Læsetid: 11 min.

Liberale imamer søger menigheder

Ibn Rushd-Goethe Moskeen i Berlin er åben for alle uanset trosretning og seksuel observans. Her har en gruppe liberale reformatorer indstiftet deres egen imamuddannelse, der skal udbrede budskabet om en tolerant og spirituel islam, der kan rumme den anden
Ludovic-Mohammed Zahed sammen med instituttets studerende. Han er selv 41, erklæret homoseksuel, født i Algeriet og opvokset i Frankrig. Han har i en årræke arbejdet med at etablere en liberal imamuddannelse.

Ludovic-Mohammed Zahed sammen med instituttets studerende. Han er selv 41, erklæret homoseksuel, født i Algeriet og opvokset i Frankrig. Han har i en årræke arbejdet med at etablere en liberal imamuddannelse.

Pete Kiehart

2. juni 2018

I hjørnet af den hvide sal står en kvinde med et khaki-farvet sjal over de røde lokker. Hun holder hænderne for ørerne og knæler. Langsomt, lavmælt begynder hun at fremsige det muslimske bønnekald adhaan: »Allahu Akbar, Allahu Akbar.«

I undervisningslokalet ovenover hører de cirka ti fremmødte kaldet og sætter sig i bevægelse. Flokken tæller konvertitter fra lande som Frankrig, Finland og Tyskland, og de er alle kommet her til Berlin for at uddanne sig til imamer.

De går alle ned i den hvide sal, tager deres sko af og træder ind på Ibn Rushd-Goethe Moskeens hvide tæpper. Her vender de ansigtet mod Mekka, som alle muslimer i verden gør, og beder middagsbønnen. Men noget ved denne scene er helt anderledes end, hvad man i reglen ser i alle andre moskeer – det være sig i Mellemøsten eller Europa: Normalt opholder de kvindelige moskégæster sig i et andet afsnit end mænd. Her beder de side om side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Erik Karlsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Kim Folke Knudsen
ingemaje lange, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

"For hende er islams store attraktion, at religionen befrier mennesker fra menneskeskabte autoriteter, og alene gør dem ansvarlige over for Gud. Mennesker skal ikke bestemme over andre mennesker, men tage skæbnen i egne hænder, mener hun. Hendes håb er en dag at åbne en liberal moské i Finland, og det er derfor, hun er her". ( Citat slut Inga Härmälä ).

Gid det var så vel, men jeg ser for mange tegn på det modsatte: at religionen påtvinger mennesker en afhængighed af menneskeskabte autoriteter.

Men Ingas ønske er helt i overensstemmelse med mit syn på Kristendommen, som et kristent og protestantisk troende menneske. Men liberal det er jeg og religionen skal ikke udbrede et formørket og fordømmende syn på menneskets liv og tilværelse, så mangfoldig den udfolder sig her på Jorden.

Den kristne tro befrier mennesker fra menneskeskabte autoriteter, og alene gør dem ansvarlige over for Gud.

Men en spændende artikel.

I Martin Luthers land Tyskland tages de første skridt til en fortolkning af Islam, som ikke er fundamentalistisk og ikke er udtryk for salafisme og fanatisme. Er det her de første længe ventede skridt til en reformation af den europæiske Islam ?

Kilde: Wikipedia DE Martin Luther (1483-1546):

https://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther

Mit dybe ønske, at de omtalte troende på Islam her må få medvind med deres fortolkning af deres religionsudøvelse: Troen på Islam.

For os mennesker gælder:

Guds veje er uransagelige.

VH
KFK