Læsetid: 12 min.

»Det er lidt som at sidde på et tog, man ved kører galt. Enten bliver man siddende, eller også hopper man af«

Dybt inde i de svenske skove ligger Allmogegården, hvor man kan komme på kursus i otte måneder for at lære at slagte grise, bygge huse og dyrke sine egne grøntsager. Det handler først og fremmest om at få et bedre liv. Men det er også et kursus i at overleve de forestående samfundsforandringer, der vil ske som følge af klimaforandringer og systemkollaps
Stadig flere svenskere er interesserede i den selvforsynende livsstil. Nogle tager på højskole for at lære om det. Som en af kursisterne på Allmogegården siger, handler det om, hvordan vi skal leve vores liv, og hvilken verden vi gerne vil give videre.

Stadig flere svenskere er interesserede i den selvforsynende livsstil. Nogle tager på højskole for at lære om det. Som en af kursisterne på Allmogegården siger, handler det om, hvordan vi skal leve vores liv, og hvilken verden vi gerne vil give videre.

Peter Nygaard Christensen

5. maj 2018

Hun har været på vej hertil længe. Først tog Erika Hedman på kursus i at bygge et hønsehus. Så lærte hun at lave kompost efter en japansk metode. Og endelige tog hun på et endagskursus i, hvordan man høster med le. Den 37-årige svensker vil gerne leve mere miljøvenligt og samtidig forberede sig på livet i et radikalt anderledes samfund, når konsekvenserne af klimaforandringerne for alvor sætter ind. Derfor leen, derfor hønsehuset, derfor komposten.

Men for enden af hvert eneste endagskursus ventede en tom følelse, når Erika Hedman vendte tilbage til sin lejlighed i Göteborg. Så sad hun bare der med sine komposteringskundskaber og tænkte: »Hvad skal jeg nu stille op?«

Så nu er hun taget langt ud i skoven.

Her står hun og balancerer på en stige, der bliver holdt stille med hjælp fra tre kvinder i blå, pink og grøn skovmandsskjorte. Hun er på et 11 måneder langt højskolekursus i, hvordan man lever et bedre og mere selvforsynende liv. Og i dag skal hun og et par andre af de i alt 14 kursister lære, hvordan man bygger en veranda.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

Nu er vi jo nogen der godt kan dyrke gulerødder og lappe slangen når cyklen er punkteret, uden at skulle på et 11 måneders højskoleophold.
Men velkommen til alle der melder sig ind i handymanklubben/handywomanklubben. M/K.

Flemming Berger, Kurt Sørensen, Karsten Aaen, Bjarne Frederiksen, Hans Aagaard og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hjemstavnsmuseum for livstilseksperter
(Thorkild Gravlund in memoriam)

"Kom lygtemand og helhest
og havmand fra din havbund
og hjælp os til det ganske land
er blevet til en Gravlund."
(Otto Gelsted)

Henning Kjær

Det selvforsynende liv på landet er lig med en masse af fysisk hårdt arbejde, som mange har sat stor pris på at undgå.

Christian Mondrup, Kurt Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mette Petersen

Men det er altså ikke sundt at sidde 8 timer foran en computerskærm hver dag!!! Det kunne jo være man kunne finde en eller anden intelligent middelvej, selv om det nok ikke bliver fra Christiansborg at den kommer.