Klumme
Læsetid: 3 min.

Moderne Tiders Ugerevy: 2018-sæsonen af præsident Trump fejer både ’Westworld’ og ’The Handmaid’s Tale’ af banen

Denne uges afsnit handlede om, at Trump fik statsbesøg fra Frankrigs åh! så charmerende præsident Macron. »Du er perfekt,« sagde Trump efter at have børstet lidt skæl af Macrons revers. Og de krammede, holdt i hånd, fløj helikopter, plantede et træ og lignede noget fra Sopranos
Der er kun ét minus ved Trump-serien. Det er, at den ikke er fiktion, selv om den ligner.

Der er kun ét minus ved Trump-serien. Det er, at den ikke er fiktion, selv om den ligner.

Jonathan Ernst

Moderne Tider
28. april 2018

Vi begynder i de nedre regioner. Alle danske mediers sommerplaner er gået i vasken, efter nogle borgere har formastet sig til at fremsætte et borgerforslag om at forbyde rituel omskæring af drenge.

Dermed har borgerne helt præmaturt fremtvunget den debat, som ethvert medie med respekt for sit salgstal normalt puster til i de nyhedsfattige sommermåneder. Heldigvis skal der nok komme en chance til, for forbuddet bliver ikke til noget. Det stod fast, da Venstre denne uge meddelte, at de ligesom socialdemokraterne vil stemme mod. Grundene var flere, men partiets sundhedsordfører forklarede til DR, at mange fra gruppen havde haft »religiøse overvejelser«.

Meldingen kom cirka samtidig med, at socialdemokratiets Mette Gjerskov fik frataget sin post som udviklingsordfører som straf for, at hun havde stemt mod det burkaforbud, som hverken regering eller Socialdemokratiet har ligeså stærke religiøse overvejelser omkring.

I de nordvestligste regioner af Rigsfællesskabet var der også gang i demokratiet. Tirsdag var der nemlig valg i Grønland. Bagefter blev Siumut-lederen Kim Kielsen spurgt, om han ville sige to ord om valgsejren, og han svarede ganske mindeværdigt: »To ord«. Det var da heller ikke noget sneskredsvalg, der foregik deroppe. Trods fremgang til de liberale og en tilbagegang på godt syv procentpoint til hver af de store venstreorienterede partier blev Kielsens Siumut igen det største parti, og skal efter al sandsynlighed bøvle videre med lufthavne, uddannelse og ikke mindst fisk.

Netop fisk og krebsdyr udgør hele 95 procent af Danmarks import fra Grønland, og Danmarks særlige kærlighed til landet med de mange fisk blev fint illustreret denne uge, da dronning Magrethes kommende gravmæle stod færdigt i Roskilde Domkirke udformet som en gigantisk fiskeoliekapsel med kærlig hilsen til Nordatlanten.

I de kulturelle regioner vendte to meget roste amerikanske serier – Westworld og The Handmaid’s Tale – tilbage med sæson to denne uge. Men skønt de begge er solide fremtidsdystopier, er ingen af dem i stand til at hamle op med tidens vildeste tv-satsning – Donald Trumps præsidentskab. 2017-sæsonen af præsident Trump var god: Hans mørke indsættelsestale om, at folket var blevet ført bag lyset af selviske sump-politikere; stormen af dekreter om alt fra muslimsk indrejseforbud til nye rumeventyr; truslen om bål og brand mod Nordkorea og det farverige galleri af bipersoner med den dobbeltskjortebærende ideolog Steve Bannon som den mest lysende.

I den aktuelle 2018-sæson af præsident Trump er der blevet skruet ned for dekreterne, og nærmest alle bipersoner er udskiftet med nye spændende bekendtskaber som pornoskuespilleren Stormy Daniels og den stadig mere fremtrædende undersøger Robert Mueller. Det er stadig verdens vildeste show med det ene kolossale minus, at det er virkelighed og ikke fiktion.

Denne uges afsnit handlede om, at Trump fik statsbesøg fra Frankrigs åh! så charmerende præsident Macron. »Du er perfekt,« sagde Trump efter at have børstet lidt skæl af Macrons revers. Og de krammede, holdt i hånd, fløj helikopter, plantede et træ og lignede noget fra Sopranos. Og selv om Macron både advarede mod kerne-Trumpske tendenser som at puste til nationalismen, svække internationale institutioner og at droppe atomaftalen med Iran, så stod de to statsledere skulder ved skulder.

I Danmark opstod der til gengæld en vis ømhed i skulderegionen hos en del af de offentligt ansattes fagforeninger, da FOA’s Dennis Kristensen brød musketéreden og natten til tirsdag indgik en aftale med Danske Regioner. Knap så meget skulder ved skulder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Hvilket scoop af et billede!

Den ene kvinde holder vejret. Hun er også snøret godt ind. Den anden er på vej væk iført det, der mest af alt ligner et telt.

David Zennaro, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"..da dronning Magrethes kommende gravmæle stod færdigt i Roskilde Domkirke udformet som en gigantisk fiskeoliekapsel med kærlig hilsen til Nordatlanten."

Det er noget af det morsomste og lige på en studs, jeg længe har læst..
Er også vild med Sopranos-sammenligningen, samt de mange andre godbidder ;-)
Fortsæt, fortsæt, Mikkel Vuorela !!

David Zennaro, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Jørn Andersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det er jo ren tegneserie, det foto. Svært at tage figurerne alvorligt, men det bliver jeg jo nødt til i en eller anden udstrækning, da ihvertfald 2 af dem sidder med magt og gerne bruger den.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar