Analyse
Læsetid: 6 min.

Den endelige anerkendelse

Den forgangne uge bød på den ultimative danske anerkendelse af Wozniacki-familiens livsværk. Spørgsmålet er dog, om vi overhovedet har set det bedste fra Caroline Wozniacki endnu
Caroline Wozniacki var tydligt overrumplet over hyldesten i Parken, men virkede til gengæld selvsikker og på hjemmebane, da hun efterfølgende besejrede Venus Williams med cifrene 6-4, 6-3.

Caroline Wozniacki var tydligt overrumplet over hyldesten i Parken, men virkede til gengæld selvsikker og på hjemmebane, da hun efterfølgende besejrede Venus Williams med cifrene 6-4, 6-3.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
5. maj 2018

Det er de færreste danskere, der i de seneste 10 år har genereret lige så mange overskrifter som Caroline Wozniacki. Både nationalt og internationalt og på godt og ondt. Om de store triumfer, om udfordrende billeder i anerkendte modemagasiner, men også om sportslige nedture og far Piotrs no-nonsens træningsfilosofi.

Caroline Wozniacki er dansk, men på mange måder også udansk. Ikke kun på grund af det østeuropæiske blod fra hendes polskfødte forældre, men i lige så høj grad på grund af hendes ukuelige jernvilje, en kompromisløs tilgang til at konkurrere og en benhård tennisopdragelse formet af hendes far, Piotr Wozniacki. Det har ikke så få gange medført kritik af den tidligere polske fodboldspiller.

Derfor var familien Wozniackis danske visit i den forløbne uge en helt særlig begivenhed. Den mest omtalte anledning var mandagens showkamp i Telia Parken mellem Caroline Wozniacki og den tidligere amerikanske verdensetter Venus Williams, men de bare 60 minutters tennis var kun en bid af en stor og fyldig hyldest, som allerede blev serveret tidligere samme dag med pandekager på Københavns Rådhus. Som det jo er tradition, når danske idrætsudøvere leverer historiske præstationer.

I stedet var det hyldesten, der var det centrale tema i Wozniackis efterhånden sjældne besøg i kongeriget. Det var en hyldest og en anerkendelse af en indædt og i sidste ende succesfuld jagt på den Grand Slam-titel, som Caroline Wozniacki indtil for tre måneder siden forgæves havde jagtet i godt et årti. Lige indtil hun endelig kunne bryde ud i ekstatisk jubel under den australske himmel. Det var lettelse og eufori i sin reneste form.

Med finalesejren i Australian Open lukkede Caroline Wozniacki endegyldigt munden på de kritikere, der så ofte har udelukket hende fra det fineste selskab i tennisverdenen. Der har været kritik både fra udlandet og fra Danmark, hvor profetierne om en kuldseglet karriere for et par år siden fik massiv medvind af et skadesplaget fald fra verdensranglisten.

Benovet af hyldest

Den kritik er nu endegyldigt servet med topspin ud af banen og afløst af en endegyldig anerkendelse af 27-årige Caroline Wozniacki og hendes lange, opslidende vej mod toppen. Det skete – kan man hævde – allerede med sejren i Australien, men i denne uge blev det slået fast med et hårdtslående smash på dansk jord. Og det gjorde indtryk på hovedpersonen.

Da blandt andre landsholdsangriberen Nicklas Bendtner, musiklegenden og tennisentusiasten Bent Fabricius-Bjerre og Wozniackis tidligere træner Michael Mortensen overraskede tennisdronningen med en hyldest på banen foran 12.500 fremmødte i Parken, satte det sig dybt.

»Det betyder rigtig meget. Jeg bliver faktisk lidt nervøs af at stå her,« lød det fra en tydeligt overrumplet Caroline Wozniacki, der ellers har prøvet lidt af hvert på verdens største arenaer. Hun virkede mere selvsikker og på hjemmebane, da hun efterfølgende tog ketsjeren i hånden og besejrede Venus Williams med cifrene 6-4, 6-3.

Da Information mødte Caroline Wozniacki på pressemødet før kampen, var det også udsigten til danskernes store hyldest, der fyldte meget. Det lagde hun ikke skjul på mellem venskabelige grin og jokes med sin 10 år ældre veninde Venus Williams. En kvinde, hun i øvrigt mødte for første gang under en opvisningskamp i 2002. Det var også i Parken.

»Det er rigtig stort og betyder meget for mig med den anerkendelse. Det betyder meget, at jeg også får den opbakning fra Danmark. Det er noget, jeg er meget stolt af,« fortalte den danske tennisdarling og fremviste det velkendte smil.

