Kommentar
Læsetid: 3 min.

Moderne Tiders Ugerevy: Du kan løbe, men ikke skjule dig

Ugens royale hovedbegivenhed mindede os alle om, hvor let det er at slå over i engelsk
Den kommende konge løb med folket over hele landet – men gjorde intet for at holde sig skjult eller undgå opmærksomhed.

Den kommende konge løb med folket over hele landet – men gjorde intet for at holde sig skjult eller undgå opmærksomhed.

Nikolai Linares

Moderne Tider
26. maj 2018

Ugen begyndte i rask løb, da over 70.000 mennesker brugte pinsemandag på at trampe rundt i riget for at fejre, at det lille monarkis kronprins snart bliver 50. »Hvorfor ikke bare fylde alle springvand med vin som en normal tronarving?« spurgte en vittig type på Twitter, og selv om det da bestemt havde været en værdig markering, så synes løberiet ganske godt i trit med både tiden og nationen.

Danskerne er blandt de mest løbeglade folkefærd på kloden, og renderiet er både sundt og symbolsk. For gu er det da besnærende at løbe væk fra det hele, ud i det blå og det grønne og det ukendte – og hvis man gør det i en blød cirkelbue, så ender man hjemme ved udgangspunktet i en rituel og tryghedstilpasset velfærdsversion af den gamle eventyrskabelon – ud og hjem igen. Nogle vælger dog at blive ved med at løbe, og mange bliver indhentet. Se bare på den såkaldte Skandiamand, en svensk herre, som i sin tid blev kendt som et af øjenvidnerne til mordet på den daværende svenske statsminister Olof Palme.

Denne uge kunne det svenske magasin Filter – efter 12 års arbejde – publicere en historie om, at Skandiamanden nok i virkeligheden var gerningsmanden. Men da manden døde for 18 år siden, kan man dog sige, at han – hvis altså han var morderen – blev indhentet lige lovlig sent. På den måde gennemførte han sit løb hidden in plain sight, som man siger på engelsk.

Den slags er ellers blevet sværere. Altså ikke at sige ting på engelsk – de kaldte for pokker prinseløbet for Royal Run – men at løbe fra sin fortid. Det måtte en kinesisk mand sande, da det kinesiske politi nupsede ham til en koncert med popstjernen Jacky Cheung denne uge. De kinesiske myndigheder har over de senere år oprettet en gigantisk database med borgernes ansigter og dresseret nogle kunstigt intelligente algoritmer til at genkende folk ude i offentligheden. Så da denne fyr, Yu, gik igennem et checkpoint for at se Kinas svar på Michael Jackson og tilfældigvis var iført sit eget ansigt, bippede det hos politiet, og også han blev indhentet. Den forbrydelse, han løb fra, var tyveri af kartofler. Det er tredje gang, at politiet sådan napper en mistænkt ved hjælp af teknologien til en koncert med Jacky Cheung.

Det skal nævnes, at det kartoffeltyveri, han er mistænkt for, var af en vis størrelse. Det havde en værdi af 100.000 kroner. Noget mindre udbytte fik en eller flere nordjyske landbrugstyve denne uge, da de havde held til at stikke af med af med ni høns og – knap så heldigt – fem golfbolde, der poserede som æg i hønsehuset, kunne Nordjyske berette. Havde dansk politi de samme muligheder som deres kinesiske venner, skulle golfboldtyven nok se at få sig et nyt ansigt – eller i hvert fald holde sig væk fra sommerens jyske højdepunkter som koncert med Lars Lilholt og weekendens Aalborg-karneval.

Apropos ansigtsgenkendelse stod ejeren af verdens største ansigtsdatabase, Facebook, skoleret i EU denne uge, men gled af på alle spørgsmål. Apropos EU så gik EU’s nye dataforordning, GDPR, i luften denne uge og manifesterede sig i alles mailbokse i form af tiggende mails fra alle virksomheder, man nogensinde har fortalt noget.

Apropos golfbolde, fordi USA’s præsident Trump godt kan lide golf, men ellers overhovedet ikke apropos golfbolde gled Trump denne uge i sin udenrigspolitik og måtte aflyse det ellers planlagte topmøde med Nordkoreas store leder, Kim Jong-un. I sit meget trumpske aflysningsbrev fik han dog gentaget, at han håber på forsoning, og mindede om, at han stadig råder over det vildeste arsenal af atomvåben. I brevet til Kim Jong-un fortæller Trump, at han beder til Gud om, at der aldrig bliver brug for at udløse de mægtige våben.

Desværre har Gud og hans jordiske repræsentant, paven, for tiden travlt med at overveje, om samtlige katolske biskopper i Chile skal træde tilbage efter at en pædofiliskandale har rystet kirkemurene. Det stiller os i en situation, hvor vi må regne med de utilregnelige – det er svært at løbe fra.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her