Interview
Læsetid: 4 min.

Sigmund fra Sørvad fik mangfoldigheden ud i tv-stuerne

»Vi bevæger os heldigvis ind i en tid, hvor der er mere accept af mangfoldighed, og jeg er taknemmelig for, at vi har sat vores præg på X Factor og været med til at gøre folk ude i stuerne mere oplyste og inspireret dem omkring equality og acceptance,« siger Sigmund Trondheim, deltager i den sidste sæson af programmet på DR
Moderne Tider
7. april 2018
Danmark er et fantastisk land. Det glemmer man måske lidt, når det er koldt og tåget, men vi er virkelig et privilegeret land.

Danmark er et fantastisk land. Det glemmer man måske lidt, når det er koldt og tåget, men vi er virkelig et privilegeret land.

Henrik Dam Nielsen

Hvorfor meldte du dig til X Factor?

»Jeg har altid elsket og brændt for at performe, synge og danse, og så tænkte jeg: ’There’s got to be more to life than school.’ Der skulle ske et eller andet. Og da det var sidste sæson, tænkte jeg, at NU skulle jeg tage chancen. Jeg håbede, at der ville åbne sig en masse fede døre og tilbud, uanset hvor langt jeg kom.«

Hvad har du fået ud af det?

»Så mange fantastiske ting: Jeg har fået en kontrakt med Sony og har også fået tv-tilbud fra både TV3 og DR3 om spændende programmer og serier. Det er så megafedt og noget, jeg har drømt om hele mit liv. Og så er der Sanne og hele hendes team, der hjælper mig, og alle de mennesker, hun har introduceret mig til, som hun synes, jeg skal arbejde sammen med. Hun har været sindssygt fantastisk til at hjælpe mig med alt muligt inden for showbiz. Så jeg er begyndt på et helt nyt kapitel af mit liv.«

Hvilke reaktioner har du fået der, hvor du kommer fra?

»Jeg har nærmest kun fået positive reaktioner – også fra mine forældres hjemby Sørvad. Alle har været fyldt med kærlighed og støtte. Det har været overvældende, hvordan Danmark har taget imod mig og mine forældre. Jeg turde slet ikke drømme om, at min deltagelse i X Factor ville blive en fejring af den måde, mine forældre og jeg har det med hinanden på.«

Hvordan har I det med hinanden?

»Jeg er jo homoseksuel, og for os er det naturligt, at de elsker mig og støtter mig, men mange har været svært fascineret af især min far og har bemærket, hvor vigtigt og fantastisk det har været at se den måde, de bakker op om mig på. Vi bevæger os heldigvis ind i en tid, hvor der er mere accept af mangfoldighed, og jeg er taknemmelig for, at vi har sat vores præg på X Factor og været med til at gøre folk ude i stuerne mere oplyste og inspireret dem omkring equality og acceptance.«

Du har i showet talt for mangfoldighed. Har du haft en politisk dagsorden i X Factor?

»Ja, det vil jeg helt klart sige. Ikke sådan at det var det eneste og største mål. Men Sanne har virkelig været så god til at guide mig, for eksempel i forhold til at tage noget ældre musik og gøre det nyt og lækkert. Der er ingen tvivl om, at jeg nok har været mest populær blandt de unge seere, men vi har haft mange samtaler om, hvad vi skulle gøre for at ramme hr. og fru Danmark.«

Hvilken dansk mand er et forbillede for dig?

»Jeg synes jo, Ole Henriksen er fuldstændig fantastisk. Han kom også fra en lille vestjysk by og havde en strid og hård barndom, men rejste til USA og fik kæmpe succes. Og jeg vil jo også selv gerne derover og skabe en karriere. Hans historie er så smuk og livsbekræftende, og da jeg hørte om ham, da jeg var dreng, fik jeg kuldegysninger. Også fordi han er så positiv og glad. Min ungdom og mine teenageår har været rigtig svære. Jeg har haft nogle tunge og deprimerende år med produktionsskole og kontanthjælp i Herning, hvor jeg ikke vidste, hvad jeg ville i mit liv. Men nu har jeg vendt det og har besluttet mig mentalt for, at jeg kun vil være positiv og se fremad resten af mit liv. Det er virkelig noget, Ole Henriksen gør. På den måde er han et kæmpe idol for mig.«

Hvad er det bedste ved Danmark?

»Danmark er et fantastisk land. Det glemmer man måske lidt, når det er koldt og tåget, men vi er virkelig et privilegeret land i forhold til nærmest alle andre. Ikke sådan at alle har det nemt, men i forhold til eksempelvis Kina, Rusland og Mellemøsten, er det ekstremt nemt at bo i Danmark, også hvis du har en diagnose, en anden hudfarve eller er homoseksuel. Der er plads til alle.«

Hvad giver dig håb?

»Når jeg ser andre, der følger deres drømme, som lytter til sig selv og ikke altid pleaser andre. Du får succes, når du fortæller ærligt, hvem du er, og hvad du er. Og så giver det mig håb, når folk kæmper for menneskerettigheder og equality

Hvad har du i din taske?

»Et gavekort fra Sanne til Zara, en masse nøgler, min pung, mit pas, mit ungdomskort og nogle panodiler. Og en oplader, lidt makeup, en læbepomade og noget tyggegummi.«

Hvornår mærkede du, at du blev voksen?

»Nogle gange føler jeg mig slet ikke voksen. Men jeg kan da mærke, at jeg er blevet ældre. Og da jeg blev 22 og flyttede fra Herning til Aarhus, var det i hvert fald et helt nyt kapitel i mit liv.«

Hvis du skulle leve i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Jeg elsker at se film fra 1950’erne og 60’erne. Der er noget særligt over den tid. Men hvis jeg faktisk levede dengang, er jeg ikke sikker på, at det ville være særlig rart at være mig. Så svaret må være: I nuet. Jeg synes faktisk, at verden aldrig har været bedre, og jeg har aldrig haft det bedre.«

Hvilken sang burde alle høre?

»Uha, det er svært. Jeg synes, det var noget helt særligt, da Ariana Grande for nylig til demonstrationen March for our lives i Washington sang »Be Alright«. Følelsen omkring det, hendes stemme og ordene: »The hard times are golden. They all lead to better days

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ser ikke x-factor, men så Sigmund i "Aftenshowet" -
og jeg er nødt til at bekende : affekterede bøsser som Sigmund finder jeg næsten ulidelige at se og høre på. Og de signalerer desværre et fordomsforstærkende billede af bøsser, som alle andre bøsser helt ufortjent er oppe imod. Jeg får lidt den tanke, at hvis Sigmund havde været en affekteret blondine/skuespiller/rockstjerne, så havde han mødt negative reaktioner.

Anders Sørensen

@Herdis Weins, så man bør være bøsse på en helt bestemt måde, for ellers gør man de andre bøsser, der er lidt mere normale og dermed udholdelige, en bjørnetjeneste?

Anders Sørensen -
man kan naturligvis kunne være bøsse på sin helt egen måde, ligesom man kun kan være heteroseksuel på sin helt egen måde.
Men han forstærker desværre nogle menneskers fordomme om bøsser, hvilket er synd.