I retten: »Jeg havde drukket i to dage. Jeg var både fuld og havde tømmermænd«

I retssal 7 i Københavns Byret er en midaldrende mand tiltalt for at have stjålet øl, trukket en kniv og truet en DSB-ansat på Københavns Hovedbanegård
K er tiltalt for fem forhold. Herunder to tilfælde af trusler – det ene med kniv

K er tiltalt for fem forhold. Herunder to tilfælde af trusler – det ene med kniv

Mia Mottelson

Moderne Tider
28. april 2018

K træder ind ad døren til retssal 7 og går direkte over til vidneskranken midt i rummet. Han er spinkel, og kinderne er sunket ind, så hans kindben træder tydeligt frem. Øjnene er store og håret grånende. Han nikker venligt til forsvarer og anklager.

I løbet af de seneste ti år har K fået 14 domme, blandt andet for tyveri, besiddelse af våben, trusler og vold. Nu sidder han på anklagebænken igen. Denne gang er han tiltalt for at have stjålet to masterbrew til en værdi af 48 kroner i 7-Eleven på Københavns Hovedbanegård for derefter at gå til Brugsen og stjæle to elefantøl til samlet 30 kroner.

I forbindelse med øltyverierne kom han i karambolage med en medarbejder fra Brugsen og en DSB-ansat, som han ifølge anklageren truede, idet han blandt andet sagde:

»Hvis jeg møder dig på gaden alene, så flækker jeg dig.«

K er også anklaget for omkring to måneder senere at have trukket en kniv, som han rettede mod en vagt på hovedbanegården.

Forsvareren mener ikke, at det kan bevises, at tiltalte truede DSB-inspektøren.

Forsvareren mener ikke, at det kan bevises, at tiltalte truede DSB-inspektøren.

Mia Mottelson
K’s forsvarer, Jens Bruhn-Petersen, rejser sig op i salen og siger, at forhold 1, 2, 4 og 5 erkendes. Forhold 3 nægtes. K mener ikke, at han kunne finde på at bruge et ordvalg som »jeg flækker dig«.

Et tåget minde

Anklageren beder K om at fortælle, hvad han kan huske fra den dag, hvor han gik ind i 7-Eleven og tog øllene.

»Lige den kan jeg ikke huske. Jeg tror, jeg havde fået en lille hjernerystelse,« siger K.

»Fortæl, hvad du så kan huske,« bryder dommeren ind.

K fortæller, at han en times tid senere gik ind i Brugsen og tog to øl ud af køleskabet. Det var ikke meningen, at han ville stjæle dem, forsikrer han.

»Men jeg kommer til at tage dem under min jakke. Og så tager en vagt hårdt fat i mig,« siger han.

Dommeren beder K om at prøve at huske, hvad der skete, da han var i 7-Eleven. Nu kan han godt »lidt huske«, at der var noget med en DSB-ansat, som lagde ham ned på gulvet, indtil politiet kom. Men han mindes ikke at have stjålet nogle øl, siger han igen.

Dommeren spørger, om han havde drukket.

»Ja, jeg havde drukket i to dage. Jeg var både fuld og havde tømmermænd,« siger K.

Kniven trækkes

Episoden to måneder senere husker K til gengæld »tydeligt«, siger han. Han fortæller, at han kom fra Istedgade og ville tage toget tilbage til Lolland med sin hund. Han kom gående ind på hovedbanen med en cigaret i hånden og sin hund, der ikke var i snor. En vagt råbte, at han skulle slukke smøgen og binde hunden op. Det ville K ikke. Han blev skræmt af vagten, siger han, og trak en kniv.

»Jeg får min pension på grund af min angst,« forklarer K.

Dommeren bryder ind.

»Du er blevet angst og trækker altså kniven?« spørger hun.

»Den er bare lige foran mig ind til kroppen. Vagten ser helt vild ud i øjnene, og jeg smider kniven, og så tager han fat i mig ovre ved pølsevognen. Han knækker mig fuldstændigt. Jeg måtte sidde op og sove i to uger,« siger K.

Anklageren lægger vægt på tiltaltes tidligere domme for ulovlig våbenbesiddelse, trusler og vold.

Anklageren lægger vægt på tiltaltes tidligere domme for ulovlig våbenbesiddelse, trusler og vold.

Mia Mottelson
Anklageren spørger K, om han var bevidst om, at kniven var ulovlig.

»Ja, men jeg havde heller ikke tænkt mig at beholde den. Jeg skulle til at smide den ud. Jeg er ikke voldsmand, det var rent selvforsvar,« siger K.

Hverdag med tyveri og trusler

Det første vidne, der træder ind i retssal 7, er ansat i 7-Eleven og var på arbejde den dag, K tog de to masterbrew. Han lagde ifølge overvågningskameraet K ned. Men vidnet kan ikke huske noget fra den dag.

»Det kan ikke være rigtigt, at man skal kunne huske noget, der skete for et halvt år siden,« siger han og fortæller, at der er rigtig mange tyverier på hans arbejde.

»Men det er vel ikke tit, at du ruller rundt med kunderne på gulvet,« spørger forsvareren.

Vidnet nikker: »Jo, det sker tit.«

Anklager og forsvarer bliver enige om, at de ikke kommer videre med vidnet, så det næste vidne bliver indkaldt. DSB-inspektøren kommer ind. Han er kraftig af bygning og har rødt hår, der er klippet i en hanekam. Han fortæller, at han oplever mange ubehagelige episoder, når han er på arbejde på hovedbanen. Men han kan tydeligt huske episoden med K.

»Han truede mig med tæsk og sagde, at han kendte gadens folk og vidste, hvor jeg arbejdede,« siger han og fortæller, at han blev bange og opfattede det som en ægte trussel.

»Jeg er blevet truet med knive og kanyler flere gange før, og jeg har fået folk efter mig. Jeg har investeret i en skudsikker vest, som jeg kan have på, når jeg er på arbejde,« siger vidnet.

En DSB-inspektør forklarer i vidneskranken, at han ofte bliver truet med knive og kanyler.

En DSB-inspektør forklarer i vidneskranken, at han ofte bliver truet med knive og kanyler.

Imens kigger K ned mellem sine ben og nikker med nedadvendte mundvige.

Da alle vidner er afhørt, argumenterer anklageren for, at K bør idømmes tre måneders ubetinget fængsel. Blandt andet fordi K er dømt for ulovlig våbenbesiddelse, trusler og vold før.

Forsvarer Jens Bruhn-Petersen mener ikke, at det kan bevises, at K truede DSB-inspektøren, og siger, at K kun bør få to måneders betinget fængsel og en behandlingsdom for alkoholmisbrug. 

Han idømmes tre måneders ubetinget fængsel.

Inden dommeren når at sige, at K kan anke dommen, siger han selv: »Jeg tager 14 dages betænkningstid,« hvorefter han skynder sig ud af døren.

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her