Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Edith Houlberg

Edith Houlberg blev som ung forelsket i en kommis i Brugsen, som senere blev uddeler. Siden passede hun både hjem, butik og ansatte på den mest ordentlige måde, man kunne forestille sig. Hun formåede altid at se ud over sig selv og sine egne behov
Edith Houlberg fik 62 år sammen med sin mand – og i fællesskab drev de brugsforeningen i Års i 32.

Edith Houlberg fik 62 år sammen med sin mand – og i fællesskab drev de brugsforeningen i Års i 32.

21. april 2018

Fra Edith Jensen var 15, til hun var 19, vaskede hun altid sine tre brødres træningstøj efter deres ugentlige fodboldkamp. Men pludselig en dag sneg der sig et ekstra træningssæt ned i vaskekurven. Det tilhørte Søren Marius Lange Houlberg. Han var blevet ansat i den lokale brugs, fordi de manglede arbejdskraft, men også fordi byen manglede en fodboldspiller på det lokale hold.

I starten var han bare en af brødrenes venner. Men i takt med at årene gik, og de to blev ældre, begyndte de begge at se på hinanden på en anden måde. Og den 4. maj 1952 blev Edith Jensen til Edith Houlberg.

Med til ægteskabet hørte også et professionelt liv. Søren Houlberg var nemlig blevet tilbudt et job som brugsuddeler. Et job, han ikke kunne klare uden hendes hjælp.

Først 36 år efter parrets ’ja’ til hinanden sagde de farvel til butikken, og 60 år efter fejrede de, at kærligheden havde holdt længe nok til et diamantbryllup.

Vokset op i bagerhjem

Edith Houlberg blev født den 21. september 1929 i Klokkerholm i Vendsyssel. Hun voksede op i en lejlighed oven på den bagerforretning, hendes forældre drev. Faren, som gik under navnet ’Bager Jensen’, var en vigtig mand i det lokale bybillede og den første i byen, som fik en bil. Moren var sirlig, patentlig og ønskede, at datteren skulle være det samme.

Da Edith Jensen sagde, at hun gerne ville være konditor, svarede moren, at hun »havde nok bagere at vaske for.« Hun skulle i stedet lære at holde hus og stive tøjet på den rigtige måde.

I mange år hjalp hun derfor til i hjemmet og i forretningen, når hun ikke var i skole de tre dage om ugen, som en skolegang dengang krævede. Hun var blot en halvstor pige, da Anden Verdenskrig ud, og Danmark blev besat. I Vendsyssel søgte tyskerne mod bagerforretningen, hvor de forlangte at få brød på bordet og adgang til bageriets lokaler juleaften.

I den periode havde Edith Houlberg og de andre i bageriet deres egen lille modstandskamp: De sparede på alle de gode ingredienser og gav tyskerne det dårlige brød, mens de beholdt resten til sig selv og deres gode, faste kunder.

’Brugsuddeleren og fruen’

Efter brylluppet flyttede parret knap 100 kilometer sydpå til Vesthimmerland, hvor de overtog brugsforeningen i Års og flyttede ind i en lejlighed oven på forretningen – akkurat som i Edith Houlbergs barndomshjem. Snart fik de tre børn, som Edith Houlberg tog sig af, når hun ikke sørgede for de ansatte i butikken, passede hjemmet eller stod op om natten for at sælge benzin foran butikken.

Edith Houlberg

  • Født Jensen den 21. september 1929 i Vendsyssel.
  • Gift med Søren Marius Lange Houlberg.
  • Arbejdede som uddelerfrue i 36 år.
  • Efterlader sig børnene Jørgen, Per og Hanne, svigerbørnene Pia og Bjarne, børnebørnene Paw, Sara, Filip og Margrethe samt oldebarnet Theo.
  • Død den 22. marts 2018.

Mens Edith Houlberg mest holdt sig i hjemmet og ofte lagde øre til de mange bekymringer, venner, bekendte og familie bar rundt på, var Søren Houlberg den udadvendte. Han blev hurtigt et kendt ansigt som ’brugsuddeleren’ og hun som ’fruen’.

Hver aften et par minutter i seks stod Edith Houlberg det samme sted og skuede ud ad køkkenvinduet og ned på gårdspladsen. Så snart ægtefællens bil kom til syne, skruede hun op for komfuret, så sovsen kunne få den sidste varme og sættes på bordet i det sekund, han trådte ind ad døren.

Det vigtigste for hende var, at tingene blev gjort ordentligt. Alle retter var altid anrettet pænt på fade og i skåle, dugen var strøget og hun selv stilfuldt klædt. Hun gik ikke i dyrt modetøj, men syede gerne en pelskrave på en skjorte for at pifte den op, ligesom hun hver dag krøllede håret med papillotter.

Det blev hun ved med til det allersidste. Selv om hun som 88-årig kun havde en lille lok pandehår tilbage, blev den sirligt krøllet hver dag, så hun kunne se præsentabel ud. For hende handlede det om værdighed.

Livet alene

Brugsen voksede sig større og større med tiden, og til sidst endte forretningen med at blive til en Kvickly. Gennem årene kom familien fra Vendsyssel ofte på besøg til familiefester. Her tog damerne gerne på udflugt til brugsen med de fineste håndtasker under armen, fordi der var så mange nye varer, de ikke havde der, hvor de kom fra.

Edith og Søren Houlberg endte med at være uddelerpar i 36 år og ægtepar i 62. Søren Houlberg døde i 2014 efter at have boet på en demensafdeling i fire år. I perioden lige inden han kom på plejehjem, spurgte børnene ofte, hvordan det gik, hvortil Edith Houlberg svarede »fint«.

Men i virkeligheden var det alt andet end fint, og hun kom sig aldrig over tabet af sin livspartner, selv om hun blev ved med at bede sit fadervor og synge »Altid frejdig, når du går« som trøst.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
  • David Zennaro
Jørn Andersen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu