Brevkassen: Kan jeg bede om at få min gave igen?

Handy man
Moderne Tider
30. juni 2018

Til min fødselsdag for nogle år siden forærede en god ven mig et meget fint stykke værktøj, som jeg siden har haft fornøjelse af at bruge og med fint resultat. For et års tid siden spurgte min ven mig så, om han måtte låne værktøjet til en særlig opgave. Siden har han så beholdt det, og endda købt forskelligt supplement til det.

Nu står jeg så og skal bruge det, hvilket bringer mig i et dilemma: Kan jeg bede om at få min gave tilbage, eller skal jeg købe et nyt og ignorere, at han har beholdt gaven? Det handler ikke så meget om ejendomsretten, men mere om at give gaver. En samtale om det tror jeg kunne blive vanskelig med min ven.

Svar I:

Man skal kun låne ting ud, man er klar til at miste. Det er en gammel regel. Men det betyder ikke, at man skal lade være med at låne ting ud. Man skal bare vide, at der er omkring 20 procent risiko for, at man aldrig ser det udlånte igen. 25 procent på bøger. Tallene er et personligt skøn, må jeg hellere tilføje i disse faktatjektider.

Men derudover er det underligt gjort af din ven. Især det med at købe tilbehør til noget, han ikke ejer. Dermed viser han også, at det ikke bare er en forglemmelse. Så jeg synes helt klart, at du skal sige til ham, at du skal bruge værktøjet igen og evt. lige tilføje: »Nå, jeg kan se, at du har købt tilbehør,« når han finder det frem fra den faste plads på hylden. Så vil han måske indse, at det ikke er OK og muligvis tænke over det, inden han en anden gang gør noget lignende. Og så sparer du jo også lige 5-600 kroner eller hvad sådan et stykke fint værktøj nu koster. Det er ikke helt ligegyldigt heller, vel?

– Kristian Villesen

Svar II:

Selvfølgelig kan du bede om at få din gave tilbage – det er jo din. Din ven har ikke ret til at ’låne’ det  på ubestemt tid, bare fordi han selv har foræret dig det, og du skal heller ikke lade ham slippe afsted med det. Om ikke andet, så for din egen selvrespekts skyld. Kræv, hvad der er dit!

Det kan du så gøre mere eller mindre elegant. Jeg foreslår, at du ganske henkastet spørger din ven, om du kan komme forbi og hente værktøjet i løbet af ugen, fordi du står og skal bruge det. Hvis det passer ham dårligt, så afkræv et tidspunkt, hvor det passer bedre, og hold ham så op på aftalen. Lad ikke bolden ligge på hans banehalvdel. Tag selv ansvar for at hente dit værktøj og tal aldrig om sagen igen.

Forsøger han at smyge sig udenom, eller nægter han at udlevere værktøjet, selv om du presser på, så drop det – og ham. Livet er for kort til smålige venner, der giver gaver med snor i.

— Mikka Tecza

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg har aldrig forstået at det kan være svært at levere noget tilbage man har lånt. Det er jo selve fundamentet for begrebet at låne.