Baggrund
Læsetid: 4 min.

I retten: »Du slår som en tøs, kom nu. Prøv igen«

I retssal 36 i Københavns Byret er en ung kvinde tiltalt for vold og hærværk under en gymnasiefest
Den 19-årige tiltalte gymnasieelev siger, at hun var panikslagen og ikke slog særligt hårdt.

Den 19-årige tiltalte gymnasieelev siger, at hun var panikslagen og ikke slog særligt hårdt.

Mia Mottelson

Moderne Tider
12. maj 2018

Tiltalte S har  glat, lyst og skulderlangt hår. Neglene lange og lakeret lyserøde. Hun er knap 19 år og går i 3. g i København. Hun bor stadig hjemme, er ustraffet og kommer fra det, man i retssprog kalder ’velordnede personlige forhold’.

Nu sidder hun her i retslokale 36 i Københavns Byret tiltalt for vold og hærværk mod en jævnaldrende, ung mand til en gymnasiefest sidste år. Hun erklærer sig ikkeskyldig.

Da hun skal afhøres, går S med raske skridt i gummiskoene hen til vidneskranken.

Her fortæller hun om gymnasiefesten den 3. november 2017: Hun stod i kø til garderoben, og alle omkring hende var ivrige og i højt humør, da hun kom til at skubbe til den jævnaldrende dreng Shervin og hans venner. 

Anklageren siger, at uanset omstændighederne er der tale om vol, og kræver fængsel.

Mia Mottelson
»Tonen blev hurtigt meget aggressiv.«

Shervin begyndte at filme hende med sin telefon. Hun bad ham lade være. Men han blev ved.

»Jeg prøvede at vifte telefon og blitzen ud af mit ansigtet. I den forbindelse røg den på jorden. Det var ikke min mening, at den skulle gå i stykker,« siger S, der efterfølgende har betalt for reparationen.

Hun forklarer, at Shervin og hans venner kom fysisk tæt på hende og sagde nedladende ting. Og at Shervin bukkede sig ned mod hende og sagde:

»Hvorfor slår du mig ikke bare.«

»Jeg gik i panik. Jeg slog ham to, måske tre gange. Ikke særlig hårdt. Jeg tror ikke engang, jeg kan slå hårdt,« siger S.

»Kunne du ikke være gået din vej?« spørger anklageren.

»Jo, men jeg var rædselsslagen. Jeg stod alene foran fire store drenge, der prøvede at se, hvor meget de kunne presse mig.«

Forsvareren Henrik Bonné spørger S, hvad hun selv mener om det, hun har gjort.

»Jeg skammer mig helt vildt over det. Uanset hvor meget jeg kan begrunde det.«

Op i det røde felt

Nu kommer den forurettede, 19-årige Shervin ind for at vidne i sagen. Han har sit mørke hår samlet i en knold i nakken. Øjnene er brune og mandelformede og skægget kort og veltrimmet.

Ifølge hans erindring, ventede han i køen til garderoben med sine venner, da tiltalte skubbede til dem. De bad hende pænt om at lade være, men hun begyndte at svine dem til.

Forsvareren mener, at den forurettede er medansvarlig for forløbet, og kræver frifindelse.

Mia Mottelson
»Vi er fire udlændingedrenge. Og hun siger, at vi ikke er lige så gode som danskere,« siger Shervin.

Han morede sig først over episoden og begyndte at filme S. Hun viftede telefonen væk, men da han blev ved, tog hun den og smed den på jorden, så skærmen smadrede. Efterfølgende lænede han sig ned mod hende og sagde:

 »Hvad fanden har du gang i?!«

Og så slog hun ham to gange i ansigtet.

»For at provokere hende siger jeg: ’Du slår som en tøs, kom nu. Prøv igen.’ Og så slog hun to gange mere.«

Særligt de to sidste slag ramte rent og gjorde ondt. Om natten tog han på skadestuen og fik konstateret mindre hævelser i ansigtet. Næste morgen meldte han det til politiet.

Nu er det forsvarerens tur til at spørge. Forstod Shervin i situationen, at S ikke brød sig om at blive filmet?

»Ja. Og jeg skal være ærlig at sige, at det var for at få hende op i det røde felt. For at få justice

Vold kan ikke undskyldes

De to næste vidner i sagen er den forurettedes venner Burkan og Emanuel. Deres forklaringer er nogenlunde enslydende: Tiltalte skubbede til dem i køen. De bad hende pænt holde op, hvorefter hun svinede dem til med racistiske bemærkninger.

»Du er en perker, du kan ikke en skid,« sagde hun blandt andet ifølge Burkan.

De så, at Shervan filmede hende, at S tog telefonen ud af hånden på ham og kastede den væk. At konflikten herefter eskalerede, at hun slog ham, og at han provokerede hende til at slå igen.

Anklageren siger i sin procedure, at uanset om S nægter sig skyldig, har hun erkendt, at hun har slået Shervin og ødelagt hans telefon. Derfor skal hun dømmes for både vold og hærværk.

»Selv om de unge er uenige om, hvad der leder op til slagene, og han provokerer hende, har man ikke ret til at ødelægge en andens telefon,« siger anklageren, der heller ikke mener, at volden kan undskyldes, fordi han opfordrer hende til at slå:

»Det ændrer ikke på, at det er vold,« siger anklageren. Sammenlagt bør S idømmes mellem 50 og 60 dages fængsel. Eventuelt betinget.

Forsvareren argumenterer på sin side for frifindelse eller rettens mildeste dom. Forurettede er selv med til at bringe tiltalte ud af fatning ved at filme hende. Slagene er faldet i nødværge, fordi tiltalte har befundet sig i en tilstand af »skræk eller ophidselse«, siger Henrik Bonné:

»Det er uheldigt, at tiltalte overreagerer. Men der ikke vægt eller kræfter bag slagene. Og skaden var i øvrigt minimal,« siger han.

Optræk til torden

Retsformanden og de to lægdommere trækker sig tilbage. Efter ti minutters tavshed spørger S sin forsvarer:

»Plejer det at tage så lang tid?

»Ja, vi sætter pris på, at de tænker sig om,« siger Henrik Bonné.

Den forurettede, Shervin, siger, at han på skadestuen fik konstateret hævelser i ansigtet efter slagene.

Mia Mottelson

Der er stille igen. S kører fingrene gennem håret.

»Mine venner var meget nervøse for i dag. Mere end jeg selv. De sidder alle sammen klar ved tasterne og venter på en opdatering,« siger S. Forsvareren nikker tavst.

Efter 25 minutter vender retsformanden og de to lægdommere tilbage. De finder S skyldig i vold og hærværk og tildeler hende en dom på 40 dages betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste. Hun skal også betale sagens omkostninger.

»Vi har lagt vægt på, at der ikke findes situationer, hvor man må bruge vold. Men vi har også lagt vægt på det milde omfang af skader,« siger retsformanden.

Forsvareren udbeder sig betænkningstid i forhold til, om dommen skal modtages eller ankes.

Tiltalte er tavs. Hun ifører sig en vamset, grøn frakke og forlader salen sammen med forsvareren, der har en paraply under armen.

Det trækker op til torden.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her