Satire
Læsetid: 3 min.

Det Svenske Akademi er i opløsning. Vi præsenterer: Det Gode Danske Akademi

Det Svenske Akademi er i krise og har opgivet at uddele Nobelprisen i litteratur i år. Modellen med at lade flamboyante og krukkede kunstnere stå for så vigtig en opgave har dermed spillet fallit, og det er på tide, at der kommer styr på tingene. Der skal skrues ned for det kontroversielle, der skal ro på
Det Svenske Akademi har opgivet at uddele Nobelprisen i litteratur i år. Moderne Tider har derfor nedsat et driftsikkert akademi bestående af gode, ordentlige og stabile kulturpersonligheder. Vi byder velkommen til Det Gode Danske Akademi

Mikkel Lock Svendborg

Moderne Tider
12. maj 2018

Vi har nedsat et driftsikkert akademi bestående af gode, ordentlige og stabile kulturpersonligheder, som rettidigt vil kunne uddele priser til opbyggelig litteratur uden at klappe hinanden i numsen og komme op at skændes i pressen undervejs i processen. Vi byder velkommen til Det Gode Danske Akademi.

Formål: Det Gode Danske Akademi skal sikre udbredelse af opbyggelig og stabil litteratur, som skaber fælles referencerammer på tværs af økonomiske og sociale skel i samfundet.

Benny Andersen Prisen: Hvert år i november skal Det Gode Danske Akademi uddele Benny Andersen Prisen. Prisen gives til en forfatter, som får læseren til at stoppe op og tænke over tilværelsen uden at give anledning til ophedet debat eller konflikt.

Medlemmer: Det Gode Danske Akademi består af 12 personer, der alle – som udgangspunkt – er medlemmer på livstid. Da der kan være en tendens til mere og mere outreret opførsel med alderen, vil det dog være muligt at ekskludere et medlem, hvis mindst to tredjedele af Det Gode Danske Akademi ønsker det.

Kronprinsesse Mary (formand)

Mary er ordentlig, redelig og altfavnende. Med sit utrættelige arbejde i H.K.H. Kronprinsesse Marys Fond har hun vist, at rummelighed og accept er hendes højest vægtede værdier. Mary er garant for, at Benny Andersen Prisen ikke gives til en forfatter, som mobber, er spydig eller på anden måde kan skabe splid i befolkningen.

Lisbeth Knudsen (næstformand)

Det Gode Danske Akademi har brug for medlemmer, som ikke har klare principper for deres virke, men er parate til at omstille sig, gå på kompromis med fagligheden og træffe ’det fornuftige valg’. Knudsen har gennem årtier vist, at hun besidder en pragmatisme, som gør, at hun kan være med på absolut topniveau.

Christian Jensen

Politikens chefredaktør er en dannet mand. Han har læst alle de klassiske værker og fortæller gerne om, hvor stor betydning bibliotekaren på Grindsted Bibliotek havde for ham, da han var barn. Jensen vil sikre, at Benny Andersen Prisen gives til den opbyggelige litteratur, der kan løfte unge mennesker ud af det, han selv kalder »ligegyldighedens favntag«.

Erann DD

Den farverige sanger vil kunne bidrage med lidt kulør til akademiet. Erann DD ser altid lyst på tingene og vil stå for mangfoldighed, energi og positivitet – med et spirituelt tvist. Skulle der – mod forventning – opstå en mindre uenighed i akademiet, vil Erann DD i kraft af sin blotte tilstedeværelse kunne genskabe den gode stemning.

Hele Linie 3

Hele Danmarks humørtrio er naturligvis med i Det Gode Danske Akademi. Preben, Anders og Thomas er garanter for det gode danske sprog, som de så underfundigt har leget med igennem hele karrieren. »Det hedder ikke en drinks,« som Preben så rigtigt siger det. Selv om hele Linie 3 er med i akademiet, har de kun én stemme, da akademiets kønsbalance ellers vil blive unødigt skævvreden.

Tine Smedegaard

Kulturdirektøren i DR fik lagt den venstreorienterede julekalender Jul i republikken ned, allerede inden den blev sendt. Den officielle forklaring var, at kvaliteten var for ringe, og dermed viste hun den handlekraft og musikalitet, som er nødvendig, når man arbejder i en stor organisation. Smedegaard vil stå som garant for, at Benny Andersen Prisen ikke bliver uddelt til en forfatter med markante politiske holdninger.

Stine Bosse

Ingen bestyrelse og intet udvalg uden Stine Bosse. Derfor skal hun naturligvis også være med i Det Gode Danske Akademi.

Bjarne Corydon

Både som socialdemokratisk politiker og som chefredaktør på Børsen har Bjarne Corydon vist, at han kan dræbe ethvert optræk til ideologisk tænkning. Den rolle vil han også forventes at indtage i akademiet. Bjarne er god til at gå på kompromis og til at tænke langt ud i fremtiden. En prismodtager, som måske kan synes som et ulogisk valg på dagen, kan med tiden vise sig at være det bedste valg ud fra en helhedsmæssig betragtning.

Mikael Bertelsen

Enhver klasse har brug for en fræk dreng, som tør ’udfordre’ det bestående. Mikael Bertelsen er en rigtig spradebasse, der er fuld af skøre ideer, men han er samtidig velklædt, driftssikker og professionel. Han forventes derfor at kunne tilføre akademiet lidt vildskab uden at skabe unødig palaver omkring dets virke.

Tina Dickow

Smilende, lyshåret og med tekster som:

»Alle kommer fra noget og har et landskab med/ indeni/af minder og steder/ stemninger og nostalgi« vil Tina Dickow kunne bidrage med en sødme, som flere af de øvrige medlemmer har lagt af sig med årene. Desuden forventes Dickow at indspille sin egen fortolkning af Benny Andersens måske mest berømte digt, »Svantes Lykkelige Dag«.

Sangen vil blive spillet live ved hver uddeling. Linjen »Livet er ved ikke det værste, vi har – og om lidt er kaffen klar« har aldrig lydt rundere og blidere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Gregersen

fin aftenunderholdning af de opmærksomhedssøgende.

Henrik Lund

Hvis 'litteratur' udskiftes med 'sport' vil der ellers være en oplagt rolle til Kronprins Frederik i Akademiet. Når nu fruen allerede er nomineret til det fine selskab. Men det fremgår ikke klart om der egentlig er noget fryns at komme efter?