Læsetid: 5 min.

Jerusalem jubler

En stemning af sejr og selvsikkerhed har bredt sig i Jerusalem. Denne uges åbning af den amerikanske ambassade er den foreløbige kulmination på en nyere jødisk oprejsning
Aytan Teller er fra Brooklyn i New York og stemte selv på Trump. Han er den mest proisraelske præsident, vi nogensinde har haft, siger han.

Aytan Teller er fra Brooklyn i New York og stemte selv på Trump. Han er den mest proisraelske præsident, vi nogensinde har haft, siger han.

Ólafur Steinar Gestsson

19. maj 2018

Indtil for kort tid siden var det blot et af USA’s konsulater, men nu skal det være den officielle amerikanske ambassade i Israel. På et goldt og sandet højdedrag i kvarteret Anorna i det sydlige Jerusalem står en hær af mediefolk og ser ned på den velbevogtede, sandfarvede bygning. Tæt ved står en stor gruppe hujende israelere med bannere med proamerikanske slogans som »Trump make Israel Great Again«. Omkring dem rejser Anornas støvbrune boligblokke sig. Her er træerne velklippede, parkerne støvsugede for skrald.

Og her bor Alfred Zinn.

Han er en ældre mand med leverpletter på hænderne, forfatter til bogen The Scroll and the Rock – et skønlitterært værk, der foregår i labyrinterne under Jerusalems gamle bydel – og så er han altså nabo til den nye ambassade.

Alfred Zinn får våde øjne, når han taler om flytningen.

»At ambassaden flytter til Jerusalem er det bedste, der nogensinde er sket for Israel. Jeg er overbevist om, at det vil føre til fred i regionen,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Espen Bøgh
  • David Zennaro
ingemaje lange, Espen Bøgh og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erik Karlsen

"generobringen af Østjerusalem"

Hvad menes der i artiklen med dette udtryk? Lidt "zurück ins Reich" måske? :-(

Hanna Grarversen, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Hvad sker der med alle de ambassadeåbninger i Jerusalem? Hvem bliver de næste? Den Honduranske Dødspatrulje Ambassade?

Jens J. Pedersen

Israel er en total misforståelse. Det betyder, at Trump er konservativ, inhuman og religiøs (måske jøde).
Med den Israelske manifestation i Mellemøsten er vi sikret konstant konflikt. Stormagter kan kæmpe i Mellemøsten og udsætte menneskene der for uhyrligheder på afstand.

Christina Petterson

Jens J. Pedersen, hvad mener du med "ved at udvikle sig til"? USA er en terrorstat, og har vaeret det i mange aartier. Trump fortsaetter bare den linje som tidligere praesidenter har udstukket, incl. Obama. Givetvis i en mere oehm, skal vi sige, kuloert og hoejtraabende stil, men det er en gradsforskel snarere end en artsforskel.

Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Karsten Aaen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er faktisk "generobring af Jerusalem". Trump vil vise "historien er ikke noget lineært" men hvad magten og bedrag gør den til. Jeg er bange for at han har en plan med arabere. For jøder har spår i næsten alle arabiske lande: Egypten (som jøder var slaver hos Faraon) i Libanon (som handlede meget med Salomon) i nord africa( hvor jøder levede i flere hundrede år, de samme med Irak Syrien og Jemen, Hvad angår Jerusalem , selvom det lyder paradoxalt at i samme tid fejrede 70 årige existens, så har Netanyahou forklaret generobring af Jerusalem som generobring af en jødisk by som for mere end 3000 år siden havde en jødisk hersker ved navn kong David, der er altså en kontinuitet. Men fortællingen slutter ikke hvis Israel ikke får alle de andre arabiske lande. For ham lov existerer ikke, det kan ikke anvendes overfor mennesker, man kan sige det ligner "jungel lov". Det er ikke noget nyt. Stor magter har tidliger tænk det samme, at gøre de varme lande som et sted, hvor vesterlændige tage på ferie og henter exotisk frugter med sig. Det er Paradis. Men det gik ikke i fortiden. I fremtiden ved jeg ikke, for verden er en anden i dag. Soviet Unionen existerer ikke mere, og vi står overfor kun banditter.