Læsetid: 8 min.

Held betyder langt mere for succes i livet, end vi er klar over

De største sportsstjerner og de rigeste erhvervsledere er næsten altid talentfulde og hårdtarbejdende – men de er altid heldige. Held betyder langt mere for menneskers succes i livet, end vi tror, mener den anerkendte amerikanske økonom, Robert H. Frank. Man kan faktisk slet ikke nå til tops uden held
Hvis de tyske drenge på billedet har en drøm om at blive professionelle, skal de knokle. Men de skal også være så heldige, at de er født først på året.

Hvis de tyske drenge på billedet har en drøm om at blive professionelle, skal de knokle. Men de skal også være så heldige, at de er født først på året.

Lars Baron

7. april 2018

»Var Breaking Bad en populær serie i Danmark?«

Man kan høre på tonen i hans stemme, at den 73-årige amerikanske økonom Robert H. Frank – professor på Cornell University nord for New York, forfatter til en række bøger og fast skribent i The New York Times – at han er ved at indlede en af sine yndlingsanekdoter. Forrige år udkom hans bog om held, Success and Luck, hvor han fremlægger én central pointe: at held og tilfældigheder betyder langt mere for menneskers succes, end vi tror. Og det er tv-serien Breakning Bad et godt eksempel på.

»Ingen anede, hvem hovedrolleindehaveren, Bryan Cranston, var, før han slog igennem som Walter White i Breaking Bad,« forklarer Robert H. Frank.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henning Kjær
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Lise Lotte Rahbek
 • David Zennaro
 • Torben K L Jensen
 • Annika Hermansen
 • Eva Schwanenflügel
Henning Kjær, Mikael Velschow-Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Torben K L Jensen, Annika Hermansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Annika Hermansen

Vi kender det fra folkeskolen. De børn, der har været så heldige at få forældre, der hører P1 og læser Weekendavisen klarer sig bedre end de børn, der ikke var så heldige.

Anders Reinholdt

@Annika
Fra en ren økonomisk vinkel tror jeg ikke det er P1-lytteres børn, der klarer sig bedst...

Torben K L Jensen

Når man som de riges børn starter på målstregen - skal man være meget U-heldig hvis man ikke når det.

Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Som en gammel tennisstjerne en gang sagde: Det er sjovt, jo hårdere jeg træner, jo mere heldig er jeg.

Held betyder meget - men det kræver hårdt arbejde at være meget heldig. Og dem, der brokker sig over, at andre altid er mere heldige, er som regel ikke vildt hårdtarbejdende.

Marianne Bjerg

Så er det vel nok heldigt Jens Winter, at du er født med muligheden for at arbejde hårdt ....

Carsten Munk, Marie Jensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@Marianne Bjerg, alle mennesker fødes med muligheden for at blive ihærdige!

Det held, jeg har haft, har jeg arbejdet hårdt for at finde.

Allan Petersen

De fleste arbejder hårdt. De heldige peger altid på deres hårde arbejde som årsag til succeen. Hvad skal den hårdtarbejdende fiasko pege på? Det er lidt som at høre de religiøse klandre folk for ikke at tro ordentligt når deres bønner ikke bliver hørt.

Henning Kjær, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er lidt træt af at høre om begejstringen for 'hårdt arbejde'. Vi har faktisk i menneskehedens historie arbejdet målrettet på at nedsætte behovet for det.

Steffen Gliese

men det, der går for at være 'succes', er jo den værste gang fis i vores tid, stort set værdiløs, stort set årsag til alle de kriser, vi står i.

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Ja, det er noget rod, at dem der yder mere end gennemsnittet, også er dem, der får mest ud af det.

Steffen Gliese

Michael Pedersen, spørgsmålet er: hvorfor? Hvad får folk til at yde 'mere end gennemsnittet'? Og med hvad? Vi er nødt til at kvalificere deres tilsyneladende større output - og deres behov for at yde det.
Vil de fortsat have det samme behov, efterhånden som det humane element i produktion og service går ned? Hvad vil de gøre ved det?

Henning Kjær

For dem hvor hårdt arbejde er hådt fysisk arbejde er ikke heldige.
Godt fysisk og psykisk heldbred er i høj grad et spørgsmål om held.
Det kræver held (positive tilfældigheder) at få arbejde hos en god/dygtig arbejdsgiver.

@Steffen Gliese, jeg er godt klar over, at du ikke ser noget formål med - endsige påskønner - ihærdighed. Men at du ligefrem er bekymret på vegne af de flittige - jf. din kommentar til Michael Pedersen - overrasker mig. Den bekymring kan du såmænd godt spare dig. De flittige og ihærdige skal nok klare sig, uanset hvordan fremtiden kommer til at forme sig.

Michael Pedersen

Steffen Gliese, af en humanist at være er det mig en gåde, at du ved så lidt om mennesker.

Uanset hvordan du drejer det, og uanset i hvilket samfund du befinder dig i, vil det nu engang være sådan, at den der yder mere end andre også vil være den, der får mest ud af det. På godt og ondt.

Jeg har noteret mig, at du anser robotteknologien og automatiseringen som den gyldne schweizerkniv, der løser alle samfundets problemer. Og ja, det vil medføre ændringer, men det "humane" element vil stadig være, og den der yder mere i den proces er den, der får mere ud af det.