Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvor længe kan jeg undslå mig ansvar i andelsforeningen?

Mand, Nørrebro
Moderne Tider
5. maj 2018

Jeg bor i en lille andelsforening, og inden længe er der generalforsamling, hvor der skal vælges en masse nye ind i bestyrelsen. En stor del af beboerne har gennem tiden taget både én og to perioder i bestyrelsen – også folk, der er flyttet ind, efter jeg kom til for fire år siden.

Jeg føler, at det er ved at være min tur til at løfte en del af ansvaret for det fællesskab, jeg selv har nydt godt af i årevis, men jeg har virkelig ikke lyst. Jeg har travlt på mit arbejde og skal være far lige om lidt, så jeg vil helst sidde over igen. Kan jeg lurepasse endnu en gang?

Svar I: 

Du spørger lige den rette. Fra jeg var 20 år, til jeg i 1996 opnåede asyl her på Information, var jeg medlem af alle de bestyrelser, råd og nævn, jeg kom i nærheden af. Morgen, middag og aften. I indland og udland.

Sådan noget kan man ganske enkelt miste forstanden af. Eller i hvert fald komme til at se bort fra, at der også er et liv, der skal leves. Hvis du er en ung familiefar, der har travlt på dit arbejde, skal du prioritere din tid meget omhyggeligt. Hvis ikke du synes, at du her og nu magter at påtage dig den byrde, som en bestyrelsespost vitterligt er, skal du sige, at du er for optaget.

Man kan aldrig på forhånd vide, hvor belastende et bestyrelseshverv bliver. Der kan udbryde alle mulige konflikter, som gør, at opgaven svulmer op. Og at man enten svigter sin pligt til at løse den eller forsømmer andre påtrængende gøremål.

Vent med at sidde i bestyrelser, til du bliver en gammel og overflødig mand.

— David Rehling

Svar II:

Jeg er selv for nylig blevet indehaver af en andelslejlighed. Og lad mig være ærlig. Jeg købte den ikke på grund af den smukke andelstanke, men fordi jeg ikke havde råd til en ejerlejlighed. Forleden var jeg til generalforsamling, og jeg kan godt forstå, du har dine betænkeligheder ved at træde ind i bestyrelsen. Det kan være både langtrukne og besværlige emner, der skal vendes – lige fra tomme øldåser i gården til en millionrenovering af bygningen.

Det kan godt være, du har travlt og mest af alt har lyst til at sidde over. Men det har de fleste andre sikkert også. Og når du nu engang har købt dig ind i en forening, hvor ideen er at være fælles om en bygning, som indeholder en masse menneskers hjem – også dit eget – burde du måske tage kampen op. Det er alt for let at se passivt til, mens de andre må løfte det ansvar, du selv har valgt at tage på dig, da du købte dig ind i foreningen.

Så nej, du kan ikke sidde over endnu en gang, mens dine naboer fortsætter med at trække læsset.

— Merle Baeré

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Gode argumenter på begge sider :-)