Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Nafisa Fiidow

Debattør og statskundskabsstuderende Nafisa Fiidow læser aldrig, medmindre hun bliver tvunget til det. I folkeskolen læste hun Herman Bangs 'Tine', men hun syntes, at den var så dårlig, at hun stadig ikke kan huske, hvad den handler om
Moderne Tider
7. april 2018

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Får nærmest præstationsangst over det her spørgsmål, da jeg ikke er den mest litterære person. Men en bog, som har gjort indtryk på mig, er De Hvide Mænd af Kenneth Bøgh Andersen. Nu kører DR3 en serie, som handler om unge kvinder, som ikke føler sig perfekte nok. Og i forlængelse af hele den diskussion omkring præstationssamfund og unge med stress og angst synes jeg, at De Hvide Mænd er et must read, som netop italesætter problematikken med ’det perfekte samfund’. Romanen trækker det så til det absurde, da man skiller sig af med de mennesker, som man anser som en samfundsbelastning. Men den skildrer nogle helt fundamentale problemstillinger, som unge folkeskole- og gymnasieelever helt klart kan sætte sig ind i. Faktisk synes jeg, at det er vigtigst, at Generation X læser bogen, så de kan sætte sig ind i det, som overraskende mange unge danskere går og har ondt i maven over.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er næsten pinligt at sige som statskundskabsstuderende, der har læst alt fra Zizek og Putnam til Fitzgerald. Men den bogserie, som har haft størst betydning for mig, er Twilight. Det er ikke så meget bøgerne i sig selv, men nostalgien som er knyttet til dem. Jeg kan lige se 13-årige Nafisa for mig, som læser bøgerne flere gange om måneden, dybt forelsket i hovedpersonen Edward, som selvfølgelig er vampyr, ellers er det for kedeligt. Bøgerne var også fundamentet for nogle af de venskaber, jeg havde på det tidspunkt. Jeg ser tilbage på mit fanatiske forhold til den bogserie med stolthed og skam.«

Hvad er den værste bog du har læst?

»Jeg kan huske, at vi skulle læse romanen Tine af Herman Bang i folkeskolen. Jeg havde egentlig let ved at læse dengang, og var åben for forskellige genrer, men den bog kunne jeg simpelthen ikke læse færdig. Jeg aner stadig ikke, hvad den handler om i dag.«

Hvilken type læser er du?

»Den typiske unge studerende, som ikke kan se nogen grund til at læse noget frivilligt, fordi studiet sørger for, at man ugentlig har et par hundrede sider at hygge sig med. Frivillig læsning er lig med Facebook og gratisartikler fra Politiken, Berlingske og Information.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser aldrig frivilligt. Kun i forbindelse med mit studie. Jeg prøver at skrive ind i min bullet journal, at jeg skal læse i 30 minutter om dagen. Hvis I vil høre hvordan det går, så kan jeg afsløre, at jeg startede på Rushy Rashids Bag Sløret i oktober, og jeg er nået til side 104. Jeg håber, at jeg får overskud til at læse flere bøger, når jeg tager sabbatår til sommer.«

Nafisa Fiidow er debattør og statskundskabsstuderende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her