Læsetid: 10 min.

Sverige gør klar til krise og krig

I slutningen af maj udsendte Sverige den første brochure siden Den Kolde Krig, som skal forberede befolkningen på krig eller krise. Den sikkerhedspolitiske situation i landet har ændret sig på grund af Rusland, og borgerne anbefales nu at samle forråd og notere sig, hvor deres nærmeste beskyttelsesrum er. Information har været i Stockholm med den svenske beredskabsstyrelse for at blive klogere på, hvordan de gør sig klar
Beskyttelsesrummene er fra tiden lige efter Anden Verdenskrig, men nu gøres de klar igen.

Beskyttelsesrummene er fra tiden lige efter Anden Verdenskrig, men nu gøres de klar igen.

Therese Jahnson

2. juni 2018

Det eneste, der afslører bunkerens eksistens, er en grøn metaldør og et orange skilt med en blå trekant og det svenske ord skyddsrum. Resten er gemt væk i den klippeside, den er bygget ind i.

Den har ingen officiel adresse, men er placeret midt i centrum af Stockholm, bare halvanden kilometer fra hovedbanegården med en kunsthal på den ene side og en indisk takeawayrestaurant på den anden.

»Bunkeren kan blive taget i brug, hvis regeringen erklærer ’højeste beredskab’. Det kan ske, hvis der er krig tæt på Sverige, eller hvis der er rettet et angreb direkte mod os,« siger Ove Brunnström, som er talsperson for den svenske beredskabsstyrelse, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det er også ham, som har givet Information lov til at få et sjældent kig ned i et af landets i alt 65.000 beskyttelsesrum, som MSB er ansvarlige for og for nylig valgte at øge kontrollen med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Kåre Wagener
Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hysteri, der vel er forberedelse til en svensk optagelse i NATO.

Dagmar Christiandottir, Karen Lilja, David Joelsen, Per Torbensen, kjeld jensen, Trond Meiring, Anders Graae, Morten Hjerl-Hansen, Mogens Holme, John Andersen, Charlotte Bæk, Torben K L Jensen, Hans Larsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
niels astrup

Nej Steen - bare en opdatering af en 1600 år gammel sandhed: "Si vis pacem, para bellum".

Det fattede svenskerne i 30erne - danskerne ikke. Tag en tur til Ryvangen, hvis du vil se, hvor dyr, den forglemmelse var.

Hvem siger forresten, at Rusland er truslen?

Dagmar Christiandottir, Elisabeth Christiani, Flemming Berger, Karsten Lundsby, John Andersen, Bjørn Pedersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvordan de gør sig klar? Måske var det mere interessant hvorfor de gør sig klar.

kjeld jensen, Trond Meiring og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

….. "på grund af Rusland" … Ja, ja - giv bare Rusland skylden. Jeg kan give mindst 100 andre begrundelser - men skal skåne for det. Men sig mig: hvor er den kritiske, fordomsløse og ordentlige journalistik blevet af? Og tænker man som journalist ikke over, hvilke konsekvenser let og overfladisk placering af skyld og ansvar kan have. Historien tilbyder ellers mange eksempler på sådanne konsekvenser.

Dagmar Christiandottir, Flemming Berger, kjeld jensen, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Nu vil jeg ikke kommentere disse indlæg. Men meget tyder på, at nogle i Danmark ikke følger med i, hvad der foregår i Sverige, Finland, det nordligste Norge, og i en række baltiske lande. Og i øvrigt er der meget langt fra flertal til svensk tilslutning af Nato - det er slet ikke et politisk emne.

Omkring Sverige taler man om konstante grænseoverskridelser af luftrum og havgrænser.
- Ofte mere end 1 gang ugentligt tester Rusland Sveriges reaktioner ved disse grænseoverskridelser.
- Nu har 2 store russiske militærøvelser fundet sted med aktiv a-tombevæbning lige udenfor Sveriges største flådehavn.
- Der er fremkommet 2 helt åbne verbale trusler om militær indgriben ved 2 forskellige tilfælde, - en fra Ruslands ambassadør i Stockholm og en andet fra Statsdumaens talsmand. I det ene tilfælde måtte Sverige ikke deltage i en fælles baltisk militærøvelse, og i det andet tilfælde drejede det sig om en en finsk-svensk militærøvelse.
- Den der behersker Gotland har kontrollen over Østersøen, og Rusland handlede meget aggressivt, da det stod klart, at Nordstream ikke kunne råde over havnen på Gotland, hvor også Sveriges ubådsbase ligger.

Alle disse krænkelser og provokationer sker i hvert fald ikke bland venner.

Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Michael Pedersen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Og når despotiet virkerlig ønsker at teste Vesten og NATO, så er Sverige da virkelig et oplagt valg.

Flemming Kattrup

I stedet for at medvirke til afspænding tromler Sverige bare derudad med stigmatisering og hjernespindsagtig medløberi vedr. Rusland som fjendebillede og aggressor.
Ikke et ondt ord om NATOs og USA's andel heri.

Sveriges tankegang virker sygelig - også i dag.

Dagmar Christiandottir, Flemming Berger, Per Torbensen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Det mest interessante er vel næsten, hvorfor det tilsyneladende er så godt stof at rapportere om i Danmark - over de seneste halve år må jeg mindst være stødt i denne "nyhed" om at Sverige udsender en OBS-pjece 10-15 gange, hver gang i en bred palette af medier.

Og så kan man jo spekulere lidt over, om det bare er fordi det er umådeligt godt læserstof, om medierne "smitter" hinanden, eller om der er tale om at nogen forsøger en koordineret indsats for at sætte en bestemt dagsorden i mediebilledet.

Dagmar Christiandottir, Bo Carlsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Naturligvis har Sverige god grund til at være bekymret. Allerede Obamas pivot to Asia gjorde det klart, at USA ikke længere ønskede at være verdens politibetjent. Tyskland skulle hjælpe, men EU er i dyb krise med et skeptisk Italien, et Brexit, et Spanien på vej hvorhen? Et Portugal med en keynesiansk økonomisk politik, der har virket, et Frankrig der ønsker eurobond. Kan Tyskland holde sammen på EU?
Heiko Maas ,Tysklands nye udenrigsminister har forsøgt sig med en ny og skarp politik over for Rusland, men blev fløjtet tilbage af SPD og Forbundspræsidenten. I Italien og Østrig sidder der partier, som ønsker ophævelse af sanktionerne mod Rusland.
Sverige får næppe noget ud af at ringe til Merkel, for EU har ingen politik over for Rusland og som Kissinger udtrykte det, så er sanktioner ingen strategi, men tegn på manglende politik. Hvad med Trump? Mon ikke det får samme svar som Jens Stoltenberg? Mindst 2 %, men det burde være 4 %. Kina har fat i den lange ende i Volvo, men det er næppe den partner man ønsker sig? Hvem er der tilbage?

Mikael Velschow-Rasmussen

Gert Romme skriver:
- "Omkring Sverige taler man om konstante grænseoverskridelser af luftrum og havgrænser".

Gert, kunne du ikke lige smide et par links om dette ?

Jeg følger temmelig godt med både i danske, vestlige og ikke-vestlige medier, og jeg må tilstå, at jeg ikke lige har set noget om disse 'konstante' grænseoverskridelser.