Læsetid: 8 min.

Information sendte en journalist til folkeskolens afgangsprøve – du gætter aldrig, hvilken karakter han fik

Onsdag var titusindvis af 9. klasseselever over hele landet til folkeskolens afgangsprøve i skriftlig dansk. Hvad bliver de udsat for, og hvad kræver vi af dem? Informations Christian Bennike tog plads på Tove Ditlevsens Skole for at skrive med. Han valgte opgaven ’Noget at kæmpe for?’. Her er resultatet – og karakteren. Pøj pøj
Onsdag var titusindvis af 9. klasseselever over hele landet til folkeskolens afgangsprøve i skriftlig dansk. Hvad bliver de udsat for, og hvad kræver vi af dem? Informations Christian Bennike tog plads på Tove Ditlevsens Skole for at skrive med. Han valgte opgaven ’Noget at kæmpe for?’. Her er resultatet – og karakteren. Pøj pøj

Janus Engel

5. maj 2018

Opgaven

Gennem tiden har mennesker kæmpet for ændringer af livsvilkår. Fx kampen for borgerrettigheder rundt om i verden, frihedskampen under 2. Verdenskrig og kampen for dyrevelfærd. I dag påstås det, at unge udelukkende kæmper for likes og materielle goder.

Skriv et essay med titlen ’Noget at kæmpe for?’.

Som forberedelse til dit essay skal du søge informationer om personer eller grupper, der kæmper for noget, som du finder vigtigt. I dit essay skal du blandt andet:

 • beskrive et eksempel på en person eller gruppe, der kæmper for noget, og begrunde, hvorfor du finder det vigtigt
 • reflektere over, hvad det kan betyde for dig at have noget at kæmpe for
 • overveje forskellen på at kæmpe alene og kæmpe sammen med andre.

  Svaret

  Lad mig starte med en lille historie: I december 1914 stævnede den britiske polarforsker og flådeofficer Ernest Henry Shackleton ud fra England på sin tredje ekspedition for at nå Sydpolen – med 28 mand og 70 hunde på skibet Endurance. Men alt gik galt.

   

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

  Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
  0,-
  Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
  Prøv nu

  Allerede abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Anne Eriksen
  • Ervin Lazar
  • Torsten Jacobsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Aagaard
  Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Eva Schwanenflügel

  Dansklærer Else Marie Hansen :

  "Schalkeltonhistorien er for lang (der trædes vande) i forhold til den efterfølgende refleksion, som er langt mere interessant, men ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet. Fire afsnit starter med »Nå, men...« (med varierende tegnsætning). Her betyder »Nå, men...« vel nærmest: »jeg må se at komme videre med det her projekt«.
  Sproget er for det meste sikkert og ordforrådet find, men der er formelle fejl i stavning og tegnsætning, som burde have været rettet."

  Hæ, Else Marie Hansen burde måske selv have rettet sine egne stavefejl.. Hun har mindst to.

  Iøvrigt en meget overfladisk analyse af stilen.

  Karakter 04

  Christian Skoubye, Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
  henrik poulsen

  Ret morsomt med en censor,der laver stavefejl

  Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Anne Mette Jørgensen

  Jeg kan ikke vurdere stavefejl efter nettet. Jeg har indtil nettet været en ok staver, men især sammensatte ord bliver bedømt forkerte.
  Endnu værre er decideret forkerte endelser, som især journalister på politiken bruger.
  Ofte skurrer det i mine øjne på også i det mundtlige sprog som journalister bruger.
  Hvorfor især her? Jo fordi de lønnes og ikke laver andet. Men , måske er det ligegyldigt.
  Der er sikkert en masse fejl her. Ret mig venligst.

  Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
  Touhami Bennour

  Der er ikke noget at kempe for. De fortællinger mennesker har skabt er aldrig præcise, virkeligheden er forskellig. Fra Platon påstand at der skal filosoffer til at styre verden eller for andre skal der mere videnskab og mindre følelse til at tænke så kunne man nå målet. Arthur Rimbaud sagde noget rammende: "changer la vie", forandre livet. Så de hele skal blive til noget andet, som man ikke kender. Måske Darwin skal være med sammen med Marx for at finde noget at kempe for. Citatet fra Rimbaud var det slogan mai 68 brugte som noget at kempe for i Frankrig. Alle mennesker er i "sappedas", de hjælper ikke at se sig bedre når samtidigt nyder at opleve "Irak krig". det er pervers.

  Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
  Josephine Kaldan

  Vi har forladt selvstændighed som en parameter desværre. Det er en meget selvstændig opgave, det burde tilgodeses, efter den gamle skala ville en sådan besvarelse ligge i det selvstændige område dvs 10-13.
  Nu fokuseres der især på fejl, vi starter ved 12 og tæller ned for sprog og stavefejl. Det er idiotisk, det er det, der medvirker til alle 12 tallerne. Den rigtige opgave i modsætning til det selvstændige og innovative. Så karakteren er formodentlig rigtig, men karakterskalaen er forkert. Den dur især til naturvidenskab, hvor man i højere grad regner i rigtigt ikke rigtigt. Jeg ville i min tid have givet den 10. Der kan man bare se.

  Christian Skoubye, Ole Riis, Christian Mondrup, Karsten Aaen, Ete Forchhammer , Allan Stampe Kristiansen, Jens Illum, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Christina Petterson, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Lars Michler anbefalede denne kommentar
  Steffen Gliese

  Form skal følge indhold, det er den måde, et godt essay komponeres på. Derfor hedder det stil: den skal afspejle graden af refleksion over sproglig kunnen for at kunne udtrykke sig og gøre klart rede for sine tanker om et indviklet spørgsmål på et avanceret niveau. Igennem sprogbeherskelse træder individet frem i frihed.

  Jørgen Vogelius, Britta Hansen, Karsten Aaen, Anne Koed Westergaard, Allan Stampe Kristiansen, David Joelsen, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Jan Weber Fritsbøger

  nu ligger der en modsætning i at gøre klart rede for sine tanker, og så gøre det på et avanceret niveau, især når man stræber efter at virke vældig klog, så kan det let gå hen og blive noget velformuleret sludder, men det ser da ud af noget, så dem som ikke forstår er jo sikkert dumme.
  jeg har altid følt at "stil" bliver en slags facade når man stræber efter den, og da ærlighed er en vigtig kvalitet er jeg ligeglad med "stil".
  i øvrigt har jeg altid hadet at skrive stil ;o)

  Karsten Aaen

  Så vidt jeg kan se er dette ikke et essay, det er en slags klumme, hvor journalisten tager udgangspunkt i en konkret situation for at sige specielt og konkret om noget, som er oppe i tiden. Jeg er enig med censor i, at Shackleton-historien er for lang ift. den reflektion, der kommer. efter historien om Shackleton. Og så burde en uddannet journalist være trænet i at lade være med at skrive Nå, men.... Derudover mangler der både en overskrift og en indledning; og nej, historien om Shackelton fungerer ikke som indledning. til, hvad det vil sige at kæmpe....i dag...

  Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
  Karsten Aaen

  Jeg vil meget gerne her problematisere det forhold, at eleverne i folkeskolen i dag skal skrive
  journalistiske genrer som klummer, essays mm. til folkeskolens afgangsprøve! Hvor er analysen og fortolkningen af digte, af roman-uddrag, af noveller, af billeder blevet af! Alt sammen noget, som de skal kunne - sådan da - hvis de skal kunne fungere på et gymnasium, og det ligemeget om vi taler undervisning i dansk, engelsk eller tysk mm.

  Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins, Hans Aagaard, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
  Steffen Gliese

  Nej, der er ingen modsætning imellem på et avanceret niveau at gøre rede for sine tanker - det er faktisk kun muligt at gøre klart rede for sine tanker, hvis det er på avanceret niveau, ellers mudrer det til i forforståelser og halvkvædede viser og tro på, at andre ser verden, som man selv gør det.

  Jørgen Vogelius og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
  Anders Sørensen

  Well, eksamensopgaven er fyldt med elementære retskrivningsfejl, så det kan aldrig blive til mere end i bedste fald 10. Hvis man dertil lægger den arrogante indstilling til projektet, synes 7 at være en rimelig karakter.

  Steffen Gliese, Karsten Aaen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
  Erik Karlsen

  Apropos stave- eller rettere tegnsætningsfejl:
  Hvorfor skal journalister altid sætte komma efter "som"? Er det indbygget i tekstbehandlingsprogrammet, at det automatisk sætter et komma ind her?

  Peter Holten

  En hård dom vil jeg mene. Den er godt og levende skrevet i min optik. Men jeg blev også lidt irriteret over den manglende korrekturlæsning.

  Maj-Britt Kent Hansen

  Dette er ikke et essay og heller ikke svar på opgaven, der er stillet.

  Det er et stykke sjusket tekst, der stritter i alle retninger. Eneste grund til, at der opnås et 7-tal må være, at størstedelen af ordene trods alt ikke indeholder stave-/slåfejl.

  Nis Jørgensen, Torben Bruhn Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
  Herdis Weins

  Lars Micher -
  folk kan lave alle de stave-og grammatikfejl, de vil, når det drejer sig om indkøbssedler, private noter etc.
  MEN - hvis jeg henvender mig til andre - især da hvis det er i "offentligheden" - så pisser det mig personligt af, hvis det er fuld af stave- og grammatikfejl. Det er sjusk, sådan a la at møde uforberedt møde op til et personalemøde. Det er mangel på respekt for modtagerne at forvente, de skal se igennem fejl og selv danne den rigtige tekst.
  Men jeg erkender, at jeg er præget af, at jeg i flere år udelukkende talte, læste, hørte og skrev tysk.
  Og på tysk betyder grammatik fandme noget. Kasus er ikke noget, man spøger med, fordi det er så betydningsbærende.
  Derfor kan man på tysk lave den vidunderlige vits:
  "Weil die Frau nach 40-jähriger, inzwischen ziemlich abgekühlter Ehe am Frühstückstisch etwas vermeintlich Gehobenes zu ihrem Mann sagen wollte, begann sie: "Als ich nach dem Aufstehen aus dem Fenster sah, graute DER Morgen." Der Mann blickte nur kurz von seinem Sudoku auf und knurrte zurück: "Nein, als du aus dem Fenster sahst, graute DEM Morgen!"

  Steffen Gliese og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

  Jeg kan ikke finde pointen med stilen. Fortælleren hænger fast i historien om en mand, der drager ud for at kæmpe med naturens kræfter, så der ikke er tid og plads til at gøre den relevant og vedkommende for læseren. Redaktionssekretæren vil ikke en gang give den 7.

  Anders Sørensen

  @Erik Karlsen, jeg forstår ikke helt, hvad du mener med, at journalister altid skal sætte komma efter "som". Det er ikke en gennemgående fejl, jeg er opmærksom på. Og jeg kan ikke lige umiddelbart se, hvordan den skulle opstå. Har du et eksempel?

  Jens Thaarup Nyberg

  "... der er ingen modsætning imellem på et avanceret niveau at gøre rede for sine tanker ..."
  ´der er ingen modsætning mellem et avanceret niveau og at gøre [ klart ]rede for sine tanker´
  ?

  Eva@ Det er den tid dansklærere får til at rette opgaver.

  02 til din bedømmelse af andres arbejde, som du ikke har indsigt i

  Jan Weber Fritsbøger

  når Gliese vil virke klog bliver det til noget "velformuleret" sludder, uanset om han vil indrømme det eller ej, men det ser da ud af noget, men på mig virker det mere fortænkt end klart og præcist, avanceret ? hmm.

  Jørgen Vogelius

  Denne debattråd indeholder en række ræsonnementer, som til fulde afslører, at der er mange som uafviseligt lider af akut intellektuel dykkersyge.