Læsetid: 6 min.

Seksuel frigørelse handler om magt

Frigjorde 68-oprøret seksualiteten, eller blev handelsværdi bare omdefineret?
2. juni 2018

I 50-året for et vist oprør, som ændrede mange ting i mange samfund, skønt det ikke er helt klart, hvori ændringerne egentlig bestod, må seksualiteten fortjene særlig opmærksomhed. Især i betragtning af en heftig kampagne mod en karakteristisk mandlig seksuel adfærd, som gør mindeåret til noget særligt.

Blev seksualiteten befriet i 1968? Ifølge et interview med den franske sociolog Eva Illouz i l’Obs den 8. april blev mænds adgang til den kvindelige seksualitet omdefineret: Den måtte ikke længere betales med ægteskab eller klingende mønt, men blev så at sige gratis. Det gjorde mange mænd glade, men ikke lige så mange kvinder, hvilket man nu kan se, hvis man bruger #MeToo-briller – for betalingsforholdet blev ikke afskaffet, det blev vendt om! De kvinder, som dengang fik adgang til arbejdsmarkedet og blev økonomisk selvstændige, kunne nu få lov at betale for erhvervelsen og fastholdelsen af deres job ved hjælp af seksuelle ydelser til arbejds-’giveren’, i øvrigt jo et ældgammelt patriarkalsk fif, men nu generaliseret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu