Læsetid: 3 min.

Moderne Tiders ugerevy: Trylleri ved lejrbålet

Det var lidt af et tryllenummer, præsident Trump præsterede, da han fik skabt behov for at indsætte 4.000 soldater ved grænsen til Mexico.

Det var lidt af et tryllenummer, præsident Trump præsterede, da han fik skabt behov for at indsætte 4.000 soldater ved grænsen til Mexico.

Loren Eliot

7. april 2018

Det har været en uge i trylleriets tegn. Og det er måske passende: Jesus var den største illusionist i verdenshistorien, og påsken hans ultimative nummer: Vi ser ham blive dræbt og lagt i graven, men da vi skubber stenen til side, er han borte. Vi har ledt efter ham lige siden.

Hvad er hemmeligheden ved en god tryllekunst? Distraktion, distraktion, distraktion.

Dén kunst gav præsident Donald Trump en opvisning i, da han med venstre hånd fremtryllede et akut behov for at indsætte 4.000 amerikanske soldater ved grænsen til Mexico, mens han forsøgte at lirke højrehånden ud af den hvepserede, der går under kunstnernavnet Stormy Daniels. Det er ca. 1,3 soldat per kilometer grænsestrækning, der skal give en illusion om sikkerhed for en fiktiv krisesituation, der på sigt skal skabe opbakning om en ægte mur.

Mere lokalt måtte vi indse, at Radio24syv nok alligevel ikke skal flyttes uden for Københavns bygrænse, som Dansk Folkeparti før påske havde krævet med vanlig sans for dramatik. Til gengæld skal de skære en tredjedel. Altså en klassisk bait’n switch-manøvre, der tillige får DR’s besparelse på 20 procent til at virke som en nådegave i sammenligning. Kulturministeren kan nemlig også trylle.

På et pressemøde torsdag tryllede hun således under sin præsentation af regeringens nye gentænkningsudspil – der går ud på, at de statsstøttede medier skal tænke sig til flere penge – fyrtårnet DR om til et lejrbål, inden hun i næste åndedrag fastslog, at det ikke er ligegyldigt, hvilket lejrbål vi samles om – uden dog at komme ind på, hvilket lejrbål, der i så fald er det rigtige, hvor det skal tændes, og hvad der skal holde ilden ved lige.

Knap så glat gik det for en anden stor illusionist, Socialdemokratiets Mette Frederiksen, der blev taget i at trylle sin barndoms murermestervilla om til et socialt belastet boligbyggeri i forbindelse med annonceringen af hendes nye valgkreds, Aalborg Øst, måske inspireret af sin forgænger, kosmopolitten Helle Thorning-Schmidt, der tryllede sig om til en vestegnspige, hver gang der var valg.

Også hos PET er man blevet afsløret i et illusionstrick, man i en årrække har opført med borgeres personfølsomme data, der tilsyneladende kunne være både slettede og ikkeslettede på én og samme tid. Tricket viste sig at være simpelt: Man tilføjer bare ’logisk’ foran ’sletning’, og så kan data genopstå efter behov. Det afføder jo spørgsmålet, om også Jesu store tryllenummer kan forklares med en logisk korsfæstelse.

I tider som disse, hvor sandt er falsk og løgn er logisk, kan man spørge til berettigelsen af en officiel lyvedag som 1. april. I nærværende dagblad havde vi i år ingen aprilsnar. Ikke af ideologiske eller presseetiske årsager, men fordi avisen ikke udkom 1. april, der i år faldt på en søndag. Som altid findes der en kedelig forklaring på de fleste mysterier.

Heldigvis var der andre lejrbål at varme sig ved. For eksempel kunne videnskab.dk berette, at Eske og Rane Willerslev er én og samme person. En ganske usmagelig aprilsnar var historien om, at regeringen vil give gratis smøger og bajere til landets hjemløse. Den viste sig så at være sand.

En aprilsnar var det ej heller, at komikeren Mick Øgendahl skal have sit eget litteraturprogram på DR1. DR håber, at programmet kan »inspirere flere danskere til at åbne bøgerne«. Kritikere af ideen har foreslået, at man forsøgsvis satte en eller anden, der rent faktisk ved noget om litteratur til at være vært på et litteraturprogram, men som kritikere af kritikerne har påpeget, så er det jo allerede prøvet med Flemming Møldrup – uden større succes. Øgendahl ved man i det mindste, hvor man har. Der er ingen illusioner at bryde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Christian Mondrup, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu