Interview
Læsetid: 4 min.

»Ishockey kræver sprint som en 100-meter-løber og styrke som en vægtløfter«

Det er »en overvældende sejr«, at Danmark er blevet værtsland for verdensmesterskabet i ishockey, som er en sportsgren, hvor tonen er hård, og fysikken skal være »outstanding«, siger ishockeylegenden Olaf Eller. Han forventer dog ikke, at Danmark vinder VM, som gik i gang fredag
Det smukkeste ved ishockey er, hvor utroligt hurtigt overtaget i kampen kan skifte. Det kan ske på et splitsekund, siger Olaf Eller.

Det smukkeste ved ishockey er, hvor utroligt hurtigt overtaget i kampen kan skifte. Det kan ske på et splitsekund, siger Olaf Eller.

Claus Bech

Moderne Tider
5. maj 2018

Hvordan er Danmarks chancer til VM?

»Chancerne for, at vi bliver verdensmestre, er relativt små. Succeskriterium nummer ét for Danmark er at nå kvartfinalen. Det bliver en hård rejse, og der er ingen statsgarantier. Men jeg tror, vi har en chance, selv om vi ikke er forhåndsfavoritter i vores gruppe. Finland, USA og Canada sidder tungt på de første tre pladser, og så handler det bare om, at Danmark trækker det længste strå i forhold til den fjerde plads.«

»Det er svært at spå om, hvem der vinder VM, for i ishockey kan alle hold tilføre ekstra spillere undervejs i turneringen. Hvis topholdene som USA, Canada eller Sverige får gode spillere hjem fra NHL, kan det forvrænge billedet lidt.«

Hvad tænker du om de kritiske historier op til VM, f.eks. at skatteyderne betaler for luksus til forbundets spidser?

»Der vil altid være lidt pamperi til de store sportsbegivenheder, det er svært at komme til livs. Men jeg tror, de færreste forstår, hvor stor en event det her er. Det er mega. Det burde slet ikke kunne lade sig gøre for at få VM i ishockey hertil. Det er en overvældende sejr. Det kan godt være, at nogle snakker om tabte skattekroner, men der kommer sindssygt mange penge igen fra eksempelvis turister.«

Hvorfor bliver ishockey kaldt en af verdens hårdeste sportsgrene?

»Det er tilladt at tackle krop til krop, uden bold imellem. Spillet foregår i en sindssyg fart. Og det kræver ekstrem hård træning at nå til tops. Ishockey kræver sprint som en 100-meter-løber, styrke som en vægtløfter i nærkampene og en kompromisløs udholdenhed. Det er nødvendigt for at kunne gentage maksimal ydelse på 30-40 sekunder mellem 20 og 30 gange i løbet af et par timer. Og gøre det til kampe flere gange om ugen. Det kræver en fuldstændig outstanding fysik. Desuden er tonen mellem modspillere hård, chikanerende og provokerende. Der er nogle gange slåskampe på isen.«

Hvem er den største danske ishockeystjerne nogensinde?

»Indtil nu er det Frans Nielsen (34 år, spiller i dag for amerikanske Detroit Red Wings, red.). Det var ham, der brød isen og slog ruden ind til verdens bedste liga, NHL. Det var der ingen bare to-tre år før, som nogensinde havde forestillet sig skulle ske. Men Nikolaj Ehlers, som også spiller i NHL, kan også blive en stor stjerne.«

Hvad er din største oplevelse som ishockeyspiller?

»Da jeg spillede for Rødovre, blev den russiske landstræner Boris Kulagin træner i to sæsoner fra 1977-1980. Dengang vandt Rusland alt, og vi troede ikke, det kunne være ham, før han pludselig stod foran os i Rødovre – vi tænkte, at der måtte være andre i Rusland med samme navn. Han havde en kolossal indflydelse på os spillere. Undervejs i sæsonen 1977-78 bad ham dem, som ville være danmarksmestre, række hånden op. Det ville vi alle sammen. Vi lavede en aftale med ham: Vi ville vinde alle de første kampe, og så ville han vinde den, som afgjorde mesterskabet. Den vandt vi 13-2. Det var meget magisk.«

Hvad er det smukkeste og grimmeste ved ishockey?

»Det smukkeste er, hvor utroligt hurtigt overtaget i kampen kan skifte. Det kan ske på et splitsekund. Ishockey er en sportsgren med højt tempo, og der sker utroligt meget. Danmark var bagud 4-2, da der manglede fem minutter i en nedrykningskamp mod Hviderusland sidste år. Alligevel vandt vi den 5-4 i ordinær tid.«

»Det grimmeste er tacklinger, som ikke sker for spillets skyld. Når en eller anden i fuld fart går direkte efter en modspiller, som ikke er forberedt.«   

Hvad kan ishockey lære os om livet?

»Ishockey kan lære os, at tingene kan skifte meget hurtigt. Det sker i alle livets forhold. Man skal ikke taget noget for givet.« 

Bruger du ishockey i din undervisning som skolelærer?

»Indimellem. Jeg underviser i matematik og idræt. Her kan jeg trække på mine erfaringer fra ishockey i forhold til at lære eleverne noget om fokus, og hvad man kan nå ved hårdt arbejde og grundighed.« 

Hvad har du i din taske lige nu? 

»Jeg har tusser og kuglepenne og kontaktlinser. Jeg er på vej til kamp, U20-landsholdet Sjælland spiller intern kamp – altså mod hinanden – i Royal Arena i København. U20-landsholdet Jylland gør det samme i Jyske Bank Boxen i Herning. Det er for at teste stadion af og sikre, at alt fungerer, inden VM starter fredag. Jeg skal bruge skriveredskaberne til at tegne streger på tavlen inden kampen, så spillerne ved, hvilken vej de skal løbe på banen.«

Hvis du skulle have levet i en anden tid, hvilken skulle det så være?

»Det er måske ikke pænt at sige, men jeg ville gerne have levet under Anden Verdenskrig. Det er en tid med sin helt egen historie, som mange mennesker på godt og ondt har haft med sig. Og en tid, som lærer os, hvordan tingene hurtigt kan skifte, og hvor glad og ydmyg man skal være for livet. Derfor synes jeg, at krigstiden er noget af det mest spændende i Danmarks historie. Det har været en forfærdelig tid at leve i, men mange mennesker kom jo styrket ud på den anden side.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her