Det genopbyggede centrale Grosnij minder sine steder om et lille Dubai. I den trendy barbersalon Chop Chop er Rustam Gadujev ved at gå studset skægget. På spørgsmålet om hans skæg er religiøst, buldrer han grinende: Nej, det er moderne.

Det genopbyggede centrale Grosnij minder sine steder om et lille Dubai. I den trendy barbersalon Chop Chop er Rustam Gadujev ved at gå studset skægget. På spørgsmålet om hans skæg er religiøst, buldrer han grinende: Nej, det er moderne.

Katinka Hustad

14. april 2018

»Nu kører vi forbi Gimry, Dagestans farligste landsby,« oplyser chaufføren muntert fra forsædet, mens vores jeep snørkler sig op igennem endnu et hårnålesving på den smalle bjergvej.

En flok bevæbnede FSB-agenter bevogter indkørslen til landsbyen. Magomed Suleiman, leder af Det Kaukasiske Emirat, som kæmper for en islamisk stat i Kaukasus, opholdt sig i Gimry, da han i 2015 blev likvideret af FSB-styrker. Byen er dog stadig domineret af yderliggående wahhabitter, og besøgende udefra må skaffe sig specialtilladelse for at blive sluppet ind.

Nyfødt patriot

»Jeg vil gerne udbringe en skål for mit nye barnebarn! Måtte han blive en stor patriot!« Den 50-årige russisklærer Khisbula Khisbulajev hæver sit glas. »Uden et fædreland er man ingenting! Og uden Kaukasus er Rusland ikke Rusland!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
  • Jens Thaarup Nyberg
Grethe Preisler og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer