Læsetid: 13 min.

Biiip! Biiip! Lyden af ædelmetal hjælper os med at sikre kulturarven

Interessen for amatørarkæologi med metaldetektor er eksploderet de seneste år. Nogle er drevet af guldfeber, men Freddy Arntsen og John Brill Engkebølle går med detektor for at sikre vores kulturarv, inden den forgår. Vi kan ikke forstå os selv, hvis vi ikke ved, hvad vi er bygget af, mener de. Men de har travlt, for fortidslevnene er truet af moderne landbrug
Freddy Arntsen (th.) og John Brill Engkebølle (tv.) har henholdsvis 35 og fem års erfaring med metaldetektor. I dag går de med detektorerne på en mark et hemmeligt sted på Lolland, hvor der engang lå en borg, og hvor det nu vælter op af jorden med danefæ.

Freddy Arntsen (th.) og John Brill Engkebølle (tv.) har henholdsvis 35 og fem års erfaring med metaldetektor. I dag går de med detektorerne på en mark et hemmeligt sted på Lolland, hvor der engang lå en borg, og hvor det nu vælter op af jorden med danefæ.

Anders Rye Skjoldjensen

26. maj 2018

Lolland er et forhistorisk skatkammer. Her gemmer mulden på romerske møntskatte, amuletter fra vikingetiden, bronzealderøkser og guldmønter fra middelalderen.

På en lollandsk mark står 52-årige Freddy Arntsen og 40-årige John Brill Engkebølle med hver deres metaldetektor. Her lå engang en borg, og mulden er i dag et tagselvbord af kulturarv. Men adressen er hemmelig. Ellers ville det vrimle med night hawks, der skjult af nattemørket graver de mange fortidsfund op.

Freddy Arntsen og John Brill Engkebølle er klædt ens med sort bælte og vest med masser af små og store lommer til batterier til detektorerne, poser til fundene og vand til forårsvarmen. På hovedet bærer de kasketter med detektormærkernes logo. ’Deus’ står der på Freddy Arntsens. Det latinske ord for gud. I hånden holder de metaldetektorerne, som med et krykkehåndtag støtter stabilt på underarmen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu