Interview
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Finn Narp var fuld af følelser og levede i nuet

Finn Narp var præget af 1970’ernes frisind og tolerance, og han stod altid klar med en kop kolbekaffe og en snak, uanset om man var familie, ven eller fremmed
De senere år begyndte Finn Narp at tage på lange rygsækrejser til Afrika og Asien. Her er han i Ghana.

De senere år begyndte Finn Narp at tage på lange rygsækrejser til Afrika og Asien. Her er han i Ghana.

Privat

Moderne Tider
28. april 2018

Da Asylcenteret Auderød lukkede for et par år siden, flyttede en mor, far og to sønner fra Bosnien ind hos Finn Narp. De havde brug for et sted at bo, og i sådan en situation faldt det Finn Narp naturligt at åbne sit hjem.

Det var sket mange gange før, ligesom det ofte skete, at der sad venner, familie og andre bekendtskaber i hans murermestervilla på Bjørnedalsvej og talte om livets svære stunder, verdensfreden, politik eller rygsækrejser. Finn Narp plejede at brygge en kolbekaffe eller lave en gryderet, og så gav han sig ellers tid og lyttede og fortalte.

Hans atelier var altid centrum for aktivitet. Her har Finn Narp siddet mange gange med sine venner og røget en pibe tobak eller tændt en joint, og mens røgen fra tobakken har spredt sig, er der blevet spillet Led Zeppelin, Savage Rose eller andet 1970’er musik på anlægget. Han var ung i slutningen af 1960’erne og var i høj grad præget af den tid og dens antikapitalisme, antismåborgerlighed, rock’n’roll, frisind og tolerance over for alle – bortset fra de rige. Han forstod sig ikke på deres store BMW’er og prangende huse. Selv var hans hus en tidslomme.

Altid kunst

Udover at tiden omkring 1970’erne satte et massivt aftryk på hans livs forståelsesramme, så påvirkede det ham også som kunstner. Da han var ung, byggede han en fire meter høj penis og dekorerede den med motivet af det amerikanske flag for at vise sin modstand mod amerikanernes krige. Han har også malet motivet af en kvinde med halsen skåret over – det var en analogi over drabene i Vietnam og Chile. Hans kunst var ikke målrettet hr. og fru. Danmark, og måske derfor havde han svært ved at leve af den, selv om han forsøgte.

Blå bog: Finn Narp

  • Født Finn Nyrup Jørgensen, tog i 1968 kunstnernavnet Finn Narp
  • Født 27. juni 1947
  • Billedkunstner, uddannet tømrer og pædagog
  • Efterlader sig seks børn og 13 børnebørn
  • Død 16. januar 2018

I stedet tjente Finn Narp penge på at arbejde som tømrer og senere som pædagog på institutioner for psykisk sårbare og kriminelle unge. Her husker mange ham som fuld af kreativitet og rummelighed, men han gik også sine egne pædagogiske veje, og derfor kom han sommetider på kollisionskurs med regler og rammer, og kompromiser var ikke hans stærke side.

På den bekostning mistede han nogle gange sit job, men det passede ham godt, for så kunne han gå lidt på støtten og arbejde med sin kunst på fuld tid. Det skete også, at kunsten endte med at styre hans tilværelse. Selv da han var småbørnsfar, kunne han vågne om natten og gå ned i sit atelier, fordi han havde fået en god idé.

Ekstremerne

Finn Narp var gift tre gange og fik seks børn. Sammen med sin første kone, købte han villaen på Bjørnedalsvej. Huset startede som kollektiv og var i en lang årrække ramme om hans familieliv – både da han var gift med sin første, anden og tredje kone – og til sidst boede han der alene.

Han var ikke altid nem at leve sammen med. Han var fuld af følelser og levede i nuet. Det kom for eksempel til udtryk, når han mødte folk på gaden, som var spændende at tale med. Så glemte han alt andet, og lige pludselig lukkede børnehaven, uden at han havde hentet børnene. Og når Finn Narp og familien var ude at besøge venner og familie, og de hyggede sig, ville han gerne blive, selv om ungerne var små og skulle i seng. De kunne jo bare sove der.

Han var på mange måder ekstrem, både når det angik kunsten, kærligheden og aktivismen, men det var også dét, der gjorde, at han skabte så mange kontakter. Finn Narp var en mand med en intens tilstedeværelse, som man havde lyst til møde i byen i Frederiksværk eller besøge på Bjørnedalsvej. Men hans mange følelser og ambitioner var ikke altid nemme for ham at rumme, og i perioder af sit liv havde han et overforbrug af alkohol.

Først de seneste 10-15 år blev han bedre til at »sætte proppen i«, som han kaldte det. Det skete nogenlunde samtidig med, at han blev bedstefar. Han tog sine børnebørn med på sine mange cykelture rundt i landet og på museer.

Sidste rejse

De senere år begyndte han også at tage på lange rygsækrejser til Afrika og Asien, hvor han også mødte mange nye mennesker, der blev hans venner. Han døde på sin fjerde tur i Sri Lanka. Han blev fundet i sin seng på pensionatet med myggenettet over sig og loftsventilatoren kørende. I lommen havde han en kvittering på en aloe vera, som han havde købt tre timer forinden. Han var ikke så god til at huske solcreme.

Han var kun 70 år, da han sov ind. Han blev ikke obduceret, for det var typisk for mændene i hans familie, at de døde tidligt af hjertestop, og han havde allerede slået aldersrekorden.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her