Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Anders Fogh Jensen

Filosoffen Anders Fogh Jensen hader ledelses- og organisationslitteratur, som han kalder for det argeste lort skrevet af mennesker, der hverken tænker godt eller skriver godt
Moderne Tider
19. maj 2018

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Lige nu genlæser jeg Michel Houellebecqs Elementarpartikler, fordi jeg skal gennemgå den på min næste Dannelsesrejse. Det er en gribende fortælling om konsekvenserne af ’68, der jo i disse dage er 50 år siden. Men det også en filosofisk fortælling om verdens grundlæggende sammenhæng; elementarpartikler er ikke bare atomisering, men også en ny sammenhæng. Endelig banker Houellebecq altid et rum åbent på den anden side af mig, så jeg kan være til med min egen hverdagsagtige grimhed. Og det tror jeg, at flere kunne have godt af.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Den bog, der har fået mig til at føle mig på en gang mest hjemme og mest fremmed i verden, er Theodor Adornos Minima moralia. Det er på samme tid så dystre og sande analyser af kapitalismens og masseproduktionens ødelæggelser, der registreres helt ned i detaljer, som hvor hårdt en bildør smækker. Og på den anden side er det skrevet så smukt, at jeg får gåsehud, og det indgyder håb og tro på noget godt. Ligesom Houellebecq er det implicitte utopier, der skrives frem igennem, hvad der for nogle ligner dystopier, men for mig at se er sande registreringer af de tab, der i dag er glemt. Fordi Adorno skriver under efterkrigstidens teknologiske fremskridt, kan han med sine registreringer af små skred lære os meget om vores teknologi og kapitalisme i dag. For ham er det endnu nyt, hvad der for os for længst er selvfølgeligt.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Ledelses- og organisationslitteratur. Desværre blev jeg nødt til at læse en del under mit arbejde med Projektsamfundet (ph.d-ahandling, red.). Det er det argeste lort skrevet af mennesker, der hverken tænker godt eller skriver godt. Floskelbetændt, nedtrampede metaforer, selvoppustet og solgt som indsigt.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser meget langsomt. Til gengæld kan jeg huske det meste. Alle de der hurtiglæsningsråd har aldrig virket på mig. Måske fordi jeg læser filosofi, og det kræver undertiden en indre møllekværn. Eller fordi jeg bare er langsom i det hele taget.«

Hvornår læser du?

»Om aftenen, om natten og om formiddagen. Jeg læser efterhånden kun i sengen. De andre steder er fyldt med gøremål, forberedelse og eksekvering. Og når jeg kører langt, hører jeg lydbøger i bilen. Det elsker jeg. Jeg frygter for bogen og litteraturen i billedets tidsalder, men jeg tror, at litteraturen har en chance som lydbog. For selv om alt skal være visuelt nu, så vil de fleste gerne høre fortællinger, hvis de rives ud af hverdagens fortravlethed. Og jeg er en af dem, når jeg sidder der i bilen med 250 km foran mig.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her