Blå bog: Caroline Wozniacki

  • Født den 11. juli 1990. Højde: 177 centimeter.
  • Professionel siden 18. juli 2005.
  • For tiden nummer to på verdensranglisten. Bedste placering på listen var en førsteplads.
  • WTA titler: 28.
  • Grand Slam titler: 1 (Australian Open 2018)

Blåstempling af Piotr

Samme smil fandt hun frem, da hun mandag middag mødte op på Københavns Rådhus til endnu et bad i fotografernes blitzlys. Her måtte hun dog undervejs træde et skridt til siden for også at give plads til sin far.

I forbindelse med fejringen af Caroline Wozniackis Grand Slam-titel fik også Piotr Wozniacki sin anerkendelse for det arbejde, der har fostret en ukuelig dansk vinder. Først blev den gråsprængte og autodidakte patriark hædret med titlen som Årets Træner 2017 og siden med High Performance Prisen 2018 for at have gjort et særligt stykke arbejde for at udvikle et potentiale. Det var med andre ord en uforbeholden blåstempling af den tennisopdragelse og træning, som undervejs i Caroline Wozniackis tennisfærd har genereret stormfloder af kritik af hendes far.

Direktøren for High Performance Institute, Allan Levann, udlagde teksten meget rammende:

»Kære Piotr. Siden jeg fik ideen til prisen, og det er længe siden, har du været mit førstevalg. Danmark er nemlig ikke så gode til at fejre mennesker bag de store præstationer, og du har som ingen anden stået bag en stor præstation. Tak for det,« sagde han og henvendte sig til både far og datter:

»Der har også igennem hele den her periode været kritiske kommentarer fra såkaldte tenniseksperter, som mente, at I ikke var det perfekte match. I er det perfekte match,« konkluderede Allan Levann, mens Caroline Wozniacki storsmilede til sin far.

Sådan har det bestemt ikke altid været. De store smil mellem far og datter. Der har været stivnede blikke, højlydte skænderier på banen og et hav af forskellige trænere, der i tide og utide har afløst Piotr Wozniacki. Men hver gang, kriserne har været dybest, har far/datter-konstellationen sammen fundet en vej tilbage til tennistoppen.

Grand Slam-triumfen i Australien var ikke blot Caroline Wozniackis store personlige triumf. Det var fuldendelsen af et familiemæssigt livsværk. Med storebror Patrik Wozniacki og mor Anna Wozniacki som vigtige støtter, der også var en del af hyldestseancen i Magistratsalen på rådhuset i den forgangne uge. Ligesom Caroline Wozniackis amerikanske forlovede, David Lee.

Om få uger venter så den næste Grand Slam. Den første af slagsen, hvor Caroline Wozniacki går ind til turneringen uden en konstant mediemæssig påmindelse om, at det er den eneste titel, der mangler i samlingen. Endelig kan hun spille uden et enormt pres, lader hun forstå.

Adspurgt af Information, om det så kan svække hendes indædte drive, er svaret et klart nej:

»Hvis ilden var væk, ville jeg ikke fortsætte med at spille. Så længe jeg har ilden, og så længe jeg synes det er sjovt, og jeg stadig er konkurrencedygtig, så bliver jeg ved. Jeg er stadig lige så motiveret, som jeg var før, men det er bare en rarere følelse at gå ind til en Grand Slam, hvor man ikke skal få spørgsmålene om, at man aldrig har vundet en Grand Slam,« sagde Caroline Wozniacki under pressemødet på Hotel Marriot tidligere på ugen.

Flere triumfer forude

På den korte bane venter grusturneringen Madrid Open i den kommende uge, inden Rom lægger grus til de sidste forberedelser før French Open. Og selv om Roland Garros-anlægget i Paris aldrig har været god ved Caroline Wozniacki, så er ambitionerne som altid tårnhøje.

»Jeg er spændt på udfordringen, og jeg tror bestemt, jeg kan gå hele vejen. Det bliver ikke nemt, men jeg tror på mig selv. Jeg spiller godt, og når jeg spiller mit bedste tennis, er jeg meget svær at slå,« sagde hun til nyhedsbureauet AFP tidligere på måneden.

Det er sådan, vi kender Caroline Wozniacki. En evigt ukuelig optimist, der allerede som 12-pige fortalte hele verden, at hun ville være verdens bedste tennisspiller.

Det blev hun, og fortællingen om den store fighter er slet ikke slut. Tidligere års udmeldinger om et nært forestående karrierestop er pakket væk, og som hendes tidligere træner Michael Mortensen har udtalt, kan der meget vel være flere store Grand Slam-titler på vej. Balancen mellem privatlivet, træningsdoseringen og kvaliteten på banen har vel aldrig været bedre, og det kan være en gylden cocktail, der baner vej til flere rådhuspandekager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her