Information sendte en journalist til folkeskolens afgangsprøve – du gætter aldrig, hvilken karakter han fik

Opgaven
Gennem tiden har mennesker kæmpet for ændringer af livsvilkår. Fx kampen for borgerrettigheder rundt om i verden, frihedskampen under 2. Verdenskrig og kampen for dyrevelfærd. I dag påstås det, at unge udelukkende kæmper for likes og materielle goder.
Skriv et essay med titlen ’Noget at kæmpe for?’.
Som forberedelse til dit essay skal du søge informationer om personer eller grupper, der kæmper for noget, som du finder vigtigt. I dit essay skal du blandt andet:
- beskrive et eksempel på en person eller gruppe, der kæmper for noget, og begrunde, hvorfor du finder det vigtigt
- reflektere over, hvad det kan betyde for dig at have noget at kæmpe for
- overveje forskellen på at kæmpe alene og kæmpe sammen med andre.
Svaret
Lad mig starte med en lille historie: I december 1914 stævnede den britiske polarforsker og flådeofficer Ernest Henry Shackleton ud fra England på sin tredje ekspedition for at nå Sydpolen – med 28 mand og 70 hunde på skibet Endurance. Men alt gik galt.
Mest læste
Information.dk
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Dansklærer Else Marie Hansen :
"Schalkeltonhistorien er for lang (der trædes vande) i forhold til den efterfølgende refleksion, som er langt mere interessant, men ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet. Fire afsnit starter med »Nå, men...« (med varierende tegnsætning). Her betyder »Nå, men...« vel nærmest: »jeg må se at komme videre med det her projekt«.
Sproget er for det meste sikkert og ordforrådet find, men der er formelle fejl i stavning og tegnsætning, som burde have været rettet."
Hæ, Else Marie Hansen burde måske selv have rettet sine egne stavefejl.. Hun har mindst to.
Iøvrigt en meget overfladisk analyse af stilen.
Karakter 04
Ret morsomt med en censor,der laver stavefejl
Jeg kan ikke vurdere stavefejl efter nettet. Jeg har indtil nettet været en ok staver, men især sammensatte ord bliver bedømt forkerte.
Endnu værre er decideret forkerte endelser, som især journalister på politiken bruger.
Ofte skurrer det i mine øjne på også i det mundtlige sprog som journalister bruger.
Hvorfor især her? Jo fordi de lønnes og ikke laver andet. Men , måske er det ligegyldigt.
Der er sikkert en masse fejl her. Ret mig venligst.
Der er ikke noget at kempe for. De fortællinger mennesker har skabt er aldrig præcise, virkeligheden er forskellig. Fra Platon påstand at der skal filosoffer til at styre verden eller for andre skal der mere videnskab og mindre følelse til at tænke så kunne man nå målet. Arthur Rimbaud sagde noget rammende: "changer la vie", forandre livet. Så de hele skal blive til noget andet, som man ikke kender. Måske Darwin skal være med sammen med Marx for at finde noget at kempe for. Citatet fra Rimbaud var det slogan mai 68 brugte som noget at kempe for i Frankrig. Alle mennesker er i "sappedas", de hjælper ikke at se sig bedre når samtidigt nyder at opleve "Irak krig". det er pervers.
Det skal være "suppedas" selvfølgeligt.
Vi har forladt selvstændighed som en parameter desværre. Det er en meget selvstændig opgave, det burde tilgodeses, efter den gamle skala ville en sådan besvarelse ligge i det selvstændige område dvs 10-13.
Nu fokuseres der især på fejl, vi starter ved 12 og tæller ned for sprog og stavefejl. Det er idiotisk, det er det, der medvirker til alle 12 tallerne. Den rigtige opgave i modsætning til det selvstændige og innovative. Så karakteren er formodentlig rigtig, men karakterskalaen er forkert. Den dur især til naturvidenskab, hvor man i højere grad regner i rigtigt ikke rigtigt. Jeg ville i min tid have givet den 10. Der kan man bare se.
Helt rigtigt hvad Josephine Kaldan skriver, indholdet er vigtigere end formen. Heldigvis er ikke alle lige følsomme overfor stave- og grammatikfejl. Som videnskaben siger:
Folk der irriteres over stavefejl er indebrændte egoister.
http://illvid.dk/mennesket/psykologi/folk-der-irriteres-over-stavefejl-e...
Form skal følge indhold, det er den måde, et godt essay komponeres på. Derfor hedder det stil: den skal afspejle graden af refleksion over sproglig kunnen for at kunne udtrykke sig og gøre klart rede for sine tanker om et indviklet spørgsmål på et avanceret niveau. Igennem sprogbeherskelse træder individet frem i frihed.
nu ligger der en modsætning i at gøre klart rede for sine tanker, og så gøre det på et avanceret niveau, især når man stræber efter at virke vældig klog, så kan det let gå hen og blive noget velformuleret sludder, men det ser da ud af noget, så dem som ikke forstår er jo sikkert dumme.
jeg har altid følt at "stil" bliver en slags facade når man stræber efter den, og da ærlighed er en vigtig kvalitet er jeg ligeglad med "stil".
i øvrigt har jeg altid hadet at skrive stil ;o)
Så vidt jeg kan se er dette ikke et essay, det er en slags klumme, hvor journalisten tager udgangspunkt i en konkret situation for at sige specielt og konkret om noget, som er oppe i tiden. Jeg er enig med censor i, at Shackleton-historien er for lang ift. den reflektion, der kommer. efter historien om Shackleton. Og så burde en uddannet journalist være trænet i at lade være med at skrive Nå, men.... Derudover mangler der både en overskrift og en indledning; og nej, historien om Shackelton fungerer ikke som indledning. til, hvad det vil sige at kæmpe....i dag...
Jeg vil meget gerne her problematisere det forhold, at eleverne i folkeskolen i dag skal skrive
journalistiske genrer som klummer, essays mm. til folkeskolens afgangsprøve! Hvor er analysen og fortolkningen af digte, af roman-uddrag, af noveller, af billeder blevet af! Alt sammen noget, som de skal kunne - sådan da - hvis de skal kunne fungere på et gymnasium, og det ligemeget om vi taler undervisning i dansk, engelsk eller tysk mm.
Nej, der er ingen modsætning imellem på et avanceret niveau at gøre rede for sine tanker - det er faktisk kun muligt at gøre klart rede for sine tanker, hvis det er på avanceret niveau, ellers mudrer det til i forforståelser og halvkvædede viser og tro på, at andre ser verden, som man selv gør det.
Steffen Gliese
Der mangler og sætningen?
Helt rigtigt, Karten Aaen.
Ja, sør'me så, Michael Pedersen. Lev med det!
Well, eksamensopgaven er fyldt med elementære retskrivningsfejl, så det kan aldrig blive til mere end i bedste fald 10. Hvis man dertil lægger den arrogante indstilling til projektet, synes 7 at være en rimelig karakter.
Apropos stave- eller rettere tegnsætningsfejl:
Hvorfor skal journalister altid sætte komma efter "som"? Er det indbygget i tekstbehandlingsprogrammet, at det automatisk sætter et komma ind her?
En hård dom vil jeg mene. Den er godt og levende skrevet i min optik. Men jeg blev også lidt irriteret over den manglende korrekturlæsning.
Dette er ikke et essay og heller ikke svar på opgaven, der er stillet.
Det er et stykke sjusket tekst, der stritter i alle retninger. Eneste grund til, at der opnås et 7-tal må være, at størstedelen af ordene trods alt ikke indeholder stave-/slåfejl.
Lars Micher -
folk kan lave alle de stave-og grammatikfejl, de vil, når det drejer sig om indkøbssedler, private noter etc.
MEN - hvis jeg henvender mig til andre - især da hvis det er i "offentligheden" - så pisser det mig personligt af, hvis det er fuld af stave- og grammatikfejl. Det er sjusk, sådan a la at møde uforberedt møde op til et personalemøde. Det er mangel på respekt for modtagerne at forvente, de skal se igennem fejl og selv danne den rigtige tekst.
Men jeg erkender, at jeg er præget af, at jeg i flere år udelukkende talte, læste, hørte og skrev tysk.
Og på tysk betyder grammatik fandme noget. Kasus er ikke noget, man spøger med, fordi det er så betydningsbærende.
Derfor kan man på tysk lave den vidunderlige vits:
"Weil die Frau nach 40-jähriger, inzwischen ziemlich abgekühlter Ehe am Frühstückstisch etwas vermeintlich Gehobenes zu ihrem Mann sagen wollte, begann sie: "Als ich nach dem Aufstehen aus dem Fenster sah, graute DER Morgen." Der Mann blickte nur kurz von seinem Sudoku auf und knurrte zurück: "Nein, als du aus dem Fenster sahst, graute DEM Morgen!"
Jeg kan ikke finde pointen med stilen. Fortælleren hænger fast i historien om en mand, der drager ud for at kæmpe med naturens kræfter, så der ikke er tid og plads til at gøre den relevant og vedkommende for læseren. Redaktionssekretæren vil ikke en gang give den 7.
@Erik Karlsen, jeg forstår ikke helt, hvad du mener med, at journalister altid skal sætte komma efter "som". Det er ikke en gennemgående fejl, jeg er opmærksom på. Og jeg kan ikke lige umiddelbart se, hvordan den skulle opstå. Har du et eksempel?
"... der er ingen modsætning imellem på et avanceret niveau at gøre rede for sine tanker ..."
´der er ingen modsætning mellem et avanceret niveau og at gøre [ klart ]rede for sine tanker´
?
Eva@ Det er den tid dansklærere får til at rette opgaver.
02 til din bedømmelse af andres arbejde, som du ikke har indsigt i
The Happiest Days of Our Lives
http://www.jamescairdsociety.com/endurance/about-the-endurance/
En redningsbåd fra Endurance er udstillet på Dulwich College i syd London.
En interessant historie og jeg kan se sammenhængen men jeg kan umulig være overdommer mht om den skal have 7 eller mere eller mindre.
@ Taina Berg
Du kan umuligt vide noget om, hvad jeg har indsigt i eller ej ;-)
Det er nu ikke så svært, Eva
når Gliese vil virke klog bliver det til noget "velformuleret" sludder, uanset om han vil indrømme det eller ej, men det ser da ud af noget, men på mig virker det mere fortænkt end klart og præcist, avanceret ? hmm.
Denne debattråd indeholder en række ræsonnementer, som til fulde afslører, at der er mange som uafviseligt lider af akut intellektuel dykkersyge